Spiritualiteti Integrale Wilber s â € "Pjesa II: Wilber-Combs grilë

nga redaktori

Spiritualiteti Integrale Wilber mund të kuptohet vetëm nëse analizohet në thellësi. Pjesa II e kësaj serie e posteve në Integrale shpirtërore do të merret me Wilber-Combs grilë, dallimet, ngjashmëritë dhe korrespondencën midis fazave / strukturave dhe shteteve të ndërgjegjes. Frymëzuar nga neni Frank Visser është (një rishikim i Spiritualiteti Integral), â € œLord, na japin Integral, por pa Hypeâ € dhe shkrim Jan Brouwer me titull, â € œThe Wilber-Combs grilë Revisitedâ €, ky post do të shqyrtojë në hollësi të thelbi i hekurave dhe propozimet që arrin në.

Cili është problemi me spiritualitetin? Çfarë është saktësisht problemi me spiritualitetin? Pse duhet një të shohim përpara për të zhvilluar një spiritualitetin integrale? Postimi ynë i parë në Spiritualiteti Integrale Wilber e: Feja Postmetaphysical dhe perspektivat primordiale analizuar problemin me spiritualitetin dhe mospërputhjet e tij me modernitetit dhe postmodernizmit. Wilber, në librin e tij, Integral Shpirtërore thekson se spiritualiteti është i dënuar në qoftë se ajo nuk i plotëson kërkesat e kohës së tanishme dhe të ardhshme. Në të cilin rast, cilat janë fushat problemi i spiritualitetit në sytë e kohës së tanishme apo të menduarit postmoderne? Metafizika.

Po, Wilber mendon se metafizika është mosmarrëveshja kryesore midis spiritualitetit dhe postmodernizmit. Edhe pse shumë filozofë moderne dhe mendimtarët fetare nuk besojnë në një parajsë ose në ferr, feja mund të ruhen nga dënimi vetëm nëse ajo pastron veten e â € œmetaphysicsâ €. Një fe postmetaphysical është nevojë për orë dhe kjo është ajo që Wilber propozon në teoritë e tij në shpirtërore Integrale. Duke parë botën përmes lentes integrale është e nevojshme edhe, pasi vetëm atëherë, mund të merrni një kuptim të qartë të marrëdhënieve ndërmjet zhvillimit të vetëdijes dhe shtetet e spiritualitetit, që është, fazat e zhvillimit psikologjik dhe shtetet e ndërgjegjes. Wilber-Combs grilë është një përpjekje për të kapërcyer hendekun në korrelacion në mes të fazave dhe shteteve të ndërgjegjes.

Wilber-Combs grilë:

Wilber â € "Nga Wilber I deri IV: Para se një vijon me analizën e larta fazat / shtetet e ndërgjegjes, një duhet të dini se pse nuk është kjo shkelje në të kuptuarit. Në fazat e para të vetëdijes apo studime psikologjike të zhvillimit, ajo u nxirret se faza psikologjike të zhvillimit janë të lidhura me zhvillimin e shteteve të ndërgjegjes. Me fjalë të tjera, mistikëve dhe Yogis shpirtërore ekspozuara por fazat më të larta të zhvillimit psikologjik. Miti u shpërbë me zbulimin dhe hulumtimit mbi spiritualitetin fëmijërisë. Fazat Wilber e I-II thuhej që fëmijët të gëzuar një shtet të ngritur e vetëdijes në krahasim me të rriturit â € "â € œtrailing retë e Glorya € u përsërit në Wilber për spektrin e ndërgjegjes. Në faza I dhe II, Wilber besonte në pikëpamje Jungut dhe Neo-romantike se shtetet më të larta të ndërgjegjes është vetëm një kthim në gjendjen origjinale të qenit. Kjo është, shteti më i lartë është, por të gjithë për të gjetur unitetin themelor në diversitet dhe kthimit në gjendjen origjinale të begatshme.

Në Wilber III-IV, kjo teori Jungian e shpirtërore të lindur fëmijëri është gjetur të jetë i gabuar. Me hulumtim të bërë nga Piaget, Baldwin, Loevinger dhe të tjerët, u zbulua se ka pasur një lloj më të lartë të realizimit sesa mitin e supozuar të spiritualitetit lindur fëmijërisë. Siç Jan Brouwer e vë atë, â € œThe 'shtigje resh të lavdishme "u provuar të jenë fenomene mjaft kaotike meteorologjike, me stuhi arkaike të errëta dhe lightings papritur magjike, vend të lavdisë çelestiale të ndriçuar të gjitha të kohës. Fëmijëria është provuar të jetë më shumë një fillim paraprake brenda një procesi gradual shpirtëror sesa acme e atë.Një €

Wilber shumë u rrit nga teoritë e tij të mëparshme dhe arriti në përfundimin se ata ishin një rezultat i asaj që ai vetë e quajti një â € œPre-Trans Fallacyâ €. Para-Trans Argumenti i rremë është asgjë, por konfuzioni të shteteve të para-personale me atë të shteteve post-personale ose trans-personale. Kjo është, në zhvillimin linear të vetëdijes, psikikë rritet nga para për të personal në fazat e trans personale. Kur një fëmijë është e thënë të kenë përvojë prej natyre shpirtërore, kjo do të thotë se dikush është i angazhuar në ide e gabuar të fazës para-personal ngatërruar me atë të fazës trans-personale. Pra, erdhi Wilber III dhe IV, ku linjat e zhvillimit janë shtuar në fazat e rritjes së vetëdijes dhe modeli Aqal u unraveled, një model i cili propozonte që e ka të rritet vertikalisht, psikologjikisht, të përjetojnë shtetet më të lartë të vetëdijes. Me fjalë të tjera, Wilber III dhe IV ishin faza që besonin në shtetet më të larta â € œstacked në TOPA € e strukturave më të ulëta të psikikës. Kjo do të thoshte se ai duhet të jetë në një stad më të lartë të përjetojnë një gjendje më të lartë të vetëdijes.

Wilber V dhe Shpirtërore Integrale: Megjithatë, ka pasur një ankth pak për këtë aspekt të teorisë integrale. Të gjithë nuk ishte edhe i gjithë teoria është rënduar nga elementi i Lineariteti. Ky model integral nuk do të shpjegojë arsyen e përvojave mistike të papritura dhe shteteve të larta të vetëdijes përjetuar nga njerëzit në strukturat më të ulëta të zhvillimit të psikikë apo në kulturat para-moderne. Kjo do të thotë se njerëzit kishin të kalojnë nëpër / më bëjnë të gjitha fazat të përjetojnë shtetet më të lartë të zhvillimit. Në realitet, kjo nuk është gjithmonë rasti. Shumë individë vijnë të përjetojnë shtetet më të lartë të vetëdijes të drejtë nga të ulët strukturës / fazë të zhvillimit. Kjo është, një burrë nga të kuqe ose fazë Arkaike mund edhe të ketë një përvojë mistike të barabartë me atë të një njeriu nga faza e Gjelbër ose bruz. Si është kjo e mundur? Po ashtu, nuk ishte kjo pyetje i duhet një të kalojnë nëpër të gjitha fazat e 8 Graves / Loevinger të arrijnë shtetet më të lartë të ndërgjegjes? Atëherë, çfarë është shpjegimi racional i mistikët dhe Yogis e moshave para-moderne dhe arkaike? Wilber doli me një përgjigje për këtë në Wilber V.

Spiritualiteti Integrale identifikon dy probleme të rëndësishme me Aqal dhe modelet e mëparshme të zhvillimit vetëdijes dhe vetë Wilber flet për këtë në librin, â € œDo ju me të vërtetë duhet të përparojë nëpër të gjitha fazat Loevinger që të ketë një përvojë shpirtërore? Nëse ju keni një përvojë ndriçim siç përshkruhet nga Shën Gjoni i Kryqit, nuk do të thotë që keni kaluar nëpër të gjitha 8 nivele me vlerë Graves? A nuk të tingëllojë mjaft e drejtë â € Një përgjigje për këtë pyetje do të jetë - një mund â € œsneakâ € ose â € œpeekâ € në shtete më të larta edhe nga fazat më të ulëta. Por Wilber thuhej se i tillë â € œpeekâ € përvoja mund të jetë i rrufeshëm dhe vetëm kur â € œstates bëhet traitsâ € një individ është përshtatur plotësisht të larta fazat / strukturat e zhvillimit.

Në këtë rast, problemi i dytë sipas Wilber është, një 'iluminizmit' € œIf me të vërtetë do të thotë duke shkuar nëpër të gjitha këto 8 faza, atëherë si mund dikush 2000 vjet më parë të ndriçohet, pasi që disa nga fazat, si sistemike Global View, janë emergents fundit â € Përgjigje:? Mistikët e epokave të veçanta kishin versionet e tyre / ekuivalentet e fazave të fundit â € "mund të jetë Net Indra së, zotohen Bodhisattava së, duke nënkuptuar pamje aktuale globale dhe ndërvarësinë e të gjitha qenieve. Por, çfarë do përvoja e individëve të poshtër shtetet më të larta nga fazat më të ulëta? Cilat janë variablat apo faktorët që do të ndikojnë përvojat shpirtërore të njerëzve? Spiritualiteti integrale gjen përgjigje për të gjitha këto në Wilber-Combs hekurave të tyre.

Wilber-Combs grilë â € "shpjegoi: Wilber-Combs grilë është një matricë hartuar me 24 â € œstage përkthyer experiencesâ shtetit €. Në grilë, shtetet e ndërgjegjes (bruto, delikate, shkakor, jo-dual) janë vendosur horizontalisht në fazat e ndërgjegjes â € "Magic, Early mitik, mitik, racional, pluraliste, Integral etj Ka edhe faza supra-integrale në grilë Wilber së. Diagrama tregon se shtetet e ndërgjegjes mund të arrihen / me përvojë, pavarësisht nga fazat e zhvillimit. Megjithatë, nuk ka asnjë garanci që shteti i arritur mund të jetë një njeri i përhershëm si arritjen shtetet më të larta mund të ndodhë në edhe gjumë të thellë dhe shtetet ëndërruar.

Sipas Wilber-Combs grilë, shtetet mistike e ndërgjegjes janë tani një variant i shteteve natyrore në dispozicion për të gjitha qenieve â € "gjumë të thellë, ëndërroja shtet dhe zgjohen shtetit. Dikush mund të përjetojnë ndonjë nivel apo gjendjen e vetëdijes gjatë këtyre fazave dhe ende të jetë në dijeni të tij. Thellë shtet gjumë është i lidhur me misticizmin çrregullt, duke ëndërruar shtet me misticizmin teist, ndërsa shteti zgjohen quhet misticizëm natyrë. Grilë Wilber-Combs kërkon të shpjegojë çështjen e spiritualitetit të fëmijërisë, së bashku me shumë të avancuar botëkuptimit të mistikëve nga fazat më të ulëta të zhvillimit.

Wilber pranon se grilë është hipotetike dhe është asgjë, por një përmirësim të modeleve të mëparshme. Ai rrëfen në librin, â € œThe korrelacion unë jam gati për të përmbledhur janë në vetvete diskutueshme dhe e vështirë për të provuar. Por ne thjesht do të marrë ato për moment.â € Shumë kanë kritikuar në këtë temë dhe Jan Brouwer â € œThe Wilber-Combs grilë Revisitedâ € është një prej tyre. Artikulli i tij paraqet grilë në një perspektivë të ndryshme, duke hedhur pasqyrë në atë që variabla ndikojnë korrespondencën ndërmjet fazave dhe shteteve.

Variablat që ndikojnë spiritualiteti: Disa variabla ndikojnë në marrëdhëniet në mes të fazave të zhvillimit psikologjik dhe shteteve të ndërgjegjes. Disa ndryshore në fazat / niveleve që ndikojnë në përvojën mistike e një individi:

1. Nivelet psikologjike: e para dhe më kryesorja prej tyre është Nivelet psikologjike / faza. Një rezultat i përgjithshëm i grilë, diagrami ka për qëllim të tregojë se faza juaj e zhvillimit në fakt ndikon në përvojën tuaj të çdo gjendje të vetëdijes. Jan Brouwer flet për këtë në artikullin e tij në këtë mënyrë: â Përvojat mistike € œSince janë të hapura dhe të zbrazëta si iu referohemi tyre dhe signifieds janë të shqetësuar (dhe gjithashtu në një shkallë të caktuar si dallues), ata varen për kuptimin e tyre të përgjithshme mbi mënyrën se si janë interpretuar nga subjekti i dijshëm. Pra, mendoj që ju jeni në një egocentrik, e kuqe, të energjisë nxitur nivelin e hershme të zhvillimit, atëherë ju do të interpretojë përvojën tuaj delikate ose shkakësore shtetërore ndryshe nga mënyra se si dikush në, të themi, një nivel i gjelbër ka interpretuar experience.â € Kjo variabël ka jo vetëm ndikojnë në interpretimin e përvojave shpirtërore, por gjithashtu ka një efekt të fortë mbi aftësinë për vetëdije arritur përvojat shtetërore. Mënyra se si një subjekt reagon ndaj një përvojë varet nga niveli i zhvillimit psikologjik të subjektit. Kjo është arsyeja kryesore pse ne kemi pasur fondamentalistët, mistikëve etnocentrike. Si Brouwer e vë atë, â € œIf ne nuk kemi ardhur në një nivel të caktuar të pjekjes psikologjike, në qoftë se ne nuk e kemi bërë të njohur me përvojat më të larta shtetërore dhe kuptimin e tyre në jetën tonë, ajo nuk do të kalojnë pragun e vetëdijes sonë se ne jemi të pasur any.â € Për këtë arsye, një fëmijë i ri i cili ka një përvojë të lartë shpirtërore nuk mund të kuptojnë atë në mënyrë të qartë nëse dhe derisa fëmija është psikologjikisht i avancuar.

2. Mosha si një ndryshore: The ndryshueshme dytë është mosha. Mosha nuk kanë ndikim në shtetet e ndërgjegjes. Njerëzit në moshë më të re që mund të përjetojnë papritur â € œpeeksâ € në shtete më të larta mund të mos plotësisht shijon ose kuptojnë përvojën, ndërsa njerëzit në moshë më të vjetër do të jetë në gjendje ta bëjë këtë pa përpjekje. Fëmijëria spiritualiteti është e mundur vetëm nëse subjekti është zhvilluar shumë psikologjikisht. Nëse tjetër, edhe përvoja më e larta shpirtërore do të duket si magji për fëmijën. Siç u diskutua nga Brouwer, â € œLater në jetë delikate, shkakor ose përvojat jo të dyfishtë të bëjë më shumë kuptim dhe prandaj janë më integrues, shërimi dhe transformative.â € Por Wilber-Combs grilë vështirë se i jep rëndësi kësaj variable. As faktorët kulturorë të luajë një rol në grilë.

Fëmijëria nuk është mosha ideale për të shijuar përvoja shpirtërore edhe pse ka pasur disa përmendja e mistikët fëmijëve të cilët janë shumë intelektual si Shankara ose Krishti. Që një fëmijë i zakonshëm nuk është zhvilluar psikologjikisht, një përvojë mistike do të jetë â € œmomentary, rrufeshëm, i papeshë, pa kuptim të thellë dhe spiritualityâ €. Trajnimi dhe meditimi megjithatë mund të përmirësojë kapacitetin për sqarim. Adoleshenca është e qëndrueshme dhe cognitively të avancuara për përvojat e shtetit. Bota e adoleshentëve është emocionues dhe frikë-frymëzuese në mënyra më shumë se një. Megjithatë, nuk është pasiguria dhe dështimi në botë e cila nuk është e favorshme për të ndjekur ose për të marrë një përvojë mistike siç duhet. Moshën madhore dhe mosha e vjetër / mosha madhore është larg nga mosha më e favorshme për sqarim të ndodhin. Me vetë rritur plotësisht, dhe sistemin neurologjik të favorshme për të marrë përvojën, mund të kërkojë sqarim nëse injoron ose shtyn mënjanë rreziqet / presionet sociale të kuadrateve të ulëta.

Njerëzit e vjetër e të gjitha fazave janë thënë për të kryer të njëjtin nivel të zhvillimit. Si Brouwer mendon, â € œFor një person i vjetër ka lindur dhe jeton në një kulturë të purpurtë, me një psychograph përgjithshme në përputhje me rrethinat e tij, mund të jetë ende psikologjikisht më të avancuara se një fëmijë, një adoleshent apo edhe një i rritur i lindur dhe jeton në një jeshile kulturës ose më e lartë. Ky problem është i mbuluar pjesërisht nga teoria Wilber është rreth linjave të zhvillimit të ndryshme nga fazave / strukturave, por grindja e këtij punimi është që niveli dhe urtësia i përgjithshëm i personave të moshuar është në një masë të madhe, pavarësisht nga ngjyra e kulturës së tyre dhe psychograph të përgjithshme. â €

Një problem tjetër është një tendencë për t'u angazhuar në absolutizmit ngjyrë ndërsa kanë të bëjnë me hekurave të tyre. Absolutizmi Ngjyra është â € œThe ide e gabuar e grumbulluar të gjithë personat të njëjtën ngjyrë psikologjike në një aksioneve grumbull. Një fëmijë i purpurtë në kulturën tonë perëndimore mund të tregojnë karakteristika që janë të krahasueshme me strukturën psikologjike të dikujt që jeton në një bashkësi fisnore (veçanërisht në tendencën e saj për të interpretuar jetës në një mënyrë magjike dhe të shpirtërave), por kjo nuk do të thotë se një fëmijë është identike me një person të tillë ose se një fisnore ose një pastoralisti mendon dhe sillet si â € child.â

3. Personal Përsosmëri: Brouwer deklaron se përsosmëria personale e individëve janë edhe kritere të rëndësishme në arritjen e ndriçim shpirtëror. Vetëm individët jashtëzakonisht të talentuar (poshtë vijës në histori), ishin në gjendje të kapërcejnë gjendjen psikologjike të fazës së zhvillimit të tyre dhe parashikojnë gjërat që individët në fazat e avancuara.

Jan Brouwer gjithashtu liston disa variablave në nivel apo ndërgjegjes 'shtetit' niveli i hekurave të tyre. Këto përfshijnë simpatik / shtete parasympathetic të vetëdijes, shtetet gjinore që lidhen të vetëdijes, dhe shtetet e ndryshuar e ndërgjegjes. Ne mund të diskutuar ato në detaje në postin tonë të ardhshëm.

Spiritualiteti Integrali Wilber është një seri e posteve në spiritualitetit integrale, Wilber-Combs grilë dhe fenë postmetaphysical e botës integrale. Ju mund të lexoni Pjesa I e postit të dini më shumë.

Referencat:

 1. Frank Visser s € œLord, na japin Integral, por pa Hype: një rishikim të Integrale Spiritualityâ € këtu

 € œ 2.a Thomas Maksuellit Shpirtërore Integrale â €

 € 3. Jan Brouwer œ The Wilber-Combs grilë rishqyrtohet â €

4. Wilber Revisited: Nga Wilber I të Wilber V â € "Wilber Fazës V

5. Frank Visser: â € œ mia të marrë në Wilber-5 â €

6. Wilber s Shpirtërore Integrale: Një rol befasuese të reja për fe në botën moderne dhe postmoderne

Previous post:

Next post: