Çfarë është Integrale: Kontributi kryesor Ken Wilber për Integralism

nga redaktori

Ky është i dyti në serinë e posteve me titull â € œ Çfarë është pjesë integrale e € â. Mesazhin e parë trajtohen me kuptimin e termit dhe contemplations se si raca njerëzore, në tërësi, është nëpërmjet një fazë kalimtare në vetëdijen, në prag të një ndryshim paradigmë. Posti i tanishëm do të merret me Ken Wilber, një nga teoricienët më të rëndësishëm të teorisë Integrale dhe kontributin e tij në vijën e Integrale e mendimit.

Ken Wilber dhe Integralism: Ken Wilber është me të vërtetë shkrimtari i rëndësishëm i botës Integral, në sajë të kontributit të tij për të krijuar botëkuptimin duke marrë atë për të edhe popullatën e përgjithshme. Ishte ai që popullarizoi termin shumë â € œIntegralâ € në vitet 1980 dhe 1990 Amerikën dhe Evropën, duke marrë atë nga sfera akademike për njeriun e përbashkët. Librat e tij janë disa nga asetet më të mira në vijën përbërëse e mendimit aq shumë në mënyrë që Sean A. Saiter mendon në esenë e tij, â € œA Përgjithshme Hyrje në Teoria integrale dhe Gjithëpërfshirës Mapmakingâ € se, â € œIf njëri është në kërkim për një ndonjëherë foto -increasingly holistike e fenomenit të vetëdijes në kontekstin madh universal, ai është pa dyshim, një vend i shkëlqyer për të start.â € Ai e ka bërë këtë duke sintetizuar disiplina kontradiktore, ideologjitë nuk kanë lidhje dhe hynë në një â € mapmakingâ œcomprehensive € e filozofia Integrale në kontekstin universal. Ai ka tërhequr mbi studime të ndryshme si evolucionizmit, shpirtërore, psikologji transpersonal, teoria e sistemeve, studimet kulturore dhe shumë fusha të tjera të tilla për të shpjeguar teorinë integral në detaje. Ajo filloi me librin e tij të parë, spektri i ndërgjegjes ku ai integron Studime vetëdijen me psikologji transpersonal, Spiritualiteti dhe aspektet e Zen.

Ndikimet Wilber s: Wilber e definuar fjalën integral në terma popullore të cilat thirren shumë kritika në mesin e skeptikëve dhe kritikëve. Nga leksik â € œIntegralâ €, ai thotë se ai do të thotë atë që është e â € œcomprehensive, përfshirëse, nonmarginalizing, € embracingâ në Parathënie e tij për punën e famshme Frank Visser e Ken Wilber: arsyetoja si Passion. Wilber ka kontribuar në Teorisë Integrale përmes disa librave, duke filluar me spektrin e ndërgjegjes. Librat Hisa nuk do të ndalet vetëm me shpjegimin e filozofisë, por edhe të propozojë konceptet figurative për të kuptuar ndryshimin në vetëdijen. Ai tërheq mbështetje nga American Budizmit, interesi New Age në spiritualitetin dhe mendimtarët historike integrale si Sri Aurobindo, Jean Gebser dhe madje edhe të tjerët si Alfred North Whitehead, Piget, Hegeli, Emerson, Schelling, Baldwin, dhe Habermasit. Edhe pse ai e gjen â € œIntegralâ € menduar në të gjitha këto mendimtarëve, qendrën e gravitetit ka qenë gjithmonë veten dhe kjo ka filluar ndikuar shumë mendimtarë dhe kritikët, duke hedhur një komunitet të tërë Wilberians. Instituti i tij Integrali është i pari i këtij lloji, Instituti ekskluzive për Studime Integrale.

Wilber e Orientuar Përgjithësimet: Metodologjia e Wilber është themeluar mbi atë që ai vetë e quan â € œOrienting Generalizationsâ €. Kjo do të thotë, duke tërhequr mbi të informacionit nga të gjitha lagjet, (të gjitha nivelet, të gjitha kuadrantet) dhe pastaj, sintetizuar e tyre për të gjetur një sistem koherent për të lidhur informacionin e mbledhur. Me fjalë të tjera, kjo do të thotë duke marrë parasysh të gjitha llojet e të vërtetave (nga çdo fushë tjetër të mendimit, të jetë ajo shkencë apo fe apo shpirtërore) si â € œpartial truthsâ € dhe përfshirjen e tyre në â € œmeta-SYSTEMA € për të arritur një mirëkuptim e pandarë e gjëra. Në sytë e Shpirtit, ajo ka thënë: â € œHe nuk është i shqetësuar, as nuk duhet të jetë lexues i tij, nëse fusha të tjera do ta pranojë përfundimin e çdo fushe të caktuar; Me pak fjalë, mos u bëni merak, për shembull, në qoftë se përfundimet empirik nuk përputhen përfundime fetare. Në vend të kësaj, thjesht mblidhen të gjitha konkluzionet e orientuese sikur çdo fushë kishte vërteta tepër të rëndësishme për të na treguar. Kjo është pikërisht hapi i parë Wilber në integrues tij metodë-një lloj të fenomenologjisë të gjithë dijes njerëzore të kryer në nivel të orientuar përgjithësime. Me fjalë të tjera, të mblidhen të gjitha të vërtetat që çdo fushë beson se ka për të ofruar njerëzimit. Për momentin, thjesht mendojnë se ata janë të vërtetë e vërtetë. . . Për hapi i dytë në metodën Wilber është që të marrë të gjitha të vërtetat apo përgjithësime orientuar mbledhur në hapin e parë dhe pastaj të paraqesin këtë pyetje: Çfarë sistemi koherent në fakt do të përfshijnë numrin më të madh të këtyre të vërtetave € â Me këtë â € œorienting generalizationsâ? € mundemi, â € œconnect e dotsâ € dhe â € krijojnë komunikim ndërmjet œmeaningful systemsâ €. Kjo metodologji do të sjellë së bashku të ndryshme, dhe të na ndihmojë të arritur në një kuptim me të vërtetat e pjesshme të të gjitha niveleve, të gjitha kuadrate, të gjitha shtetet, të gjitha linjat. Wilber dubs këtë si Aqal në veprat e tij.

Aqal Teoria dhe Tre Big: The â € œBig Threeâ € pikëpamje, ose çfarë Wilber referohet si â € € œIâ, â € œWEâ € dhe â € œITâ € janë vendimtare për filozofinë Integrale botërore. Guri i themelit për të gjithë ideologjinë e tij është teoria katër quadrants, shpjegohet nga të gjitha quadrants, të gjitha nivelet (Aqal). Wilber mendon se zhvillimi i ndërgjegjes njerëzore mund të jenë shtjelluar duke përdorur përfaqësimin Aqal vizuale. Kjo përfshin shpjegim të Thea e së majtës dhe kuadrateve djathtë të Aqal hartë e krijuar nga Wilber frymëzuar nga paramoderne, moderne dhe postmoderne worldviews. Një përfaqësim paralel vizuale në këtë Aqal është teoria Spiral Dynamics propozuar nga Don Beck dhe Charles Cowan.

I pari i kuadrantin Aqal është pjesa e majtë, e cila përbëhet nga një € œIâ € dhe â € nivelet œWeâ €. Të majtë e sipërme (UL) kitara Isa quajtur si niveli i â € œInterior Individualâ € dhe përfaqëson gjithçka në lidhje me individin dhe aspektet e tij personale. Fusha të tilla si psikologjia, psikiatria, shpirtërore, subjektet krijuese (si matematikë), fenomenologjia dhe çdo gjë në nivelin e holons vetme vjen nën sektor UL. Siç u përmend më parë, kjo është â € œIâ € aspekt të botës. Kuadratin e dytë apo tjetër është â € œWEâ € aspekt dhe është e lidhur me â € œcollective interior.â € në nivelin e holons të shumta, kjo paraqet vlerat që ndajmë, hapësirat kulturore dhe hapësirat e brendshme kolektive mendore ne ndajmë. Komuniteti është në krye të këtij niveli. Ky sektor është zakonisht të referuara si të majtë të ulët (LL). Next vijnë Kuadratet e djathtë. Këto janë në përgjithësi empirike në frymë, duke përfshirë praktik, fizike, monologjike dhe aspektet pozitiviste. Të drejtën e sipërme (UR) është e lidhur me â € œindividual exteriorâ € i cili përfaqëson të gjitha shkencat dhe ndjekje të mundshme të holons vetme. Fushat si Fizikë, hapur pa, empirizmit, rënia biheviorizëm sipas këtij sektor. Fundit, E drejta e Ulët (LR) kitara përfaqëson një € œcollective exteriorâ € dhe përfshin teori Sistemet, Marksizmi, teoritë sociale kolektive, sociologjia etj quajtur së bashku si â € œITâ €, Kuadratet djathtë paraqesin aspektin e jashtme të natyrës nga një € œitâ € për â € œitsâ €. Wilber zhvillon më tej këtë duke shtetet e para / transrational e vetëdijes dhe se si për të shmangur falsitetin nga të kuptuarit shtetet e tilla. Në punën e tij nga Edenit, Wilber përpjekur të hartojë një teorinë e evolucionit bazuar në faza të ndryshme të zhvillimit nga një fëmijë të ri të lindur për Buddhë apo Iluminizmit.

Megjithëse Wilber është teoricien i rëndësishëm i Integralism, ka pasur shumë para tij dhe pas tij. Disa prej tyre përfshijnë Jean Gebser, Don Beck, Frank Visser etj Le të shikojmë në detaje rreth tyre në postet e ardhshme të kësaj serie, â € œWhat është Integralâ €.

Referenca Lidhjet

1. Kevin RD Shepherd Ken Wilber dhe Integralism

2.a Sean A. Saiter së një gjeneral Hyrje në Teoria Integrale dhe mapmaking Gjithëpërfshirës

3. Wilberian-frymëzuar Komuniteti Integral ose Lëvizja Integrale

Previous post:

Next post: