Çfarë është Integrale: Graves, Beck, Spiral Dynamics Integrale (SDI) dhe të menduarit të nivelit të dytë

nga redaktori

Ky është i katërti në serinë e posteve në â € œWhat në Integralâ €. Në postet tona të mëparshme, ne u lidhëm me teorinë integrale, Integralism dhe Ken Wilber dhe Jean Gebser Pesë strukturat e ndërgjegjes njerëzore. Posti i tanishëm mbi Spiral Dynamics Don Beck është një gjë që shpjegon konceptin përparim e strukturës dyfishtë spirale spirale të ndërgjegjes njerëzore. Ashtu si Jean Gebser e vë atë, vetëdija njerëzore është një â € œunfoldingâ € spirale, gjithmonë të hapura për rritjen. Të deklarojë thjesht, Spiral Dynamics (SD) ose Spiral Dynamics Integrale (SDI) është një hartë e zhvillimit të vetëdijes njerëzore bazuar në veprat fenomenale e Clare Graves, Don Beck dhe Ken Wilber.

Ky post do të analizojnë teorinë e Spiral Dynamics dhe propozimet vendosur atje në nga Graves dhe rishikimet / ndryshimet e bërë në të njëjtën nga Beck, i frymëzuar nga Integralism Wilber së.

CLARE Graves 'Spiral Dynamics (SD): Spiral Dynamics është vepër origjinale e Clare Graves i cili mësoi psikologji në Kolegjin Bashkimit për vite me rradhë. Pas viteve të mësimdhënies, Graves kishte dyshim në të cilat teoria e psikologjisë apo modelit të menduarit e mendjes njerëzore është e drejtë. Në një përpjekje për të gjetur një përgjigje për këtë pyetje, ai bëri një hulumtim 30-vjeçare për të arritur në teorinë e Spiral Dynamics. Ndryshe nga teoritë e tjera të zhvillimit njerëzor, Spiral Dinamika nuk është një teori, një perspektivë e cila fokusohet në çështjet dhe ofron zgjidhje për ta. Në vend të kësaj, SD deklaron arsyen pse njerëzit veprojnë në mënyra të veçanta në bazë të shtetit / nivelit të vetëdijes ata janë në gjatë kohës së aktit. Me fjalë të tjera, Spiral Dynamics tregon se si vetëdija njerëzore ka shpalosur (zhvilluar) gjatë shekujve nëpër fazat e Spiral â € "nje strukturën helikoidale dyjare â €" që vazhdon të rritet dhe përfshin ende tejkalon të gjitha fazat e mëparshme të rritjes.

Don Beck

Don Beck, Graves 'mik dhe bashkëpunëtor i ngushtë përshkruan këtë më shumë: një koncept themelor € œThe është i bazuar në një spirale, që do të thotë se si një spirale shpaloset, ajo lëviz në kompleksitet më të madh. Ndërsa është, në një kuptim, një linjë të vetme, sepse në qoftë se ju vë nga një spirale ajo do të jetë një linjë, por secili prej kthesave spirale përfaqëson një botëkuptim të ndryshëm, një Weltanschauung, një mënyrë për të kuptuar realitetin, një linjë fund dhe ajo që sot ne jemi duke bërë thirrje edhe një Meme, një Meme sistem vlerash. Ne jemi tani në gjendje për të të treguar se çfarë shtrihet nën sipërfaqe në marrëdhënie, në çështjet, në polemika, madje edhe në konflikt, janë këto core adaptive kontekstuale kompleks intelligences.â € ndryshme

Për të aplikuar Spiral Dynamics është për të kuptuar nivelet e ndryshme të vetëdijes deklaruar në teorinë dhe karakteristikat lidhur me to. Don Beck përshtatur një version të ri dhe të modifikuar të SD dhe e quajti atë Spiral Dynamics Integrale (SDI). SDI është i bazuar në teorinë Integrale Aqal e Ken Wilber. Ajo përshkruan një spirale në zhvillim që përfshin çdo fazë tjetër të Graves, së bashku me fazat e ardhshme. Për të kuptuar Spiral Dynamics, duhet që së pari të dini për komponentet e strukturës spirale.

Spiral Dynamics Integrale dhe vMEMEs: Sean A. Saiter përshkruan vMEME si â € œA vMEME i referohet në mënyrë specifike për një lloj të meme që është në të njëjtën kohë "një strukturë psikologjike, sistemit të vlerave, dhe mënyra e përshtatjes, të cilat mund të shprehin veten në mënyra të shumta të ndryshme, nga botëkuptimet për stilet e veshjeve për forms'.â qeveritare € thënë thjesht, vMEME është një sistem vlerash, një kod Memetic, një inteligjencë natyrore (që është ushqyer nga kushtet e jetës), dhe një â € œawakened SYSTEMA € që drejton qeniet njerëzore për të vepruar në mënyra që ata bëjnë. Këto sisteme zgjohen e vetëdijes njerëzve të drejtpërdrejta për të shprehur veten në mënyra të veçanta. Manifestimet e tendencave apo natyrave të veçanta gjatë gjithë historisë janë vepër e vMEME ose vetëdija e zgjuar e qenieve njerëzore në atë epokë. Këto vMEMEs apo nivele të ndërgjegjes janë përcaktuar ngjyra të ndryshme karakteristike të sistemeve të vlerave që ata përfaqësojnë dhe gjithashtu si dallues të përshtatshëm të sistemit që ata përfaqësojnë. SDI Don Beck listat nga tetë vMEMEs dallueshme dhe bazë ose nivelet e vetëdijes. Këto tetë janë të ndarë në mendimin e parë dhe të nivelit të dytë në bazë të sistemeve të vlerave Ata të ditur.

Mendimi i parë Tier: mendimi i parë Tier përfshin gjashtë vMEMEs ose nivelet e vetëdijes. Në vijim janë nivelet e përmendura nga Beck (në mënyrë të zhvillimit â € "from 1 në 6):

Spiral Dynamics

1. arkaike-instinktive / Ngjyra: Ky është sistemi themelor instinktive-mbijetesës Objektivi kryesor i të cilit është që të mbijetojnë. Çfarëdo që të jetë gjendja e jetës, ky nivel i ndërgjegjes bën çmos për të mbijetuar. Kjo vMEME dëshiron nevojat themelore të mbijetesës të plotësohen â € "ushqim, ujë, ngrohtësi, seksi, të sigurisë etj Njerëzit që kanë këtë vMEME dominuese në to përdorin të gjitha zakonet e tyre, instinktet dhe burimet për të mbijetuar. Rreth 0.1 për qind e popullsisë posedojnë këtë vMEME, edhe pse, siç thotë Beck, do të kthehemi në atë kur gjendja jonë e jetës është kritike. Beck mendon instinkti Beige është mbizotërues në foshnjet e porsalindura, të moshuarit dhe njerëzit kanë tendencë për regres në ngjyrë bezhë gjatë tërmetet, sulmet terroriste, tsunami etj

2. magjike-animiste / Purple: Nga ndërgjegjes bezhë, doli Purple. Në këtë nivel, të menduarit është e shpirtërave, u mbush bya shpirtrat e magjike, të mira, e keqja, mallkime, bekimet dhe të gjitha gjërat magjike dhe të errët. Besohet se shpirtrat e paraardhësve udhëzon njerëzit që jetojnë dhe të gjithë së bashku të bonove. Përfaqësuar nga Purple, kjo vMEME është gjetur në komunitetet fisnore, grupeve etnike dhe klaneve të tjera të tilla. Shkaku dhe efekti lidhjet ndodhin dhe njerëzit janë më të shpirtërave ndaj everything ato ndërlidhen me. Don Beck mendon se ky nivel i ndërgjegjes mund të gjenden edhe në fëmijët që shfaqin tendenca të shpirtërave drejt qenin e tyre, ose të mbajë në të një rituali të caktuar apo lidhjes se ata mendojnë se veprat magjike (nëse bëhet e drejtë) dhe të keqes (nëse bëhet e gabuar). Rreth 10 për qind e popullsisë së përgjithshme botërore janë ende në Purple.

3. Fuqia Gods / Red: Nga Purple doli vetëdijen e Kuq. Kuq është një nga fazat e para kur vetë â € ZIE / mia / Minea € rëndësi Gjej. Themeluar një formë ende të papërpunuara e pohimit vetë ndodh. Njerëzit e kuqe janë shpesh egocentrik dhe egoist. Mendime të tilla si â € œI'm everythingâ €, â € ZIE ruleâ €, â € œI'm të strongestâ € dominojnë. Shembuj historikë të perëndive të tilla të energjisë janë vikingët, bandës-fiseve dhe luftëtar-fise. Ego dhe fuqia janë â € œterrible twosâ € (Beck) i këtij niveli. Ky sistem grabitqare, Beck mendon, mund të jetë edhe tani gjenden në të rriturit që duan të shprehin macho tyre, në kombet apo grupe që duan të shprehin fuqinë e tyre etj perandoritë feudal ishin rezultat i vetëdijes Kuq. Rreth 20 për qind e popullsisë është ende plot me zotat energjisë.

Rregulli 4. konformistësh '/ Order / Blu: Nga Kuq doli vetëdijen Blue. Pas shumë e shumë vetë-rëndësisë, qeniet njerëzore ka hyrë në një fazë ku mendime mbi kuptimin dhe qëllimin e jetës ndodhi në mendje. Duke folur për këtë, Beck thotë: â € œObviously kaosi dhe anomia e kuqe, secili duke bërë atë që është e drejtë në sytë e tyre, arrin një fazë ku ka nevojë për qëllim dhe një zhvendosje nga duke kërkuar vetëm për veten sot në një njohje se â € œthou, gjithashtu, janë të vdekshëm, â € dhe atje do të vijë një kohë në të ardhmen realitetin e vdekjes. Dhe shpesh këto shkaktojnë kërkimin për kuptimin dhe qëllimin të cilat janë elementet kyçe në blue.â € Blue vMEME mund të shihet në bashkësitë fetare ose grupet që besojnë në sakrificën e vetë (tani) për diçka në të ardhmen. Ajo është, siç thotë Beck, një fazë ku një fatkeqësi e papritur sjell pyetjet e kuptimin dhe qëllimin në jetë. Rreth 40 për qind e popullsisë janë blu.

5. Arritja shkencore / Portokalli: Nga blu doli portokalli. Si të kuqe, portokalli është mbi të gjitha vetë. Si Sean A. Saiter e vë atë, â € œself 'shpëton' dhe kërkon të vërtetën dhe kuptimin në individualiste terma-hypothetico-deduktiv, eksperimentale, objektive, mekanike, operacional - 'shkencor' në kuptimin tipik. Bota është një makinë racional dhe të mirë-i shkrirë me ligjet natyrore që mund të mësohen, zotëruar, dhe manipuluar për dikujt qëllimet e. Shumë arritje të orientuar, veçanërisht (në Amerikë) drejt fitimet materialiste. . â € Beck thotë se kjo fazë Orange është shënuar nga individualizmit dhe lirisë. Sipas tij, është e Orange që bëri Luteri gozhdë 95 tezat në derën e kishës së Wittenberg, dhe kjo është në Orange, teknologji (shtypi) lehtësuar çdo njeri për të interpretuar Biblën në mënyrën e vet. Orange vMEME është dominuese në botën e korporatave e sotme, ku individi është i rëndësishëm. Kjo është grupi vlera Portokalli cila mban 50 për qind të pushtetit, edhe pse ata janë vetëm 30 për qind të popullsisë.

6. Vetë Sensitive / Gjelbër: fiton Ekologji rëndësi dhe ndryshimet skenë nga Orange haptazi materialiste të gjelbër. Ka një ndryshim në meme Gjelbër, ku â € ZIE / mua / Minea € i Orange bëhet â € œwe / SHBA / Oura euro të gjelbër. Shqetësimet Humanistike fillojnë të shfaqen, por kjo ndodh vetëm në shoqëritë të cilat kanë të holla ose të cilat janë zhvilluar. Megjithëse pamje gjelbër është zënë hapin, kjo nuk është e përhapur në të gjithë, por vetëm në një xhepat disa të botës. Si Saiter e vë atë, në Green vMEME, fokusi është në - â € œCommunitarian, lidhjes njerëzore, ndjeshmërisë ekologjike, rrjeteve. Shpirti njerëzor duhet të çlirohet nga lakmia, dogma dhe divisiveness; ndjenjat dhe shfuqizon dashur racionaliteti të ftohtë; kultivimi i tokës, Gaia, life.â € Rreth 10 për qind e popullsisë janë të gjelbër.

Së dyti Thinking Tier: të menduarit të nivelit të dytë është një pushim i plotë larg nivelit të parë. Në nivelin e parë, njerëzit priren të mendojnë se vetëm perspektivat e tyre apo pikëpamjet botërore janë më të mirë. Ata nuk arrijnë të shikoni në memes të tjera. Kjo nuk ndodh në nivelin e dytë. VMEMEs e nivelit të dytë â € œincludes ende transcendsâ € gjitha sistemet e vlerave pa injoruar apo neglizhuar rëndësinë e çdo meme. Kjo është një € € œintegralâ deri në palcë.

7. Integrativ / Verdha: Përfaqësuar nga Yellow, faza e Integrativ (tjetër në linjë) është përshkruar nga Don Beck si: â € œIn të verdhë, e cila është një ngjyrë e ngrohtë, që do të thotë se është një I / mua / imja fokusuar në vetë , ne jemi duke shkuar për të përcaktuar një lloj krejt të ndryshme të njeriut, atë që nuk është drejtuar sa më shumë nga obsessions, një që ka një busull të mirë internalizuar, atë që është më e rehatshme brenda lëkurën e tij ose të saj, asnjeri që të kuptojë realitetin në aspektin e natyrore flukset, ai që është në gjendje të përqëndrohet në natyrën e njeriut, jo si një lloj të caktuar si meme e parë të nivelit kodet tendencë për të bërë, se është një përgjigje përfundimtare, por pranon pashmangshmërinë e flow.â € Ndërsa ai shton më tej, i pari gjë që duhet të bëhet me anë të verdhë është për të gjetur një botëkuptim i cili është integrues të gjitha pikëpamjet. Të cilat mund të ndihmojë të qartë modelet e sëmurë e memes të tjera dhe të hapur spirale për rritje të mëtejshme. Individët në nivelin e Verdhë e ndërgjegjes kuptojnë se â € œThe mbizotëron rendi botëror është rezultat i ekzistencës së niveleve të ndryshme të realitetit (memes) dhe Modelet e pashmangshme e lëvizjes lart e poshtë spirale dinamik. Qeverisja e mirë lehtëson shfaqjen e subjekteve në të gjithë nivelet e kompleksitetit në rritje (hierarkisë mbivendosur) Â €

8. holistik / Bruz: Bruz është niveli më i lartë deri më tani perceptuar nga teoricienë. Sipas Beck, bruz dhe të verdhë do të koordinojë së bashku për të hapur spirale për evolucionin e mëtejshëm. Çdo gjë do të jetë tërësor dhe një â € œgrand unifikimi i everythingâ € është e mundur në teori dhe aktualitetit. â € œThe rendi botëror që mbizotëron është rezultat i ekzistencës së niveleve të ndryshme të realitetit (memes) dhe Modelet e pashmangshme e lëvizjes lart dhe poshtë spirale dinamik. Qeverisja e mirë lehtëson shfaqjen e subjekteve të gjithë nivelet e kompleksitetit në rritje (hierarkisë mbivendosur) Â € (Saiter).

Përveç këtyre tetë ndarje themelore, ka disa variacione në vMEMEs. Memes mund të arrestohet / mbyllur / i hapur; ata mund të jenë në faza si alfa, beta, gama, delta etj .; ata mund të shprehin disa kushte si potencial, mosmarrëveshje, depërtim, pengesat etj .; Gjithashtu, ata mund të kenë variacione të ndryshme.

Nëpërmjet këtyre memes me vlerë, Don Beck dhe filozofë të tjerë Integral si Susan Cook-Greuter, Carol Gilligan, Robert Kegan, Laurence Kohlberg, Jane Loevinger, Jean Piaget, Jenny Wade, Charles Alexander, Howard Gardner, dhe Mihaly Csikszentmihalyi ndërmend për të gjetur zgjidhje sistematike për Problemet e botës. Aplikimi i Spiral Dynamics do të përfshijë analizën e kushteve të jetesës, â € œawakened SYSTEMA € ose vMEME që është dominuese dhe analizë sesi kodet shprehen në jetën reale.

Lidhjet Referenca:

 1. Sean A. Saiter s € œ një gjeneral Hyrje në Teorinë Integrale dhe gjithëpërfshirës mapmaking â €

2. Don Beck â € œ Çka është Spiral Dynamics Integrale?  €

3. Christopher Cooke dhe Ben Levi: Spiral Dynamics Integrale

4. Spiral Dynamics â € Integral "zemra dhe shpirti i Lëvizjes Spiral Dynamics -

Previous post:

Next post: