Çfarë është integrale, me varret, Beck, Spiral Dynamics Integrale (SDI) dhe Thinking Tier Dytë

nga redaktori

Ky është i katërti në serinë e posteve në â € œWhat në Integralâ €. Në postet tona të mëparshme, ne u lidhëm me Theory Integral , Integralism dhe Ken Wilber dhe Jean Gebser s Pesë Strukturat e ndërgjegjes Njeriut . Posti i tanishëm mbi Spiral Dynamics Don Beck është një gjë që shpjegon konceptin përparim të strukturës dyfishtë spirale spirale të ndërgjegjes njerëzore. Ashtu si Jean Gebser e vë atë, vetëdija njerëzore është një â € œunfoldingâ € spirale, gjithmonë e hapur për të rritjes. Për të deklaruar thjesht, Spiral Dynamics (SD) ose Spiral Dynamics Integrale (SDI) është një hartë e zhvillimit të vetëdijes njerëzore bazuar në veprat fenomenale e Clare Graves, Don Beck dhe Ken Wilber.

Ky post do të analizojnë teorinë e Spiral Dynamics dhe propozimet e vendosura aty në nga Graves dhe rishikimet / modifikimet e bëra në të njëjtën gjë nga Beck, i frymëzuar nga Integralism Wilber-së.

Clare Graves Spiral Dynamics (SD): Spiral Dynamics është vepër origjinale e Clare Graves i cili mësoi psikologji në Kolegjin Bashkimit për vite me rradhë. Pas viteve të mësimdhënies, Graves kishte dyshim te cilat teoria e psikologjisë ose model të menduarit e mendjes njerëzore është e drejtë. Në një përpjekje për të gjetur një përgjigje për këtë pyetje, ai bëri një hulumtim 30-vjeçare për të arritur në teorinë e Spiral Dynamics. Ndryshe nga teoritë e tjera të zhvillimit njerëzor, Spiral Dynamics nuk është një teori e një-perspektivë e cila fokusohet në çështjet dhe ofron zgjidhje për ta. Në vend të kësaj, SD deklaron arsyen pse njerëzit veprojnë në mënyra të veçanta në bazë të shtetit / nivelin e vetëdijes ata janë në gjatë kohës së aktit. Me fjalë të tjera, Spiral Dynamics tregon se si vetëdija njerëzore ka shpalosur (zhvilluar) gjatë shekujve nëpër fazat e Spiral â € "një strukture spirale të dyfishtë â €" që vazhdon të rritet dhe përfshin ende kapërcen të gjitha fazat e mëparshme të rritjes.

Don Beck

Don Beck, Graves 'mik dhe bashkëpunëtor i ngushtë përshkruan kjo më: â € œThe Koncepti themelor është i bazuar në një spirale, që do të thotë se si një spirale shpaloset, ajo lëviz në kompleksitet më të madh. Ndërsa është, në një kuptim, një linjë të vetme, sepse në qoftë se ju vë nga një spirale ajo do të jetë një vijë, por secili prej kthesave ne spirale përfaqëson një botëkuptim të ndryshme, një weltanschauung, një mënyrë për të kuptuar realitetin, një linjë fund dhe çfarë sot ne jemi duke bërë thirrje edhe një Meme, një Meme sistemit vlera. Ne jemi tani në gjendje për të të treguar se çfarë shtrihet nën sipërfaqe në marrëdhënie, në çështjet, në polemika, edhe në luftë, janë këto core adaptive kontekstuale kompleks intelligences.â € ndryshme

Për të aplikuar spirale Dinamika është për të kuptuar nivelet e ndryshme të vetëdijes deklaruar në teorinë dhe karakteristikat lidhur me to. Don Beck i përshtatur një version të ri dhe të modifikuar të SD dhe e quajti atë Spiral Dynamics Integrale (SDI). SDI është i bazuar në teorinë e Integrale AQAL e Ken Wilber. Ajo përshkruan një spirale në zhvillim që përfshin çdo fazë tjetër të Graves, së bashku me fazat e ardhshme. Për të kuptuar spirale Dinamika, duhet që së pari të dini për komponentet e strukturës Spiral.

Spiral Dynamics Integrale dhe vMEMEs: Sean A. Saiter përshkruan vMEME si â € œA vMEME i referohet në mënyrë specifike për një lloj të meme që është në të njëjtën kohë 'një strukturë psikologjike, sistemin e vlerave, dhe mënyra e adaptimit, të cilat mund të shprehin veten në mënyra të shumta të ndryshme, prej botëkuptimeve të stileve të veshjeve në forms'.â qeveritare € thënë thjesht, vMEME është një sistem vlerë, një kod Memetic, një inteligjencë natyrore (që është ushqyer nga kushtet e jetës) dhe një â € œawakened SYSTEMA € që drejton qeniet njerëzore për të vepruar në mënyrë ata bëjnë. Këto sisteme të zgjuar e ndërgjegjes njerëzve të drejtpërdrejta për të shprehur veten në mënyra të veçanta. Manifestimet e tendencave apo natyrave të veçanta gjatë gjithë historisë janë vepër e vMEME ose vetëdija zgjuar i qenieve njerëzore në atë epokë. Këto vMEMEs ose nivelet e ndërgjegjes janë përcaktuar ngjyra të ndryshme karakteristike të sistemeve të vlerave që ata përfaqësojnë dhe gjithashtu si dallues të përshtatshme të sistemit që ata përfaqësojnë. SDI Don Beck-së rendit nga tetë vMEMEs dallueshme dhe bazë ose nivelet e vetëdijes. Këto tetë janë të ndarë në mendimin e parë dhe të dytë të nivelit të bazuar në sistemet e vlerave që ata të ditur.

Mendimi i parë Tier: Mendimi i parë Tier përfshin gjashtë vMEMEs ose nivelet e vetëdijes. Në vijim janë nivelet e përmendura nga Beck (në mënyrë të zhvillimit â € "from e 1 në 6):

Spiral Dynamics

1. arkaike-instinktive / color Beige: Ky është sistemi themelor instinktive-survivalist objektivi kryesor i të cilit është që të mbijetojnë. Çfarëdo që të jetë kusht jeta, ky nivel i ndërgjegjes bën më të mirë të saj për të mbijetuar. Kjo vMEME dëshiron nevojat themelore të mbijetesës të plotësohen â € "ushqim, ujë, ngrohtësi, seksi, të sigurisë etj Njerëzit që kanë këtë vMEME dominant në ta përdorin të gjitha zakonet e tyre, instinktet dhe burimet për të mbijetuar. Rreth 0.1 për qind e popullsisë posedojnë kjo vMEME, edhe pse, siç thotë Beck, do të kthehemi në atë kur gjendja jonë e jetës është kritike. Beck mendon instinkt Beige është mbizotëruese në foshnjat e porsalindura, në të moshuarit dhe njerëzit kanë tendencë për regres në ngjyrë bezhë gjatë tërmetet, sulmet terroriste, tsunami etj

2. magjike-animiste / Purple: Nga e ndërgjegjes ngjyrë bezhë, u shfaq Purple. Në këtë nivel, të menduarit është animiste, u mbush bya frymërat magjike, të mira, të liga, mallkimeve, bekimet dhe të gjitha gjërat e magjike dhe të errët. Besohet se shpirtrat e paraardhësve udhëzon njerëzit jetojnë dhe të gjithë së bashku bonove. Përfaqësuar nga Purple, kjo vMEME është gjetur në komunitetet fisnore, grupeve etnike dhe klaneve të tjera të tilla. Shkaku dhe efekti lidhjet ndodhë dhe njerëzit janë më të shpirtërave drejt everything ata lidhen me. Don Beck mendon se ky nivel i ndërgjegjes mund të gjenden edhe në fëmijët të cilët shfaqin tendenca të shpirtërave drejt qenin e tyre ose të mbajë në për një ritual të veçantë ose obligacion që ata mendojnë se vepra magjike (nëse bëhet e drejtë) dhe e keqja (nëse bëhet e gabuar). Rreth 10 për qind e popullsisë së përgjithshme botërore janë ende në Purple.

3. Fuqia Gods / Red: Nga Purple shfaqur vetëdijen e Kuq. Red është një nga fazat e para kur vetë â € ŒI / im / Mineâ € rëndësi gjeni. Themeluar një formë ende i gjallë i pohimit të vetë ndodh. Njerëz të kuqe janë shpesh egocentrik dhe egoist. Mendime të tilla si â € œI'm everythingâ €, â € ŒI ruleâ €, â € œI'm të strongestâ € dominuese. Shembuj historikë të perëndive të tilla të energjisë janë të vikingët, bandës-fiseve dhe luftëtar-fiset. Ego dhe fuqia janë â € œterrible twosâ € (Beck) të këtij niveli. Ky sistem grabitqare, Beck mendon, mund të jetë edhe tani gjenden në të rriturit që duan të shprehin macho i tyre, në kombet ose grupet që duan të shprehin fuqinë e tyre etj perandorive feudale ishin rezultat i ndërgjegjes Kuq. Rreth 20 për qind e popullsisë është ende plot me zotat Power.

Rregulla 4. konformistësh '/ Order / Blue: Nga Kuq doli vetëdijen Blue. Pas shumë vetë-rëndësisë, qeniet njerëzore hyrë në një fazë ku mendime mbi kuptimin dhe qëllimin e jetës ndodhur në mendje. Duke folur për këtë, Beck thotë se, â € œObviously kaos dhe shkelje ligjesh e kuqe, secili prej tyre duke bërë atë që është e drejtë në sytë e tyre, arrin një fazë ku ka një nevojë për mënyrë dhe një zhvendosje nga duke kërkuar vetëm për vetë sot në një njohje se â € œthou, gjithashtu, janë të vdekshëm, â € dhe atje do të vijë një kohë në të ardhmen realitetin e vdekjes. Dhe shpesh këto shkaktojnë kërkimin për kuptimin dhe qëllimin të cilat janë elementet kyçe në blue.â € Blue vMEME mund të shihet në komunitete fetare apo grupeve që besojnë në sakrificën e vetë (tani) për diçka në të ardhmen. Ajo është, siç thotë Beck, një fazë ku një fatkeqësi e papritur sjell pyetje kuptimin dhe qëllimin në jetë. Rreth 40 për qind e popullsisë janë blu.

5. Arritja shkencore / Orange: Nga blu doli në Orange. Ashtu si Kuq, Orange është mbi të gjitha vetë. Si Sean A. Saiter e vë atë, â € œself 'shpëton' dhe kërkon të vërtetën dhe kuptimin në individualiste terma-hypothetico-deduktiv, eksperimentale, objektive, mekanike, operacional - 'shkencor' në kuptimin tipik. Bota është një makinë racional dhe i mirë-i shkrirë me ligjet natyrore që mund të mësohen, zotëruar, dhe të manipuluara për dikujt qëllime të veta. Highly arritje të orientuar, veçanërisht (në Amerikë) në drejtim të fitimeve materialiste. . â € Beck thotë se kjo fazë Orange është shënuar me individualizmit dhe lirisë. Sipas tij, është e Orange që bëri Luteri gozhdë 95 tezat në derën e kishës së Wittenberg, dhe ajo është në Orange, teknologji (shtypi) lehtësohet çdo njeri për të interpretuar Biblën në mënyrën e vet. Orange vMEME është dominant në botën e korporatave e sotme, ku individi është i rëndësishëm. Ajo është grupi vlera Orange cila mban 50 për qind të pushtetit, edhe pse ata janë vetëm 30 për qind e popullsisë.

6. Vetë Sensitive / Gjelbër: fitimet Ekologji rëndësi dhe ndryshimet skena nga Orange hapurazi materialiste për Green. Ka një ndryshim në meme e Gjelbër, ku â € ŒI / mua / mineâ € i Orange bëhet â € œwe / na / ourâ € i Green. Shqetësimet Humanistike fillojnë të shfaqen, por kjo ndodh vetëm në shoqëritë që kanë para apo që janë zhvilluar. Megjithëse pamje Green është zënë hapin, ajo nuk është e përhapur në të gjithë, por vetëm në xhepat disa të botës. Si Saiter e vë atë, në Green vMEME, fokusi është në - â € œCommunitarian, lidhjes e njeriut, ndjeshmëri ekologjike, networking. Shpirti njerëzor duhet të çlirohet nga lakmia, dogmës, dhe divisiveness; ndjenjat dhe shfuqizon dashur racionaliteti i ftohtë; kultivimi i tokës, Gaia, life.â € Rreth 10 për qind e popullsisë janë të gjelbër.

Së dyti Thinking Tier: Mendimi Tier dyti është një pushim i plotë larg nga Tier Parë. Në grupin e parë, njerëzit priren të mendojnë se vetëm perspektivat e tyre apo shikime botërore janë më të mirë. Ata nuk arrijnë të shikoni në memes të tjera. Kjo nuk ndodh në nivelin e dytë. VMEMEs e nivelit të dytë â € œincludes ende transcendsâ € gjitha sistemet e vlerave pa injoruar apo neglizhuar rëndësinë e çdo meme. Është e â € € œintegralâ deri në palcë.

7. Integrativ / Verdha: Përfaqësuar nga Yellow, fazë Integrativ (tjetër në linjë) është përshkruar nga Don Beck si: â € œIn verdhë, e cila është një ngjyrë e ngrohtë, që do të thotë se është një I / mua / imja fokusuar në vetë , ne jemi duke shkuar për të përcaktuar një lloj krejt të ndryshme të njeriut, një që nuk është drejtuar sa më shumë nga obsessions, një që ka një busull të mirë internalizuar, një që është më e rehatshme brenda lëkurës tij ose të saj, një që e kupton realitetin në drejtim të natyrshme flukset, ai që është në gjendje të përqëndrohet në natyrën e njeriut, jo si një lloj të caktuar si meme e parë të nivelit kodet kanë tendencë për të bërë, se është një përgjigje përfundimtare, por njeh pashmangshmërinë e flow.â € Si ai shton më tej, së pari gjë që duhet të bëhet nga Yellow është për të gjetur një botëkuptim i cili është integrues të gjitha pikëpamjet. Të cilat mund të ndihmojë të qartë modelet e sëmurë e memes të tjera dhe të hapur spirale për rritje të mëtejshme. Individët në nivelin e Verdhë të vetëdijes kuptoj se â € œThe mbizotëruese rendin botëror është rezultat i ekzistimit të nivele të ndryshme të realitetit (memes) dhe modelet e pashmangshme e lëvizjes lart dhe poshtë spirale dinamik. Qeverisja e mirë lehtëson shfaqjen e subjekteve në të gjithë nivelet e kompleksitetit në rritje (hierarkisë mbivendosur) Â €

8. holistik / Turquoise: Bruz është niveli më i lartë deri tani perceptohet nga teoricienëve. Sipas Beck, bruz dhe të verdhë do të koordinojnë së bashku për të hapur spirale për evolucionin e mëtejshëm. Çdo gjë do të jetë shenjte dhe një â € œgrand unifikimi i everythingâ € është e mundur në teori dhe aktualitetit. â € œThe rendi botëror që mbizotëron është rezultat i ekzistimit të nivele të ndryshme të realitetit (memes) dhe modelet e pashmangshme e lëvizjes lart e poshtë spirale dinamik. Qeverisja e mirë lehtëson shfaqjen e subjekteve në të gjithë nivelet e kompleksitetit në rritje (hierarkisë mbivendosur) Â € (Saiter).

Përveç këtyre tetë divizione themelore, ka disa variacione në vMEMEs. Memes mund të arrestohen / mbyllur / i hapur; ata mund të jenë në faza si alfa, beta, gama, delta etj .; ata mund të shprehin disa kushte si potencial, disonancë, depërtim, pengesat etj .; gjithashtu, ata mund të kenë variacione të ndryshme.

Nëpërmjet këtyre memes me vlerë, Don Beck dhe filozofë të tjerë Integrale si Susan Cook-Greuter, Carol Gilligan, Robert Kegan, Laurence Kohlberg, Jane Loevinger, Jean Piaget, Jenny Wade, Charles Aleksandrit, Howard Gardner, dhe Mihaly Csikszentmihalyi ndërmend për të gjetur zgjidhje sistemore për Problemet e botës. Aplikimi i Spiral Dynamics do të përfshijë analizën e kushteve të jetesës, â € œawakened SYSTEMA € ose vMEME që është dominant dhe analizë sesi kodet shprehen në jetën reale.

Lidhje të referencës:

 1. Sean A. Saiter s € œ Një Hyrje e përgjithshme në Teoria Integrale dhe gjithëpërfshirës Mapmaking â €

2. Don Beck s â € œ Çfarë është spirale Dinamika Integral ? â €

3. Christopher Cooke dhe ben Levi: Spiral Dynamics Integrale

4. Spiral Dynamics â € Integral " Zemra dhe Shpirti i Lëvizjes Spiral Dynamics -

Previous post:

Next post: