Ken Wilber Revisited: Nga Wilber I të Wilber V â € "Wilber Fazës V

nga redaktori

Kjo është pjesë e pestë në serinë e posteve në pesë faza Ken Wilber e të teorisë Integrale, â € œKen Wilber Revisited: Nga Wilber I të Wilber Va €. Në postet tona të mëparshme, ne kemi analizuar dhe peshuar pro dhe kundrat e fazave të ndryshme Wilber s, nga Wilber I, Wilber II, Wilber IIIWilber IV. Ky post fokusohet në fazën aktuale dhe më të rëndësishme Wilber së, Wilber V në detaje. Ky post ilustron me idetë mbështetëse dhe teori se si Wilber V është pushim Wilber larg nga kozmologji për komentin sociale dhe pragmatizmi. Shkurtimisht, ky post gjen përgjigje për të gjitha këto pyetje në Wilber V - Pse është Wilber V i rëndësishëm? Çfarë është aq e veçantë në lidhje me këtë fazë të tanishme, dhe është fjala e fundit Wilber në Integralism, apo është i detyruar të ndryshojë?

Para se të hyjë në një analizë të Wilber V, ajo është më mirë për të shqyrtuar fazat e mëparshme të Wilber dhe çfarë ishte pikërisht teorinë Wilber para V. tij faza

Wilber Faza I (nga 1977 1979): Teoria Wilber i ndërgjegjes Integral ka filluar në vitin 1977 me spektrin e ndërgjegjes. Libri iu afrua zhvillimin e vetëdijes njerëzore në një mënyrë të Jungut dhe frojdiane, duke i vënë çdo rritje tjetër nga një Ground supozuar të Qenies. Kjo është ajo që vetë Wilber quan â € œRomantic-Jungianâ € fazën që supozohet se vetëdija e zhvilluar nga një terren i Qenies ose â € œcollective € unconsciousâ dhe pastaj, e ndarë në dualities në çdo fazë të rritjes. Të dualities janë: Ground i Qenies-Vetë; Organizëm, Mjedisit; Ego-Trupi dhe Persona-Shadow. Për të arritur realitetin absolut ose Hyjninë ose Ndërgjegje Ultimate, një nevojë për të gjetur terren unifikues në mes të këtyre dualities dhe regres në shtetin kolektiv pa ndjenja e lindjes.

Frymëzuar nga tradicionalistët ezoterike dhe teosofistëve, kjo fazë merr faza e parë e vetëdijes të jetë saktësisht e njëjtë si në fazën përfundimtare të ndërgjegjes. Me fjalë të tjera, unë Wilber është shënuar me atë që është quajtur â € œPre-Trans Fallacyâ €, një keqkuptim i fazës para ndërgjegjes me atë të fazës trans-ndërgjegjes. Vetë Wilber rekomandon që studenti Integrale fillon me Wilber II sesa me Wilber I.

Wilber Faza II (Nga 1980): Wilber II është një pushim-gjatë në historinë e filozofisë integrale. Një qasje e pjekur në zhvillimin e ndërgjegjes, Faza II Wilber propozon një model evolucionar-zhvillimor të bazuar kryesisht në Sri Aurobindo dhe budistët Mahayana. Megjithatë, të gjitha fazat e propozuara në Wilber II janë lineare dhe homogjene. Nuk ka asnjë përmendje e një rritje holographic si në Wilber III. Frymëzuar nga jetës hyjnore Aurobindo së, Wilber II përmend rreth 13 fazat e zhvillimit të ndërgjegjes, nga Pleromatic në Ultimate ose Absolute shtetit realitet. Nuk është njohës, psikologjike dhe vetë-rritje në të cilën çdo fazë / nivel â € œtranscendsâ € ende â € œincludesâ € faza / niveli i mëparshëm.

Faza II Wilber është diskutuar edhe në detaje në lidhje me ngritje në fuqi dhe evolucionit konceptin e Sri Aurobindo, shumë të kritikave të Arvan Harvat i cili mendon se teoria Para-Trans ka një â € œdubiousâ € themel. Në artikullin e tij â € œThe Atman Fiascoâ € (kritikë në Atman Projekti i nga Wilber), ai akuzon Wilber i keqkuptim Budizmit Mahayana dhe jetës hyjnore Aurobindo së. Megjithëse Faza ballafaquar me shumë kritika, ajo është ende një nga fazat më interesante dhe break-përmes të Wilber.

Wilber Faza III (nga viti 1983 â € "1987): Mënyra linear i Wilber së Faza II fitimet në masë dhe drejtimit të zhvillohet në disa linja të zhvillimit. Wilber, në Wilber III, e kupton se zhvillimi nuk është homogjen, por holographic. Aplikimi teorinë Koestler e holons, ai e sheh çdo fazë tjetër të zhvillimit, si Holon (një njësi e tërë në vetvete), dhe se universi është formuar jo nga atome apo molekula, por nga holons. Një holarchy është një sistem në të cilin një hierarki Holon përbëhet nga holons mëdha, të cilat nga ana tjetër përbëhet nga holons vogla dhe cila nga ana tjetër, ndan në holons më të vogla deri në nivelin më të ulët i holons është arritur. Wilber III listat e rreth dy duzina linjat e zhvillimit â € "njohëse, emocionale, hapësinor, morale, ndërpersonale, social dhe shpirtëror për të përmendur disa. Meqë evolucioni është në vetvete një holarchy, mund të gjurmuar linja të shumta zhvillimore si këto. Kritikët e konsiderojnë këtë si një fazë kalimtare në mes të para-Trans Falsiteti dhe model Aqal. Pas kësaj faze, Wilber shkoi nëpër një krizë personale e cila e detyroi atë të qëndrojë jashtë sferës Integral për disa vjet. Megjithatë, ai ishte kthyer me një zhurmë në Wilber IV.

Faza Wilber IV: Wilber IV kickstarted me botimin e librit të fenomenal Wilber së, Sex, Ekologji dhe shpirtërore. Në libër, Wilber bashkon atë që quhet â € œBig Threeâ € - Art, morali dhe Shkencës dhe i propozon për herë të parë modelin Aqal e zhvillimit të vetëdijes. Big Tre, sipas Wilber, mund të thotë asgjë nga â € œThe e bukur, e mirë dhe i Vërtetë apo unë, Ne, Ai ose parë, të dytë dhe e tretë € persona. Big Tre ka përfaqësuar disa gjëra poshtë moshave.

Si Wilber e vë atë në një artikull të titulluar, "Një Teoria përbërëse e ndërgjegjes", â € œSir Karl Popperâ € ™ s â € ~three worldsâ € ™ (subjektive, kulturore, dhe objektive); Platoâ € ™ s të mirën (si bazë e moralit, â € ~weâ € ™ e majtë të ulët), e vërtetë (të vërtetës objektive apo IT-propozime, të djathtë), dhe bukur (bukuri estetike në Unë e çdo beholder, të majtë e sipërme); Habermasâ € ™ tri kërkesa vlefshmërisë (vërtetësia subjektiv i I, drejtësisë kulturore ne, dhe e vërteta objektive e saj). Historikisht me rëndësi të madhe, këto janë edhe tre fushat kryesore të Kanta € ™ s tre kritikave: shkenca ose të saj (Kritika e Pure Reason), të moralit, ose ne (Kritika e arsyes praktike), dhe arti dhe vetë-shprehje e I ( Kritika e Gjykimit) â €.

Bashkuar Tre Big është e rëndësishme si mungesa e saj paraqet të ndryshme, fusha te shkeputura te njohurive dhe fragmentimit të ideve / perspektivave. Për të justifikohen, Wilber korniza kitara Model katër në Fazën IV. Modeli përbëhet nga karakteristikat e mëposhtme: qëllimshme apo individual subjektiv apo Brendshme ose I; Neurologjike ose individuale Objektivi ose ajo apo e jashtme; Kulturore apo kolektive intersubjektive ose Ne ose i Brendshëm; Sociale ose socio-ekonomik Interobjective apo kolektive ose ajo apo e jashtme. Në Wilber IV, themelore modeli katër kitara është zhvilluar më tej në modelin Aqal apo të gjithë kuadrateve të gjitha nivelet e modelit në të cilën Wilber formulon një hartë ndërgjegjes që përfshin të gjitha dimensionet e mundshme të ndërgjegjes njerëzore të quajtur fizike, neurologjike, sociale, kulturore, filozofike dhe shpirtërore. Modeli Aqal tregon kalimin nga Foleja e Madhe e Qenies dhe holografi / katër modelit të Zonës tek një strukturë të re që përfshin të gjitha aspektet e zhvillimit të vetëdijes, duke përfshirë të gjitha linjat e zhvillimit.

Në Wilber IV, botëkuptimi bëhet më i qartë dhe i ndërlikuar dhe i përshtatet çdo fushë tjetër në modelin Aqal. Çdo sektor ka vendosur vet të kushteve dhe procedurave të validimit, me vet â € œrelative saj, autentike dhe të pjesshëm truthsâ €. Megjithatë, Wilber IV ka vendosur vet të kufizimeve â € "ekspertët pyesin nëse ka vetëm katër lloje të vlefshmërisë. Një pyetje tjetër që është ngritur është, pse jo të gjitha quadrants ndërfutur së bashku? Në mënyrë të ngjashme, ka arbitraritet në taksonominë e modelit. Gjithashtu, për të gjithë kompleksitetin e saj, modeli Aqal është linear dhe pikë vetëm në një â € udhë œOne sekuencë lineare të growthâ €.

Wilber Faza V (2001- aktual): Aqal zhvilluar në fushën e pas-metafizike pak më vonë, rreth vitit 2000. Kjo një € œPost-Metaphysicalâ € modeli tani është quajtur si â € œIntegral Post-Metaphysicalâ €. Wilber ka lëvizur përtej metafizikën në këtë fazë. Nuk është refuzim i Huston Smith metafizika perennialist dhe realiteti objektiv me një theks mbi perspektivat. Si Alan Kazlev e vë atë në përmbledhjen e tij të Wilber V dhe Integrale Post-metafizikës, â € œNow Wilber shton zakonet Kosmic, perspektiva metodologjike, perspektiva për perspektivat dhe altitude.â € Brad Reynolds në një tij Wilber prej € œWhere s? Â € thotë se Wilber Faza V është një rezultat i një â € œtransformation në opinion personal Wilber-së, një përparim shpirtëror apo një hap në një levelâ € lartë. Në një shënim të shkurtër, Wilber V mund të thuhet të jetë në lidhje me një € œperspectivesâ €. Wilber pranon se disa metafizika jo-gnostike janë të panevojshme dhe kanale, çfarë Kazlev quan â € œesoteric ose gnostik metaphysicsâ €, duke zhvendosur fokusin e tij në një â € œhere-tani pikëpamje evolutive të bazuar në nocionin e Rupert Sheldrake së fushave morfogjenetike dhe formues causationâ €.

Në Wilber V, Wilber gjithashtu zhvillon interes në Don Beck Spiral Dinamika dhe punon një version të rishikuar të njëjtë. Me fjalë të tjera, Wilber lë botën e kozmologji për të punuar në një botë pragmatike që është post-metafizik dhe akute integrale. Diagrami i mëposhtëm shpjegon ideologjitë aktuale Wilber-së:

Në diagramin, ngjyrat përfaqësojnë chakras dhe përfaqësojnë më shumë se tre mësimet mijë vjeçar. Por kritikët mendojnë se ky ylber i spektrit të zhvilluara vetëm në vitet e fundit dhe nuk është aq i vjetër sa tridhjetë vjet siç shihet në Evolution Bërthamore Christopher Hill. Frymëzuar nga Yogachara Budizmi, Wilber thotë se â € œeverything është perspectiveâ €.

Wilber V â € "Kritika: Që Wilber V është faza e tanishme, nuk ka kritikë shumë mbi të. Megjithatë, ajo vuan nga i njëjti reagim që keqkuptim Wilber i Aurobindo sjellë në spektrin Integrale. Në mënyrë të ngjashme, ylber Wilber i chakras është kritikuar për vet â € œrecentnessâ € dhe kërkesën e saj për të kanë qenë të rrjedhin nga tre mijë vjet të mësimdhënies.

Wilber V është edhe faza në të cilën Wilber themeloi Institutin Integrale për studimin e shkencës dhe shoqërisë në mënyrë Integrale. Mendimtar themeloi institutin në vitin 2001, e cila ka, që nga atëherë është i përfshirë në çështjet që lidhen me psikologjinë integrale dhe politikës integrale. Ky është një veprim, i cili Kazlev e quan si një â € œmovement larg nga një qasje teoria vetëm, në botën praktike, si dhe; mbretëria e vështirë e 'ahirman' si Rudolph Steiner do të thotë, të cilat duhet të zotëruar nëse dikush është që të ketë ndonjë efekt ose të bëjë ndonjë ndryshim serioz në world.â €

Wilber V ka më shumë për të ardhur. Ne do të mbajë përditësimin këtë Kohës së postimit dhe përsëri!

â € œKen Wilber Revisitedâ € është një seri e posteve në Ken Wilber dhe zhvillimi i teorisë së tij integral. Ju mund të dini më shumë rreth Wilber dhe kritikat e fazave të tij në postet tona Wilber I, Wilber II, Wilber III, Wilber IV dhe Wilber V.

Lidhjet Referenca:

1. Wilber Revisited: Nga Wilber unë të Wilber V â € "Postime në Wilber I, Wilber II, Wilber III dhe Wilber IV

2. Alan Kazlev s â € œKen Wilberâ € në e tij website

3. Alan Kazlev e Wilber së Faza IV

4. Kritika e modelit Aqal Wilber-së

5. Ken Wilber: Një Teori përbërëse e ndërgjegjes (në Journal of Studimeve Ndërgjegje)

6. Alan Kazlev në Bias racionaliste Ken Wilber-së

Previous post:

Next post: