Ken Wilber Revisited: Nga Wilber I të Wilber V â € "Wilber Faza II

nga redaktori

Kjo është pjesa e dytë e një serie të posteve në pesë faza Ken Wilber është e teorisë Integrale. Ndërsa ynë Previous post në serinë peshonte pro dhe kundrat e fazës Wilber e I (ose, siç është quajtur, Wilber I), posti i tanishëm do të eksplorojë Fazën Wilber e II, veçanërisht i famshëm e tij Projekti i Atman. Pse duhet të ketë një fazë e II në rastin e parë? Sa është kaq phenomenally ndryshme nga fazën I dhe ajo që e bëri Wilber zhvendosur vëmendjen e tij në një drejtim të ri, hyn në një udhëtim Wilber-II? Ky post do të përgjigjen të gjitha pyetjeve që mund të lindin në mendjen e lexuesit kanë të bëjnë me Fazën II dhe si i dallueshëm është nga Fazën I.

Wilber-II ose Faza II Wilber-së: Ndërsa Faza I e Wilber ishte më i â € œRomantic-Jungianâ €, Faza II është më i evolucionit-zhvillimit. Për të japin kuotën e një dijetar, ajo paraqet një â € œgrowth të goodnessâ € modelin me një seri të përpunuar në psiko-zhvillimin nga para-personale në fazat trans-personale. Faza II paraqet një cikël që përfshin konceptet e ngritje në fuqi dhe të evolucionit, duke çuar në arritjen mistike. Ajo integron Psikologji perëndimore me mistika lindore (sidomos atë të Sri Aurobindo, Mahayana Budizëm dhe të tjerët) për të promovuar një teori që thotë se vetëdija njerëzore zhvillohet nga faza Pleromatic e Gnostikët me realitetin Absolute (Ultimate) gjendjen e Advaitins pasi kalon nëpër shteti racional-ego.

Wilber merr frymëzimin për Fazën e II nga budizmit tibetian dhe hyjnore Jeta e Sri Aurobindo. Faza II mund të thuhet se ka filluar me publikimin e projektit, Atman në vitin 1980, e ndjekur nga botimi i librave si nga Eden (1981), një Perëndi i shoqërueshëm (1983) dhe me sytë (1983). Wilber bën një pushim të plotë nga struktura e tij të mëparshme psiko-kozmologjike të spektrit të ndërgjegjes dhe delves në një cikël evolucionare që përfshin fazat e zhvillimit, si ato të përmendura nga Freud ose Rudolph Steiner. Para se të zhyten në të Wilber-II në detaje, ne duhet të analizojmë pse Wilber kërkuar të bëjë të ditur nga Faza I.

Pse Wilber mohoni Faza I? Siç është përmendur tashmë në postin tonë në Wilber â € "Unë, vetë Wilber mohon dijetarët analizuar fazën e tij të I. Ai thotë se nuk është faza duhur për të filluar me dhe sugjeron atyre të fillojë me Wilber â €" II. Por, pyetja jonë është, përse? Wilber mendon se në â € e tij œRomantic-Jungianâ € ose Faza I, ai propozon një teori që beson se Shtetet e para-personale dhe trans-personale të jetë e njëjtë. Kjo është, si të gjitha teoritë jungianë, Faza I predikon se vetëdija njerëzore kthehet përsëri në pavetëdijen kolektive pasi kalon nëpër egos dhe arritjen Hyjninë. Kjo është krejtësisht e gabuar. Kjo është frymëzuar nga Carl Jung, i cili ishte i barabartë me pleroma me atë kolektive racore pa ndjenja. Kjo ide është krejtësisht absurde, si një kthim në gjendjen e humnerës parak ose atë që quhet â € œmateria primaâ € nuk mund të krahasohet me arritjen e lumturisë oqeanike ose sqarim.

Edhe pse shumë dijetarë kanë vënë në dukje dallimet midis para dhe trans- shteteve të ndërgjegjes, Wilber është i pari që ka ilustruar atë me shembuj dhe citate. Ai tërheq ndihmë nga mistiku i madh indian, Sri Aurobindo dhe nga ideologjitë e Mahayana Budizëm për të provuar dallimin në mes të shteteve të Para-personale dhe Trans-personale.

Termat Wilber konfuzionin midis shteteve Para-personale dhe Trans-personale si para / Trans Falsiteti: Para / Trans Argumenti i rremë. Është gabim të spiritualitetit afat si një kthim në pavetëdijen kolektive si ajo është një proces evolucionar që rritet nga para-vetëdijes për sqarim apo hyjni nëpërmjet ego-transcendencën. Jung, për shkak të besimit të tij në pavetëdijen kolektive, mendonin se nuk ka shtet Pre / Trans dhe se të gjitha që mbetet është një â € "pa ndjenja kolektive. Pra, sipas Jung dhe Wilber-I, mendja para-pjekur njeri pëson ndryshime, ndan në dualities nga toka e Qenies (si përdhes të jesh â € "Vetë; Organizma - mjedis; Ego â €" Trupi dhe Persona â € "Shadow) dhe më në fund kthehet ose peson nje regres në tokë e Qenies, që është asgjë, por pa ndjenja kolektive. Kjo është me të vërtetë një Pre / Trans Argumenti i rremë që nuk është si ndërgjegjja rritet / zhvillohet. Wilber në Wilber-II mendon se ekziston një proces i ngritje në fuqi dhe evolucionit përmes të cilave Vetë identifikon ai është i ndryshëm nga mjedisi i tij, zhvillon një ego individuale dhe pastaj, më vonë kapërcen se vetja të bashkohen me realitetin absolut.

Para / Trans Cikli i ngritje në fuqi dhe Evolucioni: Alan Kazlev vë atë bukur në faqen e tij Kheper.net: një tezë qendrore € œWilber është cikli "para-Trans" e ngritje në fuqi dhe evolucionit (ose hark jashtë dhe nga brenda hark si ai termave kjo). Kjo është ideja që është në zhvillim psikikë - nëse një i mitur porsalindur njerëzore apo një Hominid parahistorik evoluon inteligjencë të madhe, apo fillimet e mitit dhe të qytetërimit - fillon në një gjendje të universalizmit padiferencuar pa ndjenja. Nga atje ai kalon nëpër fazat e rritjes individualizimi dhe ego-zhvillimit (jashtë ARC) ku ajo është në gjendje të njohin veten si një entitet të veçantë. Vetëm pasi të ketë arritur këtë gjendje është një gjendje të përparojë në rrugën mistike dhe kapërcejnë egon në mënyrë që të ndërgjegjshme kthehen tek Ai padiferencuar (nga brenda harkut) Â € Edhe pse këto faza të Wilber janë disi të ngjashme me fazat Anthroposophic të Rudolph Steiner dhe Teoria e Procesit të Arthur M. Young, Wilber ka skartuar nga një shumë e Lindore dhe referenca perëndimore për të integruar dhe të sintetizuar të gjitha teoritë evolucionare në një si asnjë tjetër.

Sequence ciklik i projektit Atman ose Pre / Trans teza: sekuencën ciklike përfaqësuar nga Wilber kalon më shumë se 12 shtete, duke filluar nga Pleromatic dhe duke përfunduar në Ultimate ose Absolute shtetit realitet. Ne do të kemi një paraqitje e shkurtër në të gjitha 12 shtete këtu:

1. Pleromatic Faza: Kjo është faza e parak. Vetëdija është ende për të formohet apo zhvillohen si duhet. Nuk ka asnjë kuptim të kohës, nuk ka kuptim të dëshirës ose zgjedhje. Vetja e identifikon veten me gjëra rreth dhe mënyra e vetë është ajo që Wilber quan si â € œoceanic, protoplasmic, primaâ materia €. Vetë Ken Wilber e përshkruan këtë në projektin e tij Atman: â € œThe vetë është "pleromatic", si alkimistët dhe gnostikët do të vënë atë, që në thelb do të thotë se vetë dhe kozmosi materiale janë të padiferencuar. Vetë është ngulitur në prima materia, e cila është edhe kaosi parak e materies fizike dhe matrica e nënës apo Prakriti prej nga i gjithë krijimi është fashioned.â € vetë është e angazhuar në bashkim materiale me mjedisin fizik, â € œThe unitet më të ulët i alla € me asgjë metafizikisht të lartë në lidhje me të. Nuk ka asnjë diferencim subjekt / objekt. Edhe pse kjo është e ngjashme me fazat e trans-, dy fazat e para dhe Trans janë botë larg nga njëri-tjetri.

2. Uroboric Faza: Ka disa njohje ndodh dhe vetë përpiqet për të bërë e parë subjekt-objekt diferencim. Por kjo është kalimtar dhe si Kazlev e vë atë, stili njohëse është â € œacausality, mënyra prototaxic me shtetet momentale të subjekt / objektit differentiationâ €. Ekziston frika lashtë i gjërave / atmosferës përreth. Ka thirrje primitive për mbijetesë dhe urisë lashtë është i vetmi aspekt fiziologjik. Nuk ka kuptim të kohës apo vendit. Mënyra e vetë është quajtur përgjithësisht si â € œarchaic, para personale, zvarranik, refleks, alimentary.â €

3. Axial dhe Pranic Faza: Ky është vetëm-pas-lindjes fazë ku në moshën kronologjike e fëmijës është nga 4 deri në 6 muaj deri në 15 deri në 18 muaj. Nuk është njohje e gjërave â € "ndjenjat sensorimotor, perceptimi i imazheve axial (objekte të ndryshme nga trupi fizik) dhe një prani të emocioneve elementare të lakmisë, frikë, zemërim, kënaqësisë etj nuk ka kuptim të caktuar kohore, përveç se ajo është duke kaluar, çastit dhe i pranishëm. Vetëm prania e trupit axial njihet si vetë, e cila është shpesh narcissistic. Ekziston gjithashtu një nevojë imanente për mbijetesë dhe kënaqësi.

4. Image Trupi Vetë â € "Late Trupi Ego Faza: Stili njohëse është ajo që quhet â € œParataxicâ € - që do të thotë, ka përvoja të ndryshme, por asnjëri prej tyre nuk është i lidhur. Gjërat vetëm të ndodhë dhe nuk ka kuptim të dallimit në mes gjërave, imazhe multivalente as ndarje të qartë ndërmjet subjektit / objektin. Dëshirat rudimentare dominojnë vetë e cila është jo-refleksiv, pa ndjenjën e kohës, përveç tashmen zgjatur. Fëmijët nga 15 deri në 18 muaj deri në 2 vjet përvojë në këtë fazë.

5. verbal â € "Anëtarësimi Faza: Stili njohës i kësaj faze është ajo që Alan Kazlev quan, â € gjuhë œautistic; paleologic dhe të menduarit mitik; Anëtarësimi cognitionâ €. Dëshirat e përkohshme, pëlqen / nuk i pëlqen sipërfaqe në mind. Nuk ka kuptim të së kaluarës, tashmja dhe e ardhmja dhe vetë është me të vërtetë koha-detyruese. Termat Wilber Mënyra e vetë si â € œverbal, tensionuar-membershipâ € vetë. Ka edhe ndjenjën e përkatësisë, vullnetit dhe ndjenjën e autonomisë / autokracisë.

6. mendor Egoic Faza: Kjo është pothuajse faza më e avancuar e egos. Vetja është racional, egoic dhe rrënjosur në ideologjitë e saj. Ka një ndjenjë të qartë, lineare e kohës dhe vetë është në gjendje të perceptojnë historike, aktuale dhe të zgjeruar kaluarën dhe të ardhmen. Stil Njohës, si Kazlev e vë atë, përfaqëson një € œsyntaxical-anëtarësinë; procesin e mesme; menduarit verbal dialog; konkrete dhe thinking.â formale operacionale € Vetja është egoiste, është në mënyrë të dialogu-menduarit, përbëhet nga personae të ndryshme dhe ka një konceptim të mirë të vetë. Nuk është një ndjenjë e avancuar e vullnetit, vetëkontrolli, vetë-respekt, etj

7. Biosocial Faza: Kjo është një e ndërmjetme në mes egos pjekur dhe fazat trans. Stili njohëse është një intuitë, edhe pse ekziston perceptimi i konceptuale / njohurive formale. Ekziston një ndjenjë e spontanitetit, të shprehurit impulsiv dhe qasje pozitive. E tashmja bëhet e gjitha e rëndësishme dhe mendja është përqëndruar në të tashmen edhe pse ajo është në gjendje të perceptojnë në mënyrë lineare, të kaluarën dhe të ardhmen. Vetja është â € œindividualistic, autonom dhe i ndarë nga rolesâ € trupi / persona luan. Si vetë Wilber e përshkruan atë, Biosocial Vetë është një fazë kalimtare në mes egos pjekur dhe -Një Centaur â € œThe vijën ndarëse të përgjithshme në mes egos pjekur dhe shoqërore përshtatur dhe Centaur autentik (duke përdorur këtë term pjerrëta si ekzistencialistët bëjnë) - është ajo që unë e quaj 'Bands Biosocial'. 'Trupi' tregon 'bio' dhe 'anëtarësimi' 'social' tregon dhe 'anëtarësimi concepts'.â €

8. Centaur Faza: Ky është i pari nga trans-faza dhe përfshinë një stil më të lartë njohës sesa ato në faza verbale-egos. â € œTrans-verbal, vizion-image, trans-consensualâ € njohje dominojnë tablo mendore. Elementet Supersenory, spontaniteti dhe shprehje impulsiv janë elementet afektive e fazës. Vetë-aktualizimit, dëshira krijuese dhe ushtrimi i vullnetit spontan, autonomia janë faktorë që ndikojnë në vetë. Sense e kohës është i pranishëm, por ka vetëdije për kohën në mënyrë lineare too. Mënyra e vetë, si Alan Kazlev vë atë, është â € œintegrated, autonom, trans-biosocial, gjithsej being.â trup-mendje € Faza Centaur është përshkruar si një fazë të jashtëzakonshme, i parë trans ku, mendja e kupton se të gjitha gjërat janë të lidhura. Një duhet të lexoni me përshkrimet Wilber së fazës për të marrë një kuptim më të mirë: a kontakteve € œOne dhe stabilizon në nivel Centaur, elementet e bruto personalitet i trupit, egoja, personalitet, hijen, e chakras- ulëta priren të bien në harmoninë e tyre. Për individin ka filluar të kapërcej ato, dhe kështu ai pushon të dhunë manipuluar dhe shfrytëzuar temë € |.This është faza e përshkruan si një prej autonomisë, të integrimit, të origjinalitetit, apo të vetë-actualizationâ € |The centaur, i Integruar dhe vetë total, më lart dhe përpara trupit, persona të mendjes dhe hije, por përqafuar si të thuash të gjithë ata si experiences.â €

9. Ulët Faza Subtle: Nga ulët kujdesshëm, hollësisht i trans-fazat janë në veprim dhe çdo gjë është trans-personale. Stil njohës, siç u përmend nga Alan Kazlev, â € perceptimi œclairvoyant, ekstra-egoic dhe ekstra-sensoryâ €. Që nga kjo fazë është përtej centaur, ka â € œsuprasensoryâ € perceptim dhe â € œparanormal dhe para-psikologjik drivesâ €. Kuptim Koha është trans-axial ose trans-fizike, me aftësinë për të lexuar përmes vijave kohore para njohje dhe pas njohjes. Vetja është â € œastral-physica €.

10. Faza e Lartë Subtle: Kjo është më e lartë se vetë Ulët delikate dhe kështu portet vetë madhe dashurinë, mirënjohjen dhe dhembshuri dhe â € œkarunaâ € për universin. Wilber merr termat nga Aurobindo dhe përshkruan mënyrën e vetë si â € œOvermindâ €. Kazlev quan veten si â € œarchetypal-hyjnore dhe mbi-selfâ €. Nuk ka asnjë kuptim të kohës fizike dhe nëse ka, koha është trans-temporal, â € œmoving në eternityâ €.

11. Ulët shkakor Faza: Kjo është faza e ndriçimit përfundimtar apo atë që Advaitins do të quajmë â € œsavikalpa samadhiâ €. Qenia është e plotë të â € œradianceâ €, e â € œanandaâ €. Ka një shprehje e â € œtranscendent dashuri-në-onenessâ € dhe ndjenjën e kohës është përjetësinë vetë. Vetë bëhet â € œFinal-Perëndisë, pikë-burim i të gjitha tipik Formsâ €.

12. Lartë shkakor Faza: Vetja është në një gjendje të â € œnirvikalpha samadhiâ € apo ndërgjegjen pafund. Shkëlqimi Primal dhe ekstaza e plotë mbizotëron mbi qenien. Vetë bëhet â € œFormless Vetë-Realizimi ose transcendant Witnessâ € me â € œlilaâ € të jetës.

13. Ultimate Faza: realitetin absolut â € "vetë është Realiteti Absolut. Kjo fazë nuk mund të përshkruhet dhe tradita të ndryshme perceptojnë Absolute ndryshe. Sufistet, â shkolla Hare Krishna € "të gjithë termi Absolute si një Perëndi personal. Ndërsa Neoplatonists, Advaitins dhe Wilber kushtet e absolut të papërcaktuar. Disa si Ramanuja inkorporojë elemente të dy Perëndisë personal dhe i papërcaktuar në absolut. Por, siç thotë Aurobindo, Absolute është përtej kufizimeve personale dhe i papërcaktuar.

Kritika kundër Projektit Atman Wilber-së: Çdo teori tjetër Wilber (që ndjek në Wilber III, IV dhe fazat v) janë të bazuara në Wilber II Faza e Projekti Atman. Por ka shumë kritika ndaj Wilber në lidhje me Atman dhe Para-Trans paradigmë. M. Alan Kazlev listat e të gjithë ata në esenë e tij mbi Faza II Wilber është: Së pari, teza Para-Trans mohon përvoja mistike për fëmijët. Kjo është e gabuar pasi ka pasur raporte të fëmijëve që ka përvojën mistike si adults. dyti, teoria bën një supozim se fëmijët janë në një gjendje të â € œundifferentiated unityâ € gjatë para-faza. Së treti, ka një supozim se të menduarit magjik është inferiore të para dhe të menduarit racional, në të njëjtën mënyrë siç ka një supozim se evolucioni vazhduar nga â € œmagical-animisticâ € për â € œmythicalâ € dhe pastaj të â € œrational-SCIENTIFICA €. Asnjë nga këto supozime janë vërtetuar.

Përveç kësaj, Arvan Harvat mendon se e gjithë teoria e Para-Trans ka një bazë shumë të dyshimtë. Në artikullin e tij, â € œThe Atman Fiascoâ € ai kritikon Wilber për keqkuptim Budizmit Mahayana dhe për vendosjen filozofinë Hindu Vedanta dhe filozofia paralele Mahayana, pa ndonjë element të dyshimit ose dëshmi. Ai e konsideron këtë një € œlatitudinarian attitudeâ € si një e metë e madhe në tezën. Rod Hemsell akuzon Wilber i keqkuptim jetës hyjnore Sri Aurobindo së. Në esenë e tij, â € œKen Wilber dhe Sri Aurobindo: Një Kritik Perspectiveâ €, Â Hemsell thotë se Wilber nuk e ka kuptuar si duhet dhe ngritje në fuqi Evolution teorinë Aurobindo dhe kështu bën një referencë konfuze për Supermind dhe Overmind e Aurobindo.

Edhe pse kaq shumë akuza të tilla janë vendosur kundër Wilber, ajo duhet të mbahet mend se Wilber është filozofi më kryesorja për € â € œintegrateâ dhe unifikimin e Wester Psikologji me misticizmit lindor dhe të dalë me një teori si kjo. Ne do të shikojmë në kritikën mbi teoritë Wilber në një post të veçantë.

"Ken Wilber Revisited" është një seri e posteve në Ken Wilber dhe zhvillimi i teorisë së tij integral. Ju mund të dini më shumë rreth Wilber dhe kritikat e fazave të tij në postet tona Wilber I, Wilber II, Wilber III, Wilber IV dhe V. Wilber

Lidhjet Referenca:

1. Alan Kazlev s â € œKen Wilberâ € në e tij website

2. Alan Kazlev s Faza II Wilber-së

3. Arvan Harvat: Atman Fiasco

4.a Michael Bauwens: Kulti i Ken Wilber

5.a Çfarë është Integrale: Kontributi i Rendesishem Ken Wilber për Integralism

6.A Politika Integrale: Rruga e tretë e Punëve të Brendshme dhe Zhvillimit jashtme Ken Wilber-së

comments… read them below or add one } {2 komente ... lexoni ato më poshtë ose shtoni një}

vidhlai 13 korrik 2010 në 6:13 am

fGSsZR dfgqbacavkcb, [url = http: //gttrcocjtivo.com/] gttrcocjtivo [/ url], [link = http: //otqecacznusd.com/] otqecacznusd [/ link], http://rrbdrwxprqeo.com/

Jujudapoet 16 korrik 2010 në 7:27 pm

Previous post:

Next post: