Integralism Don Beck-së: Spiral Dynamics, ngjyra e të menduarit dhe të zhvillimit njerëzor

nga redaktori

Dr Don Beck është një teoricien pionier i zhvillimit njerëzor ideologjitë e të cilit kanë qenë të imbibed në të menduarit integrale Ken Wilber-së. Don Beck ka zhvilluar, zbatuar dhe aplikuar teorinë e â € œSpiral Dynamicsâ € e evolucionit të njeriut për më shumë se tre dekada dhe ka një rekord të lavdërueshme për të bërë të kuptuarit e evolucionit / transformimin e vlerave dhe kulturave më të lehta dhe më të thjeshta njerëzore. â € œSpiral Dynamicsâ € si term, ka lindur në një libër me të njëjtin titull, shkruar nga Don Beck dhe Chris Cowan. Bazuar në Profesor Clare Graves â € œbiopsychosocialâ € nivelet e zhvillimit njerëzor, â € œSpiral Dynamicsâ € përpunon nivelet e evolucionit të njeriut (sistemet e të menduarit, perspektivë, kulturës dhe vlera) në aspektin e spiralet se përparimi në lëvizje lart dhe në të cilat një nivel / shtresë kapërcen, por gjithashtu përfshin tjetri.

Çfarë është Spiral Dynamics? Nëse â € œSpiral Dynamicsâ € është e gjitha në lidhje me zhvillimin e ndërgjegjes njerëzore, pse duhet të jenë të përfaqësuara në spiralet dhe çfarë e bën atë të marrë për të kanë të përbashkët me integralism? Për pjesën e parë të pyetjes, spiralet janë një shprehje dinamike e forcave kozmike. Struktura jonë e ADN-së është një spirale. Galaktikat evoluojnë si spiralet. Mbi të gjitha, në formë spirale është një simbol i evolucionit dhe një â € fractalâ œdominant universal € .Kur Don Beck dhe Chris Cowan i përshtatur librin Spiral Dynamics: Mastering vlerat, Udhëheqja dhe ndryshimit në 1996, ato ishin ndërtuar mbi sistemet e vlerave Dr Clare Graves të zhvillimit njerëzor.

Përmes dekadave të hulumtimit, varret e ndërtuar atë që ai e quajti, â € œThe emergjent, model ciklike, me dy spirale të rritur sistemeve biopsychosocial developmentã €. Që Graves thuhej se â € œdouble-helixâ € spirale është një mënyrë e madhe për të kujtoj procesin e zhvillimit njerëzor, ai e përdori atë për të ilustruar faza të ndryshme, llojet dhe llojet e zhvillimit në të parë të nivelit dhe të nivelit të dytë strukturave të tij. Don Beck dhe Chris Cowan mori spirale Gravesian dhe i ndërtuar mbi të për të arritur në një audiencë më të gjerë, të larmishme. Ata kanë zhvilluar nocionin Graves e memetics apo sistemeve të vlerave që i përshtaten të gjitha kulturat dhe grupet botërore.

â € œSpiral Dynamicsâ € përfshin memetics apo atë që janë quajtur Memes ndryshme ose sistemet e vlerave thelbësore. Këto sisteme me vlerë core veprojë si organizimin e parimeve dhe shprehin veten përmes â € œmemesâ € apo vetë-propaganduar idetë, kulturat, zakonet apo praktikat. Ka memes i parë-shtresore dhe memes nivelit të dytë. Edhe pas një histori të tillë të gjatë të njerëzimit në tokë, ne kemi përfunduar vetëm e parë-shtresore të dhe janë vetëm në nivelin e dytë. I parë-shtresore spiralja përbëhej nga një epokë 100,000 vjeçar që ishte e dominuar kryesisht nga instinkti i mbijetesës. Nivelit të dytë, sipas Beck dhe Wilber, është një kërcim i madh nga niveli i â € œsurvivalâ € me atë të â € œbeingâ €. Gjashtë nivelet e para, i quajtur edhe â € œsubsistence levelsâ € janë shënuar nga â € œFirst-shtresore thinkingâ €, ndërsa dy nivelet e ardhshme janë shënuar nga â € œsecond-tierâ € ose menduarit integrale. Menduarit integral Ken Wilber-së vizaton mbi ideologjitë nga ky Spiral për të përcaktuar se çfarë ishte dhe çfarë do të jetë shtet i zhvillimit të ndërgjegjes njerëzore.

Spirale Dinamika dhe Ngjyrat e Mendimit: Ken Wilber përdorur spirale Dinamika për të përcaktuar parashikimin e një epoke të ardhmen integrale. Sipas Beck dhe Cowan, secili nivel i zhvillimit njerëzor është ilustruar nga një ngjyrë dhe një tipar dominant apo duke menduar model të njerëzve në atë nivel. Më poshtë është një paraqitje e shkurtër e ngjyrat e të menduarit:

1. arkaike-instinktive (ngjyrë bezhë): Kjo ishte faza e parë dhe është e shënuar me asgjë nga instinkti për të mbijetuar. Basic mbijetesa, ushqim, strehim, siguri dhe seksi ka rëndësi. Mendja përdor të gjitha praktikat, zakonet, instinktet për të vetëm të mbijetuar. Ky tipar ka qenë dominante në shoqëritë e para njerëzore dhe ende mund të gjenden në foshnjat e reja të lindur, njerëzit mendërisht-sëmurë apo të moshuar, meshat në rrugë-ngordhje dhe pacientët madje edhe fund-fazë Alzheimer. Në historinë e njerëzimit, kjo fazë ka filluar nga 100, 000 BC

2. të shpirtërave-magjike (Purple): Çdo gjë është e shpirtërave në këtë nivel. Qeniet magjike të shkuar në një shëtitore në tokë dhe të bëjë shënimet e plot ngjarje në jetën e njerëzve. Mallkimet, spells, bekimi dhe sëmundjet dominojnë. Farefisnia është nderuar dhe fitimet prejardhjen rëndësi. Kjo mund të shihet në ritualet familjare, shamanët e lashta, kafshët e shpirt, njerëz të mjekësisë, besimet magjike dhe etike, fiseve, paragjykuese, të Botës së Tretë set-ups etj tipar kryesor ishte për të â € œsacrifice në rrugët e pleqve dhe zakoneve si një e nënshtruar në Groupâ €.

3. Gods egocentrik-energjisë (Red): impulsiv, të fuqishme, egocentrik dhe heroike. Kjo ishte shfaqja e parë e një ekskluzive, tipar të jashtëzakonshme egocentrik dhe u gjet në përgjithësi në fise të fuqishme si vikingët. Alkoolike magjike, dragons, egërsira, perëndi, perëndesha, qenie të fuqishme etj dominuar skenën dhe të gjithë ishin nën kontrollin e një lideri të fuqishëm apo grup. Feudalëve u ngritën gjatë kësaj kohe me të perandorive të përcaktuara në fuqi dhe lavdi. Në këtë botë, urdhërat fuqishme, vartës i bindet. Ky tipar apo vetëdija mund të shihet në ups feudale të caktuara, udhëheqësve të bandës, rock stars, njerëzit në kufij apo të rinisë rebele.

4. Urdhri Absolutistic-Mythic (Blue): Bota është nën dominimin e një â € "një Rend, një fe apo një gjithë-fuqishme tjetër. Ata që ndjekin rendin drejtë apo të tjera janë të bekuar me jetën qiellore, ndërsa ata që e kundërshtojnë atë janë të ekspozuar mizorive dhe dënim. Gjithkush ka të ndjekin kodin për të jetuar në bashkësi me shoqërinë dhe korrin përfitimet e të qënit besnik. Ka vetëm një mënyrë e drejtë për të menduar dhe ligji dhe rendi diktohet nga ajo mënyrë e drejtë / rendit. Kryesisht fundamentalist, conventionalist dhe mënyra konformist i jetës. Ky tipar ose nivel mund të gjendet në grupe fanatike fetare, të Amerikës puritane, Dickensian Angli, grupeve shoqëritë totalitare që rrinë në kodet morale.

5. Multiplistic-Achievist (Orange): Orange është ngjyra e shoqërisë shkencore dhe strategjik. Dominuar nga vetë-vullnet, ajo shënon rritjen e shoqërisë përmes revolucionit shkencor dhe industrial. Në vend të epet ndaj â € œherd mentalityâ €, njerëzit janë individualiste, racional dhe arritje të orientuar. Materializmi dominon këtu dhe bota është një vend ku rregullat shkenca mbi çdo gjë. Ky tipar mund të shihet në Wall Street, në klasat e mesme të botës, në të modës dhe kozmetikës industri, vende të luftës të ftohtë / strategjitë etj

6. relativiste-Sensitive (Green): Periudha e gjelbër e dominuar gjatë fillim të shekullit të 20-të. Tipare mbizotëruese janë të komunikimit, rrjeteve, lidhjes njerëzor dhe ndjeshmëri ekologjike. Set kundër hierarkisë dhe institucionet sociale, ky nivel arrin â € œlateral lidhjes dhe linkingâ € dhe barazia midis grupeve. Nuk është besimi në dhe pranimin e pluralizmit, diversitetin, shoqërinë multikulturore, sistemeve të vlerave relativiste etj â € œValue communitiesâ € apo grupet janë formuar në bazë të ndjenjave të përbashkëta mbartin këtë tipar. Kjo gjithashtu mund të gjenden në lëvizjet si Greenpeace, të drejtat e kafshëve, eko-feminizmit, lëvizjet e të drejtave të njeriut, lëvizjet e diversitetit.

Me gjashtë të mësipërm, rritja e parë-shtresore e zhvillimit të ndërgjegjes njerëzore është e gjatë dhe ne të vazhdojë të nivelit të dytë. Rritja e nivelit të dytë është integrale dhe sipas varre, Beck, blegtor dhe Wilber, do të jetë evolucioni i një epoke integrale në tokë. Dy valët e mëdha që mbizotërojnë të nivelit të dytë:

7. sistemik-Integrativ (Yellow): Sipas teoricienëve Spiral, kjo valë ka filluar rreth viteve 1950. Ajo pranon të gjitha llojet e sistemeve të besimit dhe forma, bazat e vetë në pluralitet dhe integrimin e pluralitet të. Çdo gjë është konsideruar të jetë e plotësuar tipar të saj të kundërt. Me fjalë të Wilber s, â € œEgalitarianism është plotësuar me gradë natyrore të rangut të lartë dhe përsosmëri. Njohuri dhe kompetenca duhet të zëvendësojë fuqinë, statusin, ose grup sensitivity.â €

8. holistik (Turquoise): Integrimi i dallimeve. Një sistem universal shenjte cili punon nga një â € œgrand unifikimin e thingsã € ose atë që e quan Wilber, â € œA teorisë së everythingâ €. Lartësia e këtij niveli të zhvillimit mund të jetë lartësia e të menduarit integrale, megjithëse vetëdija integral është thënë se kanë dalë me 1970 vetë. menduarit â € œTurquoise përdor të gjithë Spiral; sheh nivele të shumta të ndërveprimit; zbulon harmoni, forcat mistike, dhe të përhapura rrjedhës-shtetet që përshkojnë çdo € organization.â

Thinking integrale ose Politics integral do të jetë, por një nga-produkt i valës holistik të zhvillimit të nivelit të dytë të ndërgjegjes njerëzore. Një rritje e tillë do të sjellë së bashku vendet dhe kontinentet dhe të parë botën si një e tërë e unifikuar. Në politikë, kjo do të shënojë fillimin e një â € madhe œThird Waya € se â € œtranscends, ende includesâ € gjithçka që shkoi nga dhe gjithçka që është për t'u ndjekur. Por që kjo të ndodhë, ne kemi nevojë për të kapërcyer Memes e parë të nivelit të materializmit shkencor (portokalli), fundamentalizmit mitik (blu), egocentricism (e kuqe), hierarkinë magjike (vjollcë) dhe mbi-ndjeshme relativizmit (e gjelbër).

Lidhje të referencës:

1. Një vështrim i Spiral Dynamics e Don Beck

2. Spiral Dynamics integral apo sdi nga Don Beck dhe Ken Wilber

3. Ngjyrat e Spiral përmendura nga Graves

4. Don Beck dhe Spiral Dynamics tij

5. Biografia Don Beck-së dhe Burime

Previous post:

Next post: