Историски Интеграл мислители: Ауробиндо, Интеграл неговиот Јога и интегрална Визија

од страна на уредникот

Ако имаше визионерот кој helmed Интегралниот движење, дури и пред неговото раѓање, тоа беше Шри Ауробиндо Ghose, славни јоги, филозоф, поет и политички активист од Индија. Шри Ауробиндо, како што е наивно наречен од страна на неговите приврзаници, е пионер Интеграл Мислител чиј составен Јога филозофија инспириран Кен Wilber и другите да се развие концептот на интегралните движење. Integralism може да се рече дека се родени во делата на Шри Ауробиндо, особено во неговите писма на Јога и Синтеза на Јога. Иако Ауробиндо не се фокусира многу на политичкиот аспект на филозофијата, неговата цел беше € œtransformationâ € највозвишената, вид кој ги вклучува сите аспекти â € "физичката, од витално значење, ментално и психичките и духовното - во € œsupramentalâ € држава или она што се нарекува supermind. Со застапување на интегрална јога, Шри Ауробиндо сакаа да направат еден свет реформи преку интегрален свест.

Ран живот Шри Ауробиндо: Починати во 1872 година во Индија, Шри Ауробиндо имаше бурен живот пред да зачекори во светот на духовноста. По образование во Англија, тој се приклучи во Државната служба во Барода и научив индиската култура, јазици и филозофија.

Иако татко му сакал да го задржи подалеку од индиската култура, Шри Ауробиндо зеде акутна интерес во Индискиот културни практики, духовност и политичко движење. Станал политички активист, кој беше уапсен за срамота неговите закачки и напад против британската власт во Индија во текот на 1900 година до 1950 година, тој беше еден од најсилните тврдокорниот политички активисти кои би сторил ништо за да се направи британскиот грант целосна слобода за Индија. Својот активизам полека се претвори духовен на сметка на јогиското неговите практики. Во една од епизодите својот затвор, тој имаше видение во кое му Божествена водени за да почне духовно движење. Ова ја поттикна различни политички борец за слобода да се избега на тогашниот француски колонија на Пондичери и се ангажираат во духовни практики на уникатен вид. Во Пондичери, тој ја основал Ауробиндо Ашрам, од која тој и неговите духовни соработник Мајка изречена духовни учења на луѓето од целиот свет.

Тука е роден на интегрална јога, духовна визионерски поглед за тоа како треба да биде на светот (поточно, ќе биде) Ако постои € œintegralâ € или целосно раст во сите сфери на живеењето. Шри Ауробиндо, освен што е духовен водач и јоги, исто така е поет кој е составен / напишан Saviriti, епска песна во празно стих од околу 24.000 линии.

Што е € œIntegralâ € за интегрална јога? Шри Ауробиндо залагаше во неговото учење дека интегрална јога или â € œPurna Yogaâ € значи целосно јога која помагала во трансформацијата и надминуването на човештвото од моменталната состојба на постоење на чувствувате или што тој го нарече, â € œsupramentalâ € состојба на битието. интегрална јога, во целина, подразбира процес € œThe на унијата на сите делови на сопственото битие со Божествена и трансмутацијата на сите jarring елементи во една хармонична состојба на повисока божествена свест и existenceâ € (Википедија дефиниција). Во своја дефиниција, Шри Ауробиндо вели дека интегрална јога е холистички пат кон Божественото. Неговиот интегрален мисла е евидентен во неговата серија на писма на Јога и синтезата на Јога.

Шри Ауробиндо смета присутни ментална свест на човекот да биде â € œtransitionalâ € фаза во домашен на еволуција. Тој верувал дека нашата сегашна цивилизација е на â € œbrink на еволутивен leapâ €, а ние сме во за â € œgreater, поголеми, supramental experienceâ € од животот. Интегрален развој ќе значи трансформацијата на целото битие, вклучително и на трансформацијата на физичка, од витално значење, ментално и психичките, духовните елементи на нашите себе. Ништо не се остави зад себе. Едно ниво на свеста ги надминува другите, а не да се исклучи, но вклучувајќи го во нејзиниот раст кон повисоко state. интегралната јога вклучува случува надвор од површината на свеста на онаа на поголемите животот на внатрешната свест за живеење на духовниот живот. Јога е œintegralâ € € во смисла на тоа што не се исклучува секој период од постоењето, ниту ги игнорира сите елементи на битието. Сè што â € "од надворешниот Битието на Психичките Битие е важно. На ист начин, Јога не само да проповеда за постигнување Божество или â € œnirvanaâ € на крајот, но воведувањето промена во физичкиот свет, како и. Нејзината цел е да се постигне â € œintegral resultâ € преку â € œintegral methodâ €.

Integralism, Ауробиндо и Wilber: Интегрален теорија Шри Ауробиндо проширена надвор од духовната и на поединецот. Неговата визија се залага за социјална трансформација премногу. Тој рече дека тоа е душата и духот, кои водат на социјалните / екстериер трансформација. Иако Духот се во прв скриени и окултното, тоа доаѓа надвор кога времето е зрело. Во меѓувреме, Духот водичи умот да го следи сопствениот курс. По неколку фази на развој, односно на умот контролира нашето его и витална состојба на постоење, овозможувајќи им на објективна перспектива и човечки потенцијал реформи. На највисоката состојба на душевен развој или она Wilber и Дон Бек ќе распише € œintegralâ € состојбата на свеста на, â € OEA вистинското решение за проблемите на човештвото станува видлива во контекст на радикална трансформација на човечкиот живот, во форма на божествена existence.â €

Wilber е инспириран од € œintegralâ € состојбата на свеста на Ауробиндо. Верување Шри Ауробиндо дека човештвото е на работ на голема еволуција (â € œsupramentalâ еволуција €), се совпадна со спирала Динамика Дон Бекс и интегрална размислување Wilber е. Црпејќи инспирација од држави Шри Ауробиндо на свеста и потребата за раст (и вклучување) сите сфери на животот, Wilber неговиот предлог AQAL (Сите Квадранти-All-нивоа) теорија. На овој начин, Шри Ауробиндо стана голем придонесувач на Интеграл филозофија и еден од историските мислители на Интеграл линија на мислата.

Ауробиндо визија за светот и човештвото во целост, премногу го искажа својот став, како составен мислител. Во третиот и петтиот своите соништа, доставен на денот на независноста на Индија, Ауробиндо изразува неговиот сон на â € OEA глобалната државно уредување во кое беше увери за безбедност на светот и чувство на хармонија и едномислие развиена помеѓу народите во светот. â € Во својата петта сонот, тој сонува за € œhumanity да се качи на една нова фаза на битие, еден нов вид на живот или нови видови кои можат да се надминат ограничувањата на овој човечки constitution.â €

Референца со линкови:

1. животот и делото на Шри Ауробиндо

2. Шри Ауробиндо интегрална јога и неговите делови

3. Алан М. Kazlev на Шри Ауробиндо и Wilber во Wilber и Ауробиндо

4. интегралниот Психологија на Шри Ауробиндо

5. Шри Ауробиндо Пет соништа и Triple трансформација

Назад пост:

Нареден пост: