Интегрален Духовност Wilber е â € "Дел V: Wilber преку духовниот леќа

од уредникот

Wilber и интегрална Духовност - Темата е многу разговараа од објавувањето на книгата Интегрален Духовност во годината 2006. Составен Духовност ја доведува во прашање иднината на духовноста во модерната и постмодерната светот каде â € € œmetaphysicalâ е надвор од контекст и рационалност отфрла се што се митски. На серија на постови на â € œ Интегрален Духовност Wilber е â € анализира постметафизички фаза на религијата и составен духовна визија на Wilber како што е пропишано во неговата работа, интегрална духовност. Извршена е анализа на потребата за религија се движат надвор од метафизиката во Дел I , решетката Wilber-Комбс во Дел II и Дел III , критиката против Wilber во Дел IV и сега, ние се дојде до делот V од серијата. Во овој напис, ние ќе се одрази на интегрален и духовна перспектива Wilber е и тоа што различни луѓе мислење сум за истото.

Нашите претходниот пост , интегрален Духовност € œWilber е â € "Дел IV: критична Overviewâ € бил инспириран првенствено од есејот на славни критичар Wilber Франк Висер наслов, a a € œLord, ни го даваат Интегрален, но без Hype: Преглед на интегрален Spiritualityâ €. Тоа само површно разгледана на дефекти на интегрален духовност, десно од печатни грешки недостатоците во стил до прекини во интегрирано претставување на темата недостаток на истражување / рационално примери. Во овој напис, ние ќе ги анализира â € œintegral spiritualityâ € преовладува во текот на работата на Wilber.

Составен Духовност во работата Wilber е: Wilber е објаснето во разновидните начини â € ", неговото дело е во споредба со сеопфатна карта на знаење што го објаснува развојот на човековата свест и она што лежи во иднина. Но, Греам Рос гледа Wilber преку различни леќа целосно â € "тој го гледа Wilber и неговата работа преку јазикот на метафори. Во својата статија, â € œThe Интегрален духовноста на Wilberâ €, Греам Рос ја цени работата Wilber преку метафорична филтри како â € œresonating потсетник на spiritâ €, â € œintegral духовен visionâ €, â € œa водич за духовен practiceâ €, â € œa духовна мета-SYSTEMA €, â € œinterpretive мапи на духовниот experienceâ € и како â € œkosmic духовен mandalaâ € итн Има причина за оваа анализа, смета тој, е дека Wilber не може да ме притисна кон една метафора даде плодниот обем на работа.

1. Дух е иманентен: Не секој писател на integralism има тоа својство да ги инспирира читателите и да ги потсетам на нашите хармонија и духовен себе. Рос вели, â € œWithin телото на дела Кен Wilber е многу пасуси кои го делат тоа инспиративна капацитет: ме потсетува на начини за тоа што јас го цениме и се стремат да. Тие доаѓаат од места на длабока авторитетен знаејќи во Wilber, и се идентификуваат различно во духовни традиции како еден вкус, Original лице, празнина, Suchness, сведок и сеприсутна свесност. Највпечатливо се оние кои се напишани во еден лирски, на моменти апатичен, поетски стил кој алудира на неискажливо квалитети на трансцедентен духовен experience.â €

Овие потсетник-елементи се распрскани низ неговата работа â € "тоа може да биде едноставна, директна прво лице глас како и во неговата Еден вкус € œWorked цело утро, истражување и читањето, додека гледањето на претставата сончева светлина низ паѓа снег. Сонцето не е жолта денес, тоа е бело, како снег, па јас сум опкружен со бело на бело, сам на сам. Огромната празнина, мека јасна светлина, е што сето тоа изгледа, треперлива да се во меланхолија шумови. Јас сум ослободен во празнина, и се е во светли на овој јасна светлина day.â €

Или, пак, може да биде во второто лице глас како во оваа линија, â € œLet нас, тогаш, Ти-и-I, ја признаваат заедно, кои сме и што сме. И Јас ќе бидам со вас до крајот на светот, и ќе бидеш со Мене, зашто постои само еден самоуправа, што е чудото на Spirit.â € Понекогаш духовна инспирација е бремена во трето лице кога гласот на Wilber опишува екстатично трансцеденција, â € œAnd таму, скриена во тајната пештера на срцето, каде што Бог и Божица конечно ќе ја обедини, каде што празнината опфаќа сите форми како изгубено и пронајдено Возљубени, каде што вечноста радосно пее пофалби на благородни Време, каде Шива неконтролирано колабираат за луминисцентните Shakti, каде што се искачуваат и слегуваат еротски прифатат во звукот на една страна плескање â € "таму засекогаш во универзумот на еден вкус ... .А € Рос вели дека овие линии се потресна потсетник на духот, и носи духовни елементи најде во делата на филозофи и мислители како Jiddhu Кришнамурти, Eckhart Tolle, Далај Лама и други. И тоа е овие густа и дискурзивните описи и дела кои работат како â € œresonating потсетници на spiritâ €.

2. Сè што е интегриран: Сè е поврзан, интегриран и под влијание на секое нешто друго. Не постои посебен ентитет. Сите ние треба да се разбере работите е да се интегрираат. Како блогер Брајан Хајнс го става, визија € œWilber не ја исклучува ништо. Што го прави одлична смисла. Зошто да се исфрли од очигледни аспекти на постоењето? ... Wilber, благослови неговиот составен душата, се обидува да покаже дека ништо не треба да бидат исклучени од човечкото знаење и искуство. Она што треба да направите е да дознаам како сето тоа се вклопува together.â € себе Wilber го покренува ова прашање во интегрална неговата духовност: â € œWhat Ако ние го зеде буквално сè што сите различни култури треба да ни кажете за човечкиот потенцијал â € "за духовниот раст, психолошки развој, социјалниот раст â €" и го стави сите на маса? Што ако се обидовме да го најдете критички суштински клучеви за човечки раст, врз основа на вкупниот збир на човечкото знаење, сега се отворени за нас? Што ако се обидовме, врз основа на широка крос-културни студии, за да ги користите сите на големите традиции во светот да се создаде композитни сајтот, сеопфатна мапата, сите инклузивно или составен мапа која вклучува најдобрите елементи од сите нив? Â € со таква интеграција, â € œpressure на ќе биде исклучен. Нема потреба да agonize околу тоа дали да ја прифати модерната наука или античката религија, важно или алкохол, тело или ум, пауза танц или медитација, виски или билка tea.â € (Брајан Хајнс).

Тоа е како интеграција дека Wilber се обидува да се постигне во текот на неговите дела. Тој сака да се стави и секоја друга област на една маса и да формираат еден сеопфатен план на нештата. Неговите дела се покаже, како Брајан Хајнс го става, А сите дел од животот € œIt е. Тоа. I. Ние. Цел. Субјективни. Комунални. Различни начини на искусување постоење. Сите исто како што се / Јас / ние треба да be.â €

3. Составни Визија и Праксис: Рос, исто така, ги идентификува метафора на â € œintegral visionâ € во делата на Wilber е. Работа Wilber е интегрален Визија (2007) е израз на вроденото составен духовноста во неговите дела. Како Рос го става, â € œIn општи црти, составен визија Wilber е духовно информирани слика која може да се обликува во имагинацијата. Со духовно-нијанса, тоа покажува особено како работите се за луѓето во минатото, сега, и може да се развива во позитивна future.â € Wilber составена врз сите познати системи и модели на раст и ги прави во сеопфатна мапа . Неговиот сајтот може да се â € € œdistilledâ во петте најважни фактори. Овие пет фактори не се апстрактни концепти, но може да се пристапи од страна на некој кој има € œcontours на consciousnessâ €. На четири или пет фактори се - â € œstates на свеста (буден, спиење, сонување); развојни линии на развој (когнитивни линија на развој, меѓучовечки линија на развој); нивоа на развој (пред-оперативно ниво / фаза â € "Пијаже; конвенционалните фаза на морален развој - Kolberg); и видови на личноста (екстроверт, машки, intuiting â € "Myers-Briggs). Петтиот фактор, имено квадранти, е помалку позната е и повеќето единствена од придонеси Wilber во овој сет на five.â €

Слично на тоа, Wilber нуди увид на некои работи â € ", особено, на конфузија помеѓу фазите и состојби на свест. Свеста на една личност може да се опише во однос на квадранти, нивото / етапи, линии, држави и видови. Додади во него AQAL и Wilber-Комбс решетка. Ќе добиете составен визија дека не остава камен unturned.

Рос вели дека Wilber може да се прочита за да им помогне да се движите низ членки на духовноста â € "во кратки црти, работите Wilber се водич за духовна пракса. Брајан Хајнс opines дека читањето Интегрален Духовност нуди увид во медитација и нејзините ефекти â € "Особено, тоа одговара на прашањето, â € œWhy многу духовна пракса не мора да произведе многу лична промена? Â € â € <. Тоа е затоа што не сегашниот систем на медитација нуди упатства за тоа како да се движат од една до друга развојна фаза. Wilber го става јасно: â € œThe точка е дека едно лице може да има големо врв, верски, духовен, или медитативна искуство, на пример, еден суптилен светлина и последичен празнина, но тие ќе го толкува тоа искуство со само опремата што ја имаат, Имено, на алатките на фаза на развој се at.â € На пример, ако лицето на ниво Amber се соочува со духовна висока, тој може да го протолкува тоа како магичен начин освен како што духовно. Но одговор за истата ќе бидат различни со лице од Тиркизна или ТЕАЛ ниво.

Пишување Wilber е: Рос смета дека обемна работа прекувремено Wilber може да се толкува како â € œmandala како слично на изградбата на Кулата на Јунг и цртање на мандалата ritualâ €. Бидејќи поголемиот дел од неговите дела се резултат на неговата далеку и широко читање и знаење, Рос додава дека неговото писмо понатаму се подобрува, рендерирање повеќе духовна вредност на своите читатели. Неговиот хард студија и инкубација генерираат дела кои се â € œassembling на сложени вербални mandalaâ €, и огледало архетипски обрасци А А А низ целиот свет. Како критичар кој знае начин да се разбере Космос, вели Рос ќе биде полн со â € œClusters на концепти, рамки AQAL, изворите на дискурсот, дијаграми и табели, summate за тоа како материјални, но тековните достигнувања. Истовремено, тој открива некои свети, Bhoddhisattva мотивација (Рејнолдс, 2006) и внатрешното битие а тоа е оваа работа, од време на време, во близина на numinous искуство. Јас смисла на овој многу во неговиот поетски цвета споменати previously.â €

интегрален Spiritualityâ € € œWilber е серија на пораки на интегрален духовност, Wilber-Комбс Lattice и потребата за постметафизички религија. Можете да прочитате на Дел I , Дел II , Дел III и IV ДЕЛ да знаат повеќе.

Референци:

1. Греам Рос: â € œ интегрален духовноста на Wilber â €

A 2. Френк Висер е € œLord, ни го даваат Составен, но без Hype: Преглед на интегрален Spiritualityâ € тука

 € œ 3.а Томас Максвел Интегрален Духовност â €

4.Jan Брауер е â € œ На Wilber-Комбс Lattice колумнист â €

5. Wilber колумнист: Од Wilber јас да Wilber V â € "Wilber Фаза V

6. Френк Висер: â € œ ми се на Wilber-5 â €

7. Wilber е интегрална Духовност: изненадувачки нова улога на религијата во модерната и постмодерната светот

8. Брајан Хајнс: â € œ да каже "да" на реалноста, негирајќи ништо â €

Назад пост:

Нареден пост: