Интеграл Духовност Wilber е € "Дел II: Wilber-Комбс решеткасти

од уредникот

Интеграл Духовност Wilber може да се сфати само доколку се анализира во длабочина. Дел II од оваа серија на написи на Интеграл Духовност ќе се справи со Wilber-Комбс решетки, разликите, сличностите и преписката помеѓу фазите / структури и состојби на свест. Инспириран од член Френк Висер е (преглед на Интеграл Духовност), € € œLord, Дајте ни Интеграл, но без Hypeâ € и пишување Јан Brouwer под наслов, â € œThe Wilber-Комбс решеткасти Revisitedâ €, овој пост ќе се истражуваат во детали Јадрото на хелиум и пропозициите ќе пристигне во.

Што е проблемот со духовност? Што точно е проблемот со духовност? Зошто некој треба да очекуваме да се развие интегрален духовност? Нашиот прв пост на Интеграл Духовност Wilber е: постметафизички религија и исконска перспективи анализираат проблемот со духовност и недоследности со модерноста и постмодернизмот. Wilber, во својата книга, Интеграл Духовност наведува дека духовноста е осудена на пропаст ако не се исполнат барањата на сегашните и идните ера. Во кој случај, она што се проблематични области на духовноста во очите на сегашната ера или постмодерното мислење? Метафизиката.

Да, Wilber чувствува дека метафизиката е примарен несогласување меѓу духовното и постмодернизмот. Иако многу современи филозофи и религиозни мислители не верувам во рајот или пеколот, религијата може да се спаси од проклетството само ако таа се чисти на â € € œmetaphysicsâ. А постметафизички религија е потребата на час и тоа е она што Wilber предлага во неговите теории во интегрална духовност. Гледањето на светот преку интегрален леќа е исто така потребен, бидејќи само тогаш, може да се добие јасна разбирање на односот помеѓу развојот на свеста и состојби на духовноста, тоа е, фази на психичкиот развој и состојби на свест. Wilber-Комбс решетки е обид да се премости јазот во корелации помеѓу фази и состојби на свест.

На Wilber-Комбс решеткасти:

Wilber € "Од Wilber I до IV: Пред една продолжува со анализа на повисоки фази / состојби на свест, треба да се знае зошто постои оваа повреда во разбирање. Во самиот прв фази на свест или психолошки развојни студии, се заклучи дека психолошки фази на развој се поврзани со развојот на состојби на свест. Со други зборови, мистици и духовни yogis изложени но повисоки фази на психичкиот развој. Митот беше затворена со откривањето и истражувањето на детството духовност. I-II фази Wilber е сметам дека децата уживаа покачена состојба на свест во споредба со возрасните € "за â € œtrailing облаци gloryâ € еднаш беше во Wilber е Спектар на свеста. Во фазите I и II, Wilber верува во Јунговите и нео-романтично гледиште дека повисоки состојби на свест е само враќање во првобитна состојба на постоење. Тоа е, повисоки држава е но сите за наоѓање на основните единство во различноста и враќање во првобитна состојба на блаженство.

Во Wilber III-IV, ова Јунговите теоријата на вродена духовност детството беше резултат да биде погрешно. Со истражувањето направено од страна на Пијаже, Болдвин, Loevinger и други, беше откриено дека имало повисоки вид на реализација од претпоставената митот за вродена детството духовност. Кога Jan Brouwer го става, â € œThe "заостанува облаците на слава" биле докажани да биде прилично хаотичен метеоролошки појави, со архаични темно грмотевици и одеднаш магично осветлување, наместо просветлен небесните слава на сите на време. Детството беше докажано да биде повеќе од некаков почеток во постепен духовен процес од Acme на it.â €

Wilber премногу произлезе од неговата претходна теории и заклучиле дека тие се резултат на она што тој самиот се нарекува a a € œPre-Транс Fallacyâ €. Пред-Транс заблуда е ништо друго туку конфузија на пред-лични држави со кои на пост-лични или транс-лични држави. Тоа е, во линеарни развојот на свеста, психата расте од пред да лично за транс лични фази. Кога детето се вели дека имаат вродена духовно искуство, тоа значи дека некој е ангажирање во заблуда на збунувачки претходна лични сцената со онаа на транс-лични фаза. Значи, дојде Wilber III и IV, каде развојни линии беа додадени се фазите на свеста раст и модел AQAL беше открил, модел кој предложи дека еден мора да расте вертикално, психолошки, да се доживее повисоки состојби на свест. Со други зборови, Wilber III и IV биле фази кои веруваат во повисока членки € œstacked на Topa € на пониски структури на психа. Тоа значи дека некој треба да биде во повисока фаза да се доживее повисока состојба на свеста.

Wilber V и Интеграл Духовност: Сепак, имаше малку нелагодност во врска со овој аспект на интегрален теорија. Сите не беше добро како целиот теорија беше забавен со елементот на линеарноста. Овој интегрален модел нема да ја објасни причината зад ненадејна мистична искуства и повисоки состојби на свест од страна на искусни луѓе во пониските структури на психата развој или во пред-модерниот култури. Тоа значи дека луѓето мораа да поминат низ / надраснуваат сите фази да се доживее повисоки состојби на развој. Во реалноста, ова не е секогаш случај. Многу поединци доаѓаат да се доживее повисоки состојби на свест десно од долниот структура / фаза на развој. Тоа е, човек од Ред или архаични фаза, како и би можеле да имаат мистично искуство еднаква на онаа на еден човек од Зелената или тиркизна фаза. Како е ова можно? Исто така, имаше ова прашање на еден треба да премине преку сите 8 фази на Грејвс / Loevinger за постигнување на повисоки состојби на свест? Потоа, она што е рационално објаснување на мистици и yogis на пред-модерниот и архаични векови? Wilber излезе со одговор за ова во Wilber В

Составен Духовност идентификува две важни проблеми со AQAL и претходните модели на свеста развој и Wilber се зборува за тоа во книга, € œDo што навистина треба да напредуваат низ сите фази Loevinger е да има духовно искуство? Ако имате осветлување искуство како што е опишано од страна на Свети Јован од Крстот, дали тоа значи дека поминаа низ сите 8 Грејвс нивоа вредност? ? Не звучи доста правото на € Одговорот на ова прашање ќе биде - еден Може ли € œsneakâ € или € œpeekâ € во повисоки состојби дури и од пониските фази. Но Wilber сметам дека таква € œpeekâ € искуства може да се минливи и само кога â € œstates стане traitsâ € поединецот е целосно прилагодени на повисоките фази / структури на развој.

Во тој случај, вториот проблем според Wilber е, € œIf "просветлување" навистина значи минува низ сите овие 8 фази, тогаш како може некој пред 2000 години да биде просветлен, бидејќи некои од фазите, како системски глобален поглед, се последните emergents â €? Одговор: Мистиците на одредени епохи имале свои верзии / еквиваленти на последните фази € "би можело да биде Индра Нет, ветија Bodhisattava е, што значи сегашната глобален поглед и меѓузависноста на сите суштества. Но, она што ќе искуство на индивидуи неизразен повисоки состојби од пониските фази? Кои се променливи или фактори кои ќе влијаат на духовни искуства на луѓе? Составен Духовност наоѓа одговорите на сите овие во Wilber-Комбс решетка.

На Wilber-Комбс решеткасти € "Објаснување: На Wilber-Комбс решеткасти е матрица составена со 24 A € œstage толкува, држава experiencesâ €. Во хелиум, состојби на свест (бруто, суптилен, причинска, не-двојна) се поставени хоризонтално да се фазите на свеста € "Магијата, рано Митски, митски, рационално, плуралистички, Интеграл итн Постојат, исто така, супра-составен фази во хелиум Wilber е. Дијаграмот покажува дека состојби на свест може да се постигне / искусни без оглед на фази на развој. Сепак, не постои гаранција дека државата се постигне може да биде постојана, како постигнување повисоки состојби може да се случи дури и на длабок сон и сонување држави.

Според Wilber-Комбс решетки, мистична состојби на свест сега се варијација на природни држави на располагање на сите суштества € "длабок сон, сонување државата и будна состојба. Може да се доживее било ниво или состојба на свеста во текот на овие фази и уште да не бидат свесни за тоа. Длабок сон држава е поврзан со неопределен мистицизам, сонување државата со теистички мистицизам и будна состојба се нарекува природата мистицизам. На Wilber-Комбс решетки се обидува да објасни прашањето на детството духовност, заедно со многу напредни поглед на светот на мистици од долниот фази на развој.

Wilber признава дека решетки е хипотетички и е ништо друго туку подобрување на претходните модели. Тој признава во книгата, â € œThe корелации јас сум за да резимираме се во себе спорни и тешко да се докаже. Но, ние едноставно ќе ги преземе за moment.â € Многу од нив се критикуваат на тема и Јан Brouwer е € œThe Wilber-Комбс решеткасти Revisitedâ € е еден од нив. Неговата статија претставува решетки во поинаква перспектива, фрлање увид во она што променливи влијаат на коресподенција меѓу фази и држави.

Варијабли кои влијаат на духовноста: Неколку променливи влијае на односот помеѓу фази на психичкиот развој и состојби на свест. Некои променливи во фази / нивоа кои влијаат мистично искуство на поединецот:

1. Психолошка нивоа: прво и основно од нив е психолошка Нивоа / фази. А општиот резултат на решетката, дијаграмот има намера да покаже дека вашата фаза на развој, всушност, влијае на вашето искуство на која било држава на свеста. Јан Brouwer зборува за тоа во неговата статија овој начин: â € œSince мистични искуства се отворени и празни нивните референти и signifieds се загрижени (а исто така и до одреден степен како означувачи), тие зависат за нивната општа смисла на начинот на кој тие се толкуваат од знаејќи тема. Значи, да претпоставиме дека се во рана егоцентричен, црвена, моќ управувано ниво на развој, тогаш ќе го толкува вашата суптилна или причинска држава искуство поинаку од начинот на кој некој во, да речеме, зелен ниво се протолкува experience.â € Оваа променлива ја прави а не само да влијае на толкувањето на духовни искуства, но, исто така, има силен ефект врз способноста за свесно се постигне држава искуства. Начинот на кој предмет реагира на искуство зависи од нивото на психичкиот развој на оваа тема. Ова е главната причина зошто сме имале фундаменталисти, етноцентрична мистици. Како Brouwer го става, € € œIf не сме дошле до одредено ниво на психолошки зрелост, ако не сме се запознаат со повисоки држава искуства и нивното значење во нашите животи, тоа нема да го пречекоруваме прагот на нашата свест дека имаме any.â € Оттука, младо дете кое има повисок духовен опит не може јасно да се разбере доколку и се додека детето е психолошки напредни.

2 Години како променлива. Вториот променлива е возраста. Возраст има влијание врз состојби на свест. Луѓе на помлада возраст кои може да се доживее Одеднаш € œpeeksâ € во повисоки состојби не може целосно да уживаат или да се разбере искуство, а луѓето на постара возраст ќе биде во можност да го стори тоа без напор. Детството духовност е можно само ако предметот е високо развиена психички. Ако друго, дури и на највисоко духовно искуство ќе се појави како магија на детето. Како што беше дискутирано од страна на Brouwer, € € œLater во животот суптилни, причинска или не-двојна искуства направи повеќе смисла и затоа се повеќе интегративни, лекување и transformative.â € Но Wilber-Комбс решеткасти едвај дава значење на оваа променлива. Ниту културни фактори играат улога во решетка.

Детството не е идеален возраст да уживаат духовни искуства иако имало неколку споменување на дете мистици кои се високо интелектуални како Шанкара или Христос. Од обична детето не е развиена психички, мистична искуство ќе биде € œmomentary, минливи, нереален, без длабока смисла и spiritualityâ €. Обука и медитација сепак може да го подобри капацитетот за просветлување. Адолесценцијата е стабилна и когнитивно напредни за државните искуства. Светот на адолесцент е возбудливо и стравопочит-инспиративна во повеќе погледи, отколку еден. Сепак, постои несигурност и неуспех во светот која не е погодна за преземање или да примите мистично искуство правилно. Зрелоста и старост / зрела возраст е далеку од повеќето поволни возраст за просветлување да се случи. Со само целосно расте, и невролошки систем е погодна да го прими искуство, може да се бараат просветлување ако некој го игнорира или турка настрана опасностите / социјални притисоци на долниот квадранти.

Стари луѓе на сите фази се вели дека го носат истото ниво на развој. Како Brouwer opines, € € œFor на постарите лица родени и живеат во магента култура со општ psychograph во согласност со неговата околина, може се уште да биде психички понапредни од дете, адолесцент, па дури и возрасни роден и живее во зелено култура или повисока. Овој проблем е делумно покриен со теорија Wilber во врска линии на развој се разликуваат од фазите / структури, но тврдењето на овој труд е дека нивото и општото знаење за постари лица е во голем степен, без оглед на бојата на нивната култура и општи psychograph. â €

Друг проблем е една тенденција да се вклучат во боја апсолутизам додека се занимаваат со решетки. Боја апсолутизам е â € œThe заблуда на купишта сите лица од ист психолошки боја на еден акции купот. А магента дете во нашата западна култура може да се покаже карактеристики кои се споредливи со психолошка структура на некој што живее во племенски заедници (особено во неговата тенденција да го протолкува живот во еден магичен и анимистичките начин), но тоа не е да се каже дека детето е идентична со таква личност или дека tribalist или pastoralist размислуваме и се однесуваме како child.â €

3 Личните извонредност:. Броувер се наведува дека личните совршеност на поединци се исто така важни критериуми во постигнување духовно просветлување. Само ретко надарен поединци (одредување на линија во историјата) беа во можност да го надмине психолошката состојба на нивните развојна фаза и се предвиди она што поединци се во напредна фаза.

Јан Brouwer исто така ги набројува неколку променливи на "државен" ниво или свеста на ниво на решетка. Овие вклучуваат симпатична / Парасимпатичките состојби на свест, Пол поврзани состојби на свест, и променети состојби на свеста. Ние можеме да ги разговараат во детали во нашиот следен пост.

Интеграл Духовност Wilber е серија натписи за интегрален духовност, Wilber-Комбс решеткасти и постметафизички религија на интегрален светот. Можете да прочитате на Дел I од пост да знаат повеќе.

Референци:

1. Франк Висер е € œLord, Дајте ни Интеграл, но без возбуда: Преглед на Интеграл Spiritualityâ € тука

 € œ 2.а Томас Максвел Интеграл Духовност â €

3. Јан Brouwer е € œ На Wilber-Комбс решеткасти колумнист â €

4. Wilber колумнист: Од Wilber јас да Wilber V € "Wilber фаза V

. 5 Френк Висер: â € œ мојот се на Wilber-5 â €

6. Wilber е Интеграл Духовност: фрапантна нова улога за религијата во модерната и постмодерната, Светската

Назад пост:

Нареден пост: