Интегрален Духовност Wilber е â € "Дел II: Wilber-Комбс Решетки

од страна на уредникот

Интегрален Духовност Wilber може да се сфати само доколку се анализира во длабочина. Во Дел II од оваа серија на постови на Интеграл Духовност ќе се занимаваат со Wilber-Комбс Решетки, разликите, сличностите и преписката на фази / структури и состојби на свест. Инспириран од член Френк Висер е (преглед на Интеграл духовност), â € œLord, да ни даде Интеграл, но без Hypeâ € и пишување Јан Брауер наслов, â € œThe Wilber-Комбс Решетки Revisitedâ €, овој пост ќе се истражуваат во детали јадро на хелиум и пропозициите ќе стигне.

Што е проблемот со духовност? Што точно е проблемот со духовност? Зошто да се јави со нетрпение очекуваме да се развие еден интегрален духовност? Нашиот прв пост на Интеграл Духовност Wilber е: постметафизички религијата и исконска перспективи анализирани проблемот со духовноста и нејзиното недоследности со модерната и постмодерната. Wilber, во својата книга, Интеграл Духовност наведува дека духовноста е осудена на пропаст ако не се исполнат барањата на сегашните и идните ера. Во кој случај, она што се проблематични области на духовноста во очите на сегашната ера или постмодерен размислување? Метафизиката.

Да, Wilber чувствува дека метафизиката е примарна несогласување помеѓу духовноста и постмодерната. Иако многу современи филозофи и религиски мислители не веруваат во рајот или пеколот, религијата може да се спаси од проклетство само ако тоа се чисти на â € œmetaphysicsâ €. А постметафизички религија е потребата на час, и тоа е она Wilber предлага во неговите теории во интегрална и духовност. Гледање на светот преку интегрален леќа исто така е потребен, бидејќи само тогаш, може да се добие јасна разбирање на односот помеѓу развојот на свеста и држави на духовноста, тоа е, фази на психичкиот развој и состојби на свест. Wilber-Комбс решетки е обид да се премости јазот во корелации помеѓу фази и состојби на свест.

На Wilber-Комбс Решетки:

Wilber â € "Од Wilber I до IV: Пред една продолжува со анализа на повисоките фази / состојби на свест, треба да се знае зошто постои оваа повреда во разбирање. Уште во првите фази на свест или психолошки студии во развојот, тоа беше заклучи дека психолошки фази на развој се поврзани со развојот на состојби на свест. Со други зборови, мистици и духовни yogis изложени но повисоки фази на психичкиот развој. Митот беше затворена со откривањето и истражувањето на детството духовност. Фази Wilber е I-II сметал дека децата уживаа покачена состојба на свест во споредба со возрасните â € "на â € œtrailing облаци gloryâ € беше повторена во Wilber е спектарот на свеста. Фази во I и II, Wilber верувал во Јунговите и нео-романтични ставот дека повисоки состојби на свест е само враќање во првобитна состојба на битието. Тоа е, повисока состојба е, но сите во врска со изнаоѓање на основните единство во различноста и враќање во првобитна состојба на блаженство.

Wilber во III-IV, ова Јунговите теорија на вродена духовноста на детството беше резултат да биде во ред. Со истражувањето направено од страна на Пијаже, Болдвин, Loevinger и други, било откриено дека има поголем вид на реализација од требало митот за вродена детството духовност. Како Јан Брауер го става, â € œThe 'заостанува облаци на слава "се покажаа како прилично хаотичен метеоролошки феномени, со архаични темно грмотевици и одеднаш магично осветлување, наместо просветлен небесната слава на сите на време. Детството беше докажано дека се повеќе на некаков почеток во постепен духовен процес од Acme на it.â €

Wilber премногу произлезе од неговите претходни теории и заклучи дека тие се резултат на она што тој самиот се нарекува â € œPre-Транс Fallacyâ €. Пред-Транс заблуда е ништо друго туку конфузија на пред-лични држави со што на пост-лични или транс-лични држави. Тоа е, во линеарен начин на развој на свеста, психата расте од пред да се лично на транс лични фази. Кога детето се вели дека имаат вродена духовно искуство, тоа значи дека некој е ангажирање во заблуда на збунувачки претходна лични фаза со онаа на транс-лични фаза. Значи, дојде Wilber III и IV, каде што беа додадени развојните линии на фази на раст свест и моделот AQAL беше расплетат, модел кој предложи дека би требало да расте вертикално, психолошки, да се доживее повисоки состојби на свест. Со други зборови, Wilber III и IV беа фази кои веруваа во повисоки состојби â € œstacked на TOPA € од пониските структури на психата. Тоа значи дека треба да се биде во повисока фаза да се доживее повисока состојба на свеста.

Wilber V и Интеграл Духовност: Сепак, имаше малку нелагодност за овој аспект на интегралните теорија. Сите не беше и целата теорија беше забавен со елементот на линеарноста. Овој интегрален модел нема да ја објасни причината зад ненадејна мистични искуства и повисоки состојби на свест кај луѓе со пониски структури на развој на психата или во претходно современите култури. Тоа значи дека луѓето треба да го поминат низ / надраснуваат сите фази да се доживее повисоки состојби на развој. Во реалноста, ова не е секогаш случај. Многу поединци доаѓаат да се доживее повисоки состојби на свест десно од долниот структура / фаза на развој. А тоа е, човек од Црвена или архаични фаза како и би можело да има мистично искуство еднаква на онаа на еден човек од сцената зелено или тиркизна. Како е ова можно? Исто така, имаше ова прашање треба да се на еден премине преку сите 8 фази на Грејвс / Loevinger за постигнување на повисоки состојби на свеста? Потоа, она што е рационално објаснување на мистици и yogis на пред-модерна и архаични возрасти? Wilber излезе со одговор за ова во Wilber В.

Составен Духовност идентификува две важни проблеми со AQAL и претходните модели на развој на свеста и самиот Wilber зборува за тоа во книга, â € œDo што навистина треба да напредок во текот на сите фази Loevinger да имаат духовно искуство? Доколку имате искуство осветлување како што е опишано од страна на свети Јован под крстот, дали тоа значи дека сте поминале низ сите 8 нивоа вредност Грејвс? Не звучи сосема во право â € ќе биде одговор на ова прашање? - Еден може â € œsneakâ € или â € œpeekâ € во поголеми држави дури од пониските фази. Wilber но сметам дека таква € œpeekâ € искуства може да се минливи и само кога € œstates стане traitsâ € поединец се целосно прилагодени на повисоките фази / структури на развој.

Во тој случај, вториот проблем според Wilber е, 'просветлување' € œIf навистина значи да одите низ сите овие 8 фази, тогаш како може некој пред 2000 години да биде просветлен, бидејќи некои од фазите, како системски глобален поглед, се последниве emergents â € Одговор:? Мистиците на одредени периоди имаше свои верзии / еквиваленти на последниве фази â € "би можело да биде Нет Индра, ветија Bodhisattava е, што значи тековната глобален поглед и меѓузависноста на сите суштества. Но, она што ќе искуство на индивидуи неизразен повисоки состојби од пониските фази? Кои се варијабли или фактори кои ќе влијаат на духовни искуства на луѓе? Составен Духовност наоѓа одговори на сите овие во Wilber-Комбс решетки.

На Wilber-Комбс Решетки â € "објасни: Wilber-Комбс Решетки е матрица составена со 24 â € толкува œstage, држава experiencesâ €. Во хелиум, состојби на свест (бруто, суптилна, причинска, не-двојна) се поставени хоризонтално до нивоа на свесноста â € "Меџик, рано Митски, митски, рационално, плуралистички, Интеграл итн Постојат, исто така, супра-интегрален фази во хелиум Wilber е. Дијаграм покажува дека состојби на свест може да се постигне / искусни без оглед на фази на развој. Сепак, не постои гаранција дека државата може да се постигне постојана како постигнување повисоки состојби може да се случи дури и во длабок сон и сонување држави.

Според Wilber-Комбс решетки, мистични состојби на свесност се сега варијација на природни држави на располагање на сите суштества â € "длабок сон, сонувајќи државата и будна состојба. Може да се доживее било ниво или состојбата на свеста за време на овие фази, а сепак да не се свесни за тоа. Длабока држава спиење е поврзано со неопределен мистицизам, сонување државата со теистички мистицизам и будна состојба се нарекува природата мистицизам. Решетки Wilber-Комбс се обидува да објасни прашањето за детството духовност, заедно со многу напредни светоглед на мистици од пониските фази на развој.

Wilber признава дека решетки е хипотетички и е ништо друго туку подобрување на претходните модели. Тој признава во книгата, â € œThe корелации јас сум за да резимираме сами по себе се спорни и тешко да се докаже. Но ние едноставно ќе ги преземе за moment.â € Многу од нив се критикуваат на тема и Јан Брауер е € œThe Wilber-Комбс Решетки Revisitedâ € е еден од нив. Неговата статија претставува решетки со различна перспектива, фрлање увид во она што променливи влијаат на преписката помеѓу фазите и држави.

Варијабли кои влијаат духовност: Неколку променливи влијаат на односите меѓу фази на психичкиот развој и состојби на свест. Некои променливи во фази / нивоа кои влијаат мистично искуство на поединецот:

1. Психолошки нивоа: прво и основно од нив е психолошка степени / фази. А општо за исходот на решетката, дијаграмот има намера да се покаже дека вашата фаза на развој, всушност, влијае на вашето искуство на било состојба на свеста. Јан Брауер зборува за тоа во својот напис на овој начин: â € œSince мистични искуства се отворени и се празни како нивните референти и signifieds се загрижени (а исто така и до одреден степен, како signifiers), тие се потпираат на нивната општа смисла на начинот на кој тие се толкуваат од знаејќи тема. Така, да претпоставиме дека се во рана егоцентричен, црвена, моторен погон за нивото на развој, тогаш ќе го протолкува вашиот суптилни и последичен државата искуство поинаку од начинот на некој во, да речеме, зелени ниво прави интерпретираат experience.â € Оваа променлива ја прави а не само да влијае на толкувањето на духовни искуства, но, исто така, има силен ефект врз способноста за свесно да се постигне државата искуства. Начинот на кој субјектот реагира на искуство зависи од нивото на психичкиот развој на оваа тема. Ова е главната причина зошто сме имале фундаменталисти, етноцентрична мистици. Како Брауер го става, â € œIf не сме дошле до одредено ниво на психолошка зрелост, да не сме се запознаат со повисока состојба на искуства и нивното значење во нашите животи, тоа нема да го пречекоруваме прагот на свеста дека имаме any.â € Оттука, младо дете кое има повисок духовен опит не може јасно да се разбере доколку и се додека детето не е психички напредни.

2. Возраст како варијабла: Вториот променлива е возраста. Возраст не имаат влијание на состојби на свест. Лица на помлада возраст, кои може да се доживее ненадеен â € œpeeksâ € во повисоки состојби не може целосно да уживаат или се разбере искуство, додека луѓето во постара возраст ќе биде во можност да го стори тоа без напор. Детството духовност е можно само ако предметот е високо развиена психички. Ако друго, дури и највисоките духовно искуство ќе се појави како магија на детето. Како што беше кажано од страна на Брауер, â € œLater во животот суптилни, причинска или не-двојна искуства направи повеќе смисла и затоа се повеќе интегративен, лекување и transformative.â € Но Wilber-Комбс Решетки едвај дава значење на оваа променлива. Ниту културни фактори играат улога во решетки.

Детството не е идеална возраст за да уживаат духовни искуства, иако имаше неколку споменување на детето мистици кои се високо интелектуална како Шанкара или Христос. Бидејќи обичен дете не е развиен психолошки, мистично искуство ќе биде € œmomentary, минливи, нереален, без длабока смисла и spiritualityâ €. Обука и медитација сепак може да се подобри капацитетот за просветлување. Адолесценцијата е стабилна и когнитивно напредни за државни искуства. Светот на адолесцентот е возбудливо и стравопочит-инспиративна во повеќе погледи, отколку еден. Сепак, постои несигурност и неуспех во светот која не е погодна да се продолжи или да примите мистично искуство правилно. Зрелата возраст и старост / зрела возраст е далеку од најповолната возраст за да се случи просветлување. Со авто целосно расте, а на невролошки систем е погодна за да добијат искуство, може да се бараат просветлување ако некој ги игнорира или истуркува опасностите / социјалниот притисок на долниот квадранти.

Стари луѓе од сите фази се вели дека носат ист степен на развој. Како Брауер Смета, â € œFor постар човек роден и живее во магента култура со општ psychograph во согласност со неговата околина, се уште може да биде психички понапредни од дете, адолесцент или дури и за возрасни роден и живее во зелено културата или повисока. Овој проблем е делумно покриени со теорија Wilber во врска линии на развој се разликуваат од фази / структури, но тврдењето на овој труд е дека нивото и општи мудрост на постари лица е во голем степен, без оглед на бојата на нивната култура и воопшто psychograph. â €

Друг проблем е една тенденција да се вклучат во боја апсолутизам додека се занимаваат со решетки. Боја апсолутизам е â € œThe заблуда на натрупуваа лица од ист психолошки боја на еден парк купот. А магента дете во нашата западна култура може да покаже карактеристики кои се споредливи со психолошката структура на некој што живее во една племенска заедница (особено во неговата тенденција да се интерпретираат животот во еден магичен и анимистичките начин), но тоа не е да се каже дека детето е идентична со таа личност или дека tribalist или сточарските размислуваме и се однесуваме како child.â €

3. Лични извонредност: Брауер наведува дека личните совршеност на поединци се исто така важни критериуми за постигнување духовно просветлување. Само исклучително надарени лица (одредување на линија во историјата) беа во можност да се надмине психолошката состојба на нивната развојна фаза и се предвиди она што поединци се во напредна фаза.

Јан Брауер, исто така, наведува неколку променливи во "државен" ниво или ниво на свест решетки. Тие вклучуваат Симпатичната / Парасимпатичките состојби на свест, Пол поврзани состојби на свесност, и променети состојби на свеста. Можеме да ги разговараат во детали во нашиот следен пост.

Интегрален Духовност Wilber е серија на постови на интегрален духовност, Wilber-Комбс Решетки и постметафизички религија на интегралните светот. Можете да прочитате на Дел I од пост да знаат повеќе.

Референци:

А 1. Френк Висер е € œLord, да ни даде Интеграл, но без возбуда: Преглед на Интеграл Spiritualityâ € тука

 € œ 2.А Томас Максвел Интеграл Духовност â €

3. Јан Брауер е â € œ На Wilber-Комбс Решетки колумнист â €

4. Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "Wilber Фаза V

5. Френк Висер: â € œ ми се на Wilber-5 â €

6. Wilber е интегрална Духовност: изненадувачки новата улога на религијата во модерната и постмодерната Свет

Назад пост:

Нареден пост: