Што е интегрална: клучен придонес Кен Wilber да Integralism

од страна на уредникот

Ова е втор во серијата на мислења насловена â € œ Што е интегрална â €. Првиот пост се занимаваа со значењето на терминот и размислувања за тоа како човечкиот род, во целина, е преку преодна фаза во свеста, на работ на смената на парадигмите. Актуелната пост ќе се занимаваат со Кен Wilber, еден од најважните теоретичари на Интеграл теорија и неговиот придонес во интегрална линија на мислата.

Кен Wilber и Integralism: Кен Wilber е навистина пивот писателот на Интеграл светот, благодарение на неговиот придонес за воспоставување на светоглед со преземање на тоа да се изедначи на општата популација. Тоа беше тој кој ја популаризира самиот поим â € œIntegralâ € во 1980-тите и 1990-тите години во Америка и Европа, земајќи го од академската сфера за обичниот човек. Неговите книги се некои од најдобрите средства за интегрална линија на мислата толку многу што Шон А. Saiter opines во својот есеј, â € OEA општ вовед во интегрална Теорија и Сеопфатен Mapmakingâ € дека, â € œIf еден е во потрага по било кога -increasingly комплетна слика на феноменот на свеста во големото универзален контекст, тој е без сомнение, одлично место да start.â € Тој има направено тоа со синтетизирање контрадикторни дисциплини, неповрзани идеологии и се оддаде на â € œcomprehensive mapmakingâ € од Интегралниот филозофија во универзалната контекст. Тој го привлече врз различни студии како еволуционизам, духовност, transpersonal психологија, системи теорија, културни студии и во многу други области, како да се објасни на Интеграл теорија во детали. Се започна со својата прва книга, спектарот на Свеста при што тој се интегрира свеста студии со Transpersonal психологија, Духовност и аспектите на Зен.

Влијанија Wilber е: Wilber е дефинирано зборот Интеграл во популарни термините што предизвика многу критики меѓу скептици и критичари. Од лексиконот â € œIntegralâ €, тој вели дека значеше дека што е € œcomprehensive, инклузивна, nonmarginalizing, embracingâ € во својот предговор кон познатото дело на Френк Висер Кен Wilber: мисла како страст. Wilber придонесе за интегрална Теорија низ неколку книги, почнувајќи со спектарот на свеста. Книги Хиса не само да престане со експликација на филозофијата, но, исто така, предложи фигуративно концепти да ги разберат новите промена во свеста. Тој привлекува поддршка од американските будизмот, Њу Ејџ интерес за духовноста и историските Интеграл мислители како Шри Ауробиндо, Жан Gebser, па дури и други како Алфред Норт Вајтхед Piget, Хегел, Емерсон, Шелинг, Болдвин, и Хабермас. Иако тој се наоѓа € œIntegralâ € помислив во сите овие мислители, неговото тежиште отсекогаш си бил и тоа почна да влијаат многу мислители и критичари, порамнување на целата заедница на Wilberians. Неговиот интегрален Институтот е прв од ваков вид, ексклузивни Институтот за интегрална студии.

Ориентирање Генерализациите Wilber е: Методологијата на Wilber е основа врз она што се нарекува себеси € œOrienting Generalizationsâ €. Ова значи дека, врз цртежот на информации од сите страни, (на сите нивоа, сите квадранти), а потоа, да ги синтетизира да се најде на кохерентен систем за да се поврзете на информациите собрани. Со други зборови, ова значи дека со оглед на сите видови на вистини (од секоја друга област на мислата, било да е тоа на науката, религијата или духовност) како â € œpartial truthsâ € и нивно вградување во â € œmeta-SYSTEMA € за да се постигне интегрален разбирање на работи. Во окото на духот, тоа што е речено, â € œHe не е загрижен, ниту пак треба да биде неговиот читател, за тоа дали ќе ја прифати други области на склучување на било кое дадено поле; На кратко, не грижете се, на пример, ако емпиристичката заклучоци не се совпаѓаат верски заклучоци. Наместо тоа, едноставно се соберат сите заклучоци на ориентационо како да секој терен имаше неверојатно важни вистини за да ни каже. Ова е токму првиот чекор Wilber во неговата интегративен метод-еден вид на феноменологијата на сите човечки знаење спроведено на ниво на ориентирање генерализации. Со други зборови, да се соберат сите на вистини кои секоја област смета дека тоа може да го понуди на човештвото. За момент, едноставно се претпостави дека тие навистина се вистинити. . . За вториот чекор метод Wilber е да ги преземе сите на вистини или ориентирање генерализации склопени во првиот чекор, а потоа постави ова прашање: Што кохерентен систем, всушност, ќе се вклучат на најголем број на овие вистини â € Со ова â € œorienting generalizationsâ? € можеме, â € œconnect на Доца € и да се воспостави комуникација помеѓу € œmeaningful systemsâ €. Оваа методологија ќе донесе разновидна заедно, и да ни помогне да се дојде до значење со делумна вистини на сите нивоа, сите квадранти, сите држави, сите линии. Wilber преснимува ова како AQAL во неговите дела.

AQAL Теорија и Биг Три: На â € œBig Threeâ € поглед или што Wilber однесува како â € œIâ €, â € œWEâ € и â € € œITâ се клучни за интегрална светската филозофија. Камен-темелник за целата негова идеологија е теорија на четири квадранти, објаснува со сите квадранти, сите нивоа (AQAL). Wilber Смета дека развојот на човековата свест може да се експлицира со помош на визуелно претставување AQAL. Ова вклучува објаснување на Thea на левата и десната квадрантите на сајтот AQAL создадена од Wilber инспириран од premodern, модерни и постмодерни worldviews. паралелна визуелна претстава за овој AQAL е Спирални Динамика теорија предложена од страна на Дон Бек и Чарлс Кауан.

Прва од квадрант AQAL е левиот дел, кој се состои од â € œIâ € и â € œWeâ € нивоа. Горниот лев (ГГ) квадрант Иса нарече како на ниво на â € œInterior Individualâ € и на се она што во однос на поединецот и неговиот личен аспект. Области како што психологија, психијатрија, духовност, креативни предмети (како математика), феноменологијата и било што на ниво на еден holons доаѓа под квадрант ul. Како што споменавме порано, ова е â € œIâ € аспект на светот. Втората или следната квадрант е € œWEâ € аспект и е поврзана со â € œcollective interior.â € На ниво на повеќе holons, ова претставува вредностите кои ги споделуваме, на културни простори и ентериер колективен ментални простори ги делиме. Заедница е на чело на ова ниво. Овој квадрант е обично се нарекува долниот лев (ДГ). Следна дојде квадранти десна рака. Тие обично се емпириски по дух, кои вклучуваат практична, физички, монолошката и позитивистичкиот аспекти. Горниот десен (UR) е поврзана со â € œindividual exteriorâ € кој ги претставува сите науки и можно извршување на една holons. Области како физика, Neurobiology, емпиризам, бихејвиоризмот потпаѓаат под овој квадрант. Последните, долниот десен (LR) квадрант претставува € œcollective exteriorâ € и вклучува системи теорија, марксизмот, колективните општествени теории, социологија итн собра како â € œITâ €, квадрантите десна рака претставуваат екстериер аспект на природата од една € € œitâ да â € œitsâ €. Wilber понатаму се развива ова користејќи претходно / transrational состојби на свеста и за тоа како да се избегне заблуда од страна на разбирање, како држави. Во своето дело Up Од Едем, Wilber обиделе да внесат една теорија на еволуцијата врз основа на различни фази на развој од новороденчето да Просветлувањето или просветителството.

Иако Wilber е клучна теоретичар на Integralism, имало многумина пред него и по него. Некои од нив вклучуваат Жан Gebser, Дон Бек, Френк Висер итн Да ги погледнеме во детали за нив во наредните постови од оваа серија, â € œWhat е Integralâ €.

Референтни линкови

1. Кевин RD овчарски Кен Wilber и Integralism

2.А Шон А. Saiter е општ вовед во интегрална Теорија и Сеопфатен Mapmaking

3. На Wilberian инспирирани Интеграл Заедницата или движење интегралниот

Назад пост:

Нареден пост: