Што е интегрална: Грејвс, Бек, Спирални Динамика Интеграл (СДИ) и второто ниво размислување

од страна на уредникот

Ова е четврта во серија на постови на â € œWhat во Integralâ €. Во нашите претходни постови, ние се занимаваа со Интеграл теорија, Integralism и Кен Wilber и Жан Gebser пет Структури на човековата свест. Актуелната пост спирална Динамика Дон Бекс е оној кој го објаснува концептот на пробив на двојната спирала спирален структура на човековата свест. Како Жан Gebser го става, човековата свест е € œunfoldingâ € спирала еден, секогаш отворен за раст. Да се ​​наведе едноставно, спирала Динамика (ОР) или спирала Динамика Интеграл (СДИ) е карта на развојот на човековата свест врз основа на делата на феноменален Клер Грејвс, Дон Бек и Кен Wilber.

Овој пост ќе ги анализира теоријата на Спирални Динамика и пропозициите се положени од страна Грејвс и ревизии / модификации одвива на истиот од страна на Бек, инспириран од Integralism Wilber е.

Клер Базедова Спирални Динамика (SD): Спирални Динамика е оригиналното дело на Клер Грејвс кој предава психологија на колеџот на Унијата со години. По неколку години на наставата, Грејвс имаше сомнеж за која теорија на психологија или шемата на размислување на човечкиот ум е во право. Во обид да се најде одговор на ова прашање, тој направи 30-годишно истражување за да се дојде до теоријата на Спирални Динамика. За разлика од други теории на човековиот развој, Спирални Динамика не е теорија со една перспектива која се фокусира на прашања и нуди решенија за нив. Наместо тоа, SD наведува причината зошто луѓето дејствуваат особено начини врз основа на состојбата / ниво на свесност се во време на актот. Со други зборови, Спирални Динамика покажува колку човечката свест има ширевте (развиени) во текот на вековите, преку фази на Спирални â € "двојна спирала структура â €", која продолжува да расте и да се вклучува уште ги надминува сите претходни фази на растот.

Don Beck

Дон Бек, Базедова пријател и близок соработник опишува оваа повеќе: â € œThe основниот концепт се базира на спирала, што значи дека како спирала се развива, се движи кон поголема комплексност. И покрај тоа што е, во некоја смисла, една линија, бидејќи ако се убивам спирала тоа ќе биде на линија, но сепак секој од врти на спирала претставува еден поинаков поглед на светот, еден светоглед, начин на разбирање на реалноста, во крајна линија и она што денес ние сме, исто така, повикува на мем, мемот на систем на вредности. Ние сме во можност сега да се покаже она што лежи под површината во односите, во прашањата, со контроверзии, дури и во војна, се овие различни основни контекстуални комплексни адаптивни intelligences.â €

Да се ​​применуваат Спирални Динамика е да се сфати различни нивоа на свест што е наведено во теорија и карактеристиките поврзани со нив. Дон Бек врамени нов и модифицирана верзија на SD и го нарече Спирални Динамика Интеграл (СДИ). SDI се базира на Интеграл AQAL теорија на Кен Wilber. Таа го опишува нова спирала, која вклучува и секоја друга фаза на Грејвс, заедно со останатите фази. Да се ​​разбере Спирални Динамика, треба прво да знаете за компоненти од структурата на спирала.

Спирала Динамика Интеграл и vMEMEs: Шон А. Saiter опишува vMEME како â € OEA vMEME посебно се однесува на еден вид на мем кој е истовремено "психолошка структура, систем на вредности, и начинот на прилагодување, каде што може да се изрази во голем број на различни начини, од погледи на свет на облека стилови на владините forms'.â € Стави едноставно, vMEME е систем на вредности, меметички код, природна интелигенција (кој е поткрепен со услови за живот) и â € œawakened SYSTEMA € која ги насочува луѓето да се однесуваат во начинот на кој тие го прават. Овие системи се разбуди свеста на луѓето директно да се изразат во одредени начини. Манифестациите на одредени трендови или природи во текот на историјата се дело на vMEME или разбуди свеста на луѓето во тоа време. Овие vMEMEs или нивоа на свесност се назначени различни бои карактеристични за системи на вредности кои ги претставуваат и, исто така, како што е погодно означувачи на системот кои ги претставуваат. SDI Дон Бекс листи осум различни и основните vMEMEs или нивоа на свесност. Овие осум се раздвојуваат во прво и второ ниво размислување врз основа на вредносните системи тие означуваат.

Прво ниво размислување: прво ниво размислување вклучува шест vMEMEs или нивоа на свесност. Во продолжение се дадени нивоа споменати од страна на Бек (со цел на развивање â € "froma 1-ви до 6-ти):

Spiral Dynamics

1. архајскиот-инстинктивното / беж боја: Ова е основниот инстинктивното-survivalist систем, чија примарна цел е да се преживее. Што и да биде услов за живот, ова ниво на свесност вложува големи напори за да преживее. Оваа vMEME сака на основните потреби на преживување за да се исполнат â € "храна, вода, топлина, секс, безбедност, итн Луѓето кои го имаат овој vMEME доминантен ги користи сите свои навики, инстинкти и ресурси за да преживее. Околу 0,1 проценти од населението поседуваат овој vMEME, иако, како што вели Бек, се враќаме на тоа кога нашиот живот состојба е критична. Бек opines инстинкт Бежи е доминантна во новороденчиња, кај постарите лица и луѓето имаат тенденција да се повлекуваат во Бежи за време на земјотреси, терористички напади, цунами итн

2. Магичен-анимистичките / Виолетова: Од свеста Беж, се појавија Виолетова. Во ова ниво, размислување е анимистичките, преплавија БЈА магичен духови, добро, зло, клетви, благослови и сите нешта магиски и нејасна. Се верува дека духовите на предците водич на живите луѓе и секој се допираат. Застапуван од Виолетова, оваа vMEME се наоѓа во племенски заедници, етнички групи и други такви кланови. Причина и последица врски случи и луѓето се повеќе анимистичките кон everything кој се однесуваат. Дон Бек opines дека ова ниво на свесност може да се најде дури и кај деца кои покажуваат анимистичките тенденција кон нивното куче или се држи до одреден ритуал или врска што мислат дела магично (ако се направи во право) и злото (ако се направи погрешно). Околу 10 проценти од општата светска популација се уште се во Виолетова.

3. Моќ богови / Црвена: Од Виолетова Црвена појавија свест. Црвеното е една од првите фази кога само â € œI / ми / Минеа € откритие значење. Воспоставен уште сурова форма на само тврдење се случува. Црвени луѓе се често егоцентричен и себични. Мисли како â € œI'm everythingâ €, â € œI ruleâ €, â € œI'm на strongestâ € доминираат. Историски примери на таква моќ богови се Викинзите, банда племиња и воин-племиња. Его и силата на â € œterrible twosâ € (Бек) на ова ниво. Оваа предаторски систем, Бек Смета, може да биде дури сега се најде во возрасни, кои сакаат да ги изразат своите мачо, во земји или групи кои сакаат да ја изразат својата моќ итн Феудалната империи биле резултат на Црвениот свест. Околу 20 отсто од населението се уште е полн со моќта на боговите.

4. конформисти "Rule / Побарувања / Сина: Од Црвениот појави Сината свест. По премногу само-важноста, човечките суштества влезе во фаза при што мисли за значењето и целта на животот се случи на умот. Зборува за ова, Бек вели, â € œObviously хаос и беззаконие на црвена, секој од нив го прават она што е во право во своите очи, достигнува фаза, каде што постои потреба за ред и промена од кои бараат само за себе, денес во признавање дека â € œthou, исто така, се смртни, â € и таму ќе дојде време во иднина реалноста на смртта. И често овие предизвика потрагата по смислата и целта што се клучните елементи во blue.â € Блу vMEME може да се види во верските заедници и групи, кои веруваат во пожртвуваноста на себе (сега) за нешто во иднина. Тоа е, како што вели Бек, етапна кадешто ненадејна несреќа носи прашања на смислата и целта во животот. Околу 40 отсто од населението се сини.

5. научно достигнување / портокал: Од ведро небо се појавија на портокал. Како црвена, портокалова е сите за себе. Како Шон А. Saiter го става, â € œself "бега" и бара вистина и значење во индивидуалистичка термини-hypothetico-дедуктивниот, експериментални, објективни, механички, оперативно - "научни" во типичен смисла. Светот е рационално и добро подмачкана машина со природните закони што може да се научи, владее, и да се обработуваат за сопствените цели. Високо достигнување ориентирана, посебно (во Америка) кон материјалисти добивки. . â € Бек вели дека ова Портокалова фаза е обележана со индивидуализмот и слободата. Според него, тоа е портокал кои направија Лутер ноктите 95 тези на вратата на црквата во Витенберг, а тоа е во Оринџ, технологија (притиснете на печатење) олеснета секој човек да се протолкува Библијата на свој начин. Портокаловата vMEME е доминантен во денешната корпоративниот свет, каде што поединецот е важно. Тоа е вредност група на портокал, кое држи 50 проценти од власта, иако тие се само 30 проценти од населението.

6. Чувствителни Авто / Зелена: Екологија Добивките Рид и промените сцена од отворено материјалистички портокал во зелена. Постои промена во Зелената мем, при што â € œI / me / Минеа € од портокал станува â € œWe / нас / Oura € на зелена боја. Хуманистичките проблеми почнуваат да се појавуваат, но тоа се случува само во општества кои имаат пари или кои се развиени. Иако Зелена поглед е фаќање, тоа не е распространета насекаде, но само во неколку џебови на светот. Saiter како што вели, во Green vMEME, фокусот е на - â € œCommunitarian, човечки сврзување, еколошки чувствителност, вмрежување. Човечкиот дух мора да се ослободи од алчноста, догми, и поделеноста; чувства и се грижат суспендирам ладно рационалност; негувањето на земјата, Гаја, life.â € Околу 10 отсто од населението се зелени.

Второто ниво размислување: Вториот размислување е комплетен одмор далеку од првиот ред. Во првиот ред, луѓето имаат тенденција да мислиме дека само нивните перспективи и погледи на светот се најдобри. Тие не успеваат да се погледне во останати меми. Тоа не се случи во второто ниво. На vMEMEs на второто ниво â € œincludes уште transcendsâ € сите вредносни системи без неа или запоставување на важноста на секоја мем. Тоа е € œintegralâ € до срж.

7. Интегративен / Жолта: Застапувани од жолта, Интегративен фаза (следниот во линијата) е опишан од страна на Дон Бек како: â € œIn жолта, која е топла боја, што значи дека е на I / ме / рудникот фокусирани на себе , ние ќе треба да се дефинира целата поинаков вид на човек, оној кој не е управувано колку фикс-идеи, оној кој има добра интернализиран компас, онаа што е поудобно во неговата или нејзината кожа, оној кој ја разбира реалноста во однос на природните текови, еден кој е во состојба да се фокусира на човечката природа, а не како фиксен тип како првиот ред мем кодови имаат тенденција да се направи, што е конечен одговор, но признава неизбежноста на flow.â € Како што додава тој понатаму, првиот Она што треба да се направи од страна на Жолто е да се најде еден светоглед кој е интегративен на сите погледи. Која може да им помогне го исчистите нездрави начини на останати меми и отворете ја спирала за понатамошен раст. Поединци во Жолто ниво на свесност се разбере дека â € œThe преовладува светски поредок е резултат на постоењето на различни нивоа на реалност (memes) и неизбежните модели на движење нагоре и надолу на динамичен спирала. Добро владеење олеснува на појавата на лица во текот на нивоа на зголемување на комплексноста (вгнездени хиерархија) .А €

8. Холистички / Тиркизна: Тиркизна е на највисоко ниво досега перцепира од страна на теоретичарите. Според Бек, тиркизна и жолта ќе ги координира заедно за да се отвори на спирала за понатамошна еволуција. Сè ќе биде сеопфатен и â € œgrand обединување на everythingâ € е можно во теоријата и актуелност. â € œThe преовладува светски поредок е резултат на постоењето на различни нивоа на реалност (memes) и неизбежните модели на движење нагоре и надолу на динамичен спирала. Добро владеење олеснува на појавата на лица во текот на нивоа на зголемување на комплексноста (вгнездени хиерархија) .А € (Saiter).

За разлика од овие осум основни поделби, постојат неколку варијации во vMEMEs. Мемите може да биде уапсен / затворено / отворено; тие можат да бидат во фази како алфа, бета, гама, делта итн .; тие можат да ги изразат неколку услови, како потенцијал, дисонанца, увид, бариери и др .; Исто така, тие можат да имаат различни варијации.

Преку овие вредноста меми, Дон Бек и другите интегрални филозофи како Сузан Кук-Greuter, Керол Гилиган, Роберт Kegan, Лоренс Kohlberg, Јане Loevinger, Жан Пијаже, Џени Вејд, Чарлс Александар, Хауард Гарднер, а Михали Csikszentmihalyi намера да се најде системски решенија проблеми на светот. Примена на Спирални Динамика ќе вклучи анализа на условите за живот, â € œawakened SYSTEMA € или vMEME дека е доминантен и анализа за тоа како кодови се изразени во реалниот живот.

Референца со линкови:

А 1. Шон А. Saiter е € œ општ вовед во интегрална Теорија и Сеопфатен Mapmaking â €

2. â € œ Дон Бек Што е спирала Динамика Составен?  €

3. Кристофер Кук и Бен Леви: Спирални Динамика Составен

4. Спирални Динамика Составен â € "срцето и душата на Спирални динамика на движење -

Назад пост:

Нареден пост: