Што е составен: Грејвс, Бек, Спирални Динамика Составен (СДИ) и второто ниво мислење

од уредникот

Ова е четврта во серија на постови на â € œWhat во Integralâ €. Во нашите претходни постови, ние се занимаваа со Интеграл теорија , Integralism и Кен Wilber и Жан Gebser пет структури на човековата свест . Актуелната пост на Спирални Динамика Дон Бек е оној кој го објаснува концептот на продор на двојна спирала спирален структура на човековата свест. Како Жан Gebser го става, човековата свест е € œunfoldingâ € спирала на, секогаш отворени за раст. Да се ​​наведе едноставно, спирала Динамика (SD) или спирала Динамика Составен (СДИ) е карта на развој на човековата свест врз основа на феноменален дела на Клер гробови, Дон Бек и Кен Wilber.

Овој пост ќе ги анализира теоријата на Спирални Динамика и предлози ставени таму од страна Грејвс и ревизии / модификации одвива на истиот од страна на Бек, инспириран од Integralism Wilber е.

Клер Базедова Спирални Динамика (SD): Спирални Динамика е оригинално дело на Клер Грејвс кој предава психологија на колеџот на Унијата за години. По неколку години на наставата, Гробовите сомнеж за која теорија на психологија или моделот размислување на човечкиот ум е во право. Во обид да се најде одговор на ова прашање, тој направи 30-годишно истражување за да се дојде до теоријата на Спирални динамика. За разлика од други теории на човековиот развој, Спирални Динамика не е теорија на една перспектива која се фокусира на прашања и нуди решенија за нив. Наместо тоа, SD наведува причината зошто луѓето дејствуваат во одредени начини врз основа на состојбата / ниво на свесност, тие се во за време на актот. Со други зборови, спирала Динамика покажува колку човековата свест е ширевте (развиени) во текот на вековите преку фази на Спирални â € "двоен хеликс структура â €", која продолжува да расте и вклучува уште ги надминува сите претходни фази на растот.

Don Beck

Дон Бек, Базедова пријател и близок соработник опишува ова повеќе: â € œThe основниот концепт се базира на спирала, што значи дека како спирала се развива, се движи кон поголема комплексност. И покрај тоа што е, во некоја смисла, една линија, бидејќи ако се убивам спирала тоа ќе биде линија, но сепак секој од се врти на спирала претставува поинаков светоглед, еден светоглед, начин на разбирање на реалноста, во крајна линија и она што денес ние сме, исто така, повикува на мем, вредност систем на мем. Ние сме сега во можност да се покаже она што лежи под површината во односите, прашања, со контроверзии, дури и во војна, се овие различни основни адаптивни контекстуални комплекс intelligences.â €

Да се ​​применуваат Спирални Динамика е да се сфати на различни нивоа на свест што е наведено во теорија и карактеристиките поврзани со нив. Дон Бек врамени нов и модифицирана верзија на SD и го нарече Спирални Динамика Составен (СДИ). SDI се базира на интегрална AQAL теорија на Кен Wilber. Таа го опишува нова спирала, која вклучува секоја друга фаза на гробови, заедно со идните фази. За да се разбере Спирални Динамика, треба прво да знаете за компоненти на структурата на спирала.

Спирала Динамика Составен и vMEMEs: Шон А. Saiter опишува vMEME како â € œA vMEME посебно се однесува на вид на мем, кој е истовремено "психолошка структура, систем на вредности, и начинот на прилагодување, каде што може да се изрази во голем број на различни начини, од погледи на свет на облека стилови на владините forms'.â € Стави едноставно, vMEME е систем на вредности, меметички код, природна интелигенција (кој е поткрепен со услови за живот) и â € œawakened SYSTEMA € која насочува луѓето да постапуваат во начинот на кој тие го прават. Овие разбуди системи на свеста директно луѓето да се изразат во одредени начини. Манифестациите на одредени трендови или природи во текот на историјата се дело на vMEME или разбуди свеста на луѓето во тоа време. Овие vMEMEs или нивоа на свесност се назначени различни бои карактеристични за системи на вредности кои ги претставуваат и, исто така, како удобен означувачи на системот што тие ги претставуваат. SDI Дон Бек листи на осум различни и основните vMEMEs или нивоа на свесност. Овие осум се раздвојуваат во првиот и вториот ред размислување врз основа на вредносните системи тие означуваат.

Прво ниво размислување: Прво ниво размислување вклучува шест vMEMEs или нивоа на свесност. Во продолжение се дадени нивоа споменати од страна на Бек (со цел развој на â € "from 1-ви до 6-ти):

Spiral Dynamics

1. архајскиот-инстинктивното / беж боја: Ова е основниот инстинктивното-survivalist систем, чија примарна цел е да се преживее. Што и да биде услов за живот, ова ниво на свесност вложува големи напори за да преживее. Ова vMEME сака основните потреби за преживување да бидат исполнети â € "храна, вода, топлина, секс, безбедност, итн Луѓето кои го имаат овој vMEME доминантни во нив ги користат сите нивни навики, инстинкти и ресурси за да преживее. Околу 0,1 проценти од населението поседува овој vMEME, иако, како што вели Бек, се враќаме на тоа кога нашата состојба живот е од клучно значење. Бек opines инстинкт Бежи доминира кај новородени бебиња, кај постарите лица и луѓето имаат тенденција да одам во беж за време на земјотреси, терористички напади, цунами итн

2. Магичен-анимистичките / Виолетова: Од свест Бежи, се појави виолетова. Во ова ниво, размислување е анимистичките, преплавија by магичен духови, добри, лоши, клетви, благословот и врз сите работи магичен и нејасна. Се верува дека духовите на предците водење на живите луѓе и сите обврзници заедно. Застапувана од Виолетова, овој vMEME се наоѓа во племенски заедници, етничките групи и други такви кланови. Причина и последица врски се случи и луѓето се повеќе анимистичките кон everything кој се однесуваат. Дон Бек opines дека ова ниво на свесност може да се најде дури и кај деца кои покажуваат анимистичките тенденција кон нивното куче или се држи до одреден ритуал или обврзници што тие мислат дека работите магично (ако се направи десно) и злото (ако се направи погрешно). Околу 10 отсто од општите светската популација се уште е во Виолетова.

3. Моќ богови / Црвена: Од Виолетова појави Црвениот свест. Црвеното е една од првите фази кога само â € œI / ми / Минеа € најдете значење. Воспоставен уште сурова форма на само тврдење се случува. Црвениот луѓе се често егоцентричен и егоцентричен. Мисли како â € œI'm everythingâ €, â € œI ruleâ €, â € œI'm на strongestâ € доминираат. Историски примери на таква моќ богови се на Викинзите, банда племиња и воин-племиња. Егото и моќ се â € œterrible twosâ € (Бек) на ова ниво. Ова предаторски систем, Бек opines, може да биде дури сега се најде во возрасни кои сакаат да ги изразат своите мачо во државите или групите кои сакаат да ја изразат својата моќ итн Феудалната империи биле резултат на Црвениот свест. Околу 20 отсто од населението се уште е полн со енергија боговите.

4. Conformists "Правило / Побарувања / Сина: Од Црвениот појави на Blue свест. По премногу себе високо, луѓето ќе влезе во фаза каде што мисли за значењето и целта на животот се случи на умот. Зборувајќи за ова, Бек вели, â € œObviously на хаос и беззаконие на црвена, секој од нив го прават она што е во право во своите очи, да достигне фаза каде што постои потреба за ред и промена надвор од барате само за себе денес во признавање дека â € œthou, исто така, се смртни, â € и ќе дојде некое време во иднина реалноста на смртта. И често овие предизвика потрагата по смислата и целта кои се клучни елементи во blue.â € Blue vMEME може да се види во верските заедници и групи, кои веруваат во жртва на себе (сега) за нешто во иднина. Тоа е, како што вели Бек, во фаза каде ненадејна несреќа носи прашања на смислата и целта во животот. Околу 40 отсто од населението се сини.

5. научно достигнување / портокал: Од ведро небо се појавија на портокал. Како црвена, портокалова е сите за себе. Како Шон А. Saiter го става, â € œself "бега" и се обидува вистината и значење во индивидуалистичка условите-hypothetico-дедуктивниот, експериментални, објективни, механички, оперативни - "научни" во типичен смисла. Светот е рационално и добро подмачкана машина со природните закони што може да се научи, владее, и изманипулирани за сопствената цели. Високо достигнување ориентирана, посебно (во Америка) кон материјалисти добивки. . â € Бек вели дека ова портокал фаза се карактеризира со индивидуализмот и слободата. Според него, тоа е портокалов што го направија Лутер ноктите 95 тези на вратата на црквата во Витенберг, а тоа е во Оринџ, технологија (притиснете на печатење) олеснета секој човек да се протолкува Библијата на свој начин. Портокаловата vMEME е доминантен во денешната корпоративниот свет, каде што поединецот е важно. Тоа е вредност група на портокал кој го држи 50 проценти од власта, иако тие се само 30 отсто од населението.

6. чувствителните Авто / зелена: Екологија Добивките Рид и промените сцена од отворено материјалистички портокал зелено. Постои промена во Зелената мем, при што â € œI / me / Минеа € од портокал станува â € œWe / САД / ourâ € на зелена боја. Хуманистичките загриженост почнат да се појавуваат, но тоа се случува само во општества кои имаат пари или кои се развиени. Иако зелено поглед е фаќање, тоа не е распространет насекаде, но само во неколку џебови на светот. Како Saiter го става во зелено vMEME, фокусот е на - â € œCommunitarian, човечки сврзување, еколошки чувствителност, вмрежување. Човечкиот дух мора да се ослободи од алчност, догма, и divisiveness; чувства и се грижат да ги потисне ладно рационалност; негување на земјата, Гаја, life.â € Околу 10 отсто од населението се зелени.

Вториот размислување: Вториот размислување е целосно да се оттргне од првиот ред. Во првиот ред, луѓето имаат тенденција да мислиме дека само нивните перспективи и ставови светот се најдобри. Тие не успеваат да се погледне во останати меми. Тоа не се случи во второто ниво. На vMEMEs на второто ниво â € œincludes уште transcendsâ € сите системи на вредности, без игнорирање или занемарување на важноста на секоја мем. Тоа е € œintegralâ € до јадро.

7. Интегративна / жолто: Застапувани од жолта, интегративните фаза (следниот во линијата) е опишан од страна на Дон Бек како: â € œIn жолта, која е топла боја, што значи дека е на I / me / рудникот фокусирани на себе , ние ќе треба да се дефинира сосема различен вид на човек, оној кој не е управувано колку фикс-идеи, оној кој има добри интернализиран компас, оној кој е повеќе удобно во неговата или нејзината кожа, оној кој ја разбира реалноста во однос на природните текови, кој е во состојба да се фокусира на човечката природа, а не како фиксен тип како првиот ред мем кодови имаат тенденција да се направи, тоа е конечниот одговор, но признава неизбежноста на flow.â € Како што додава тој понатаму, првиот нешто што треба да биде направено од страна жолта е да се најде еден светоглед кој е интегративен на сите погледи. Кои може да им помогне го исчистите нездраво модели на останати меми и отворете го спирала на понатамошен раст. Поединци во жолта ниво на свесност се разбере дека â € œThe преовладуваат светски поредок е резултат на постоење на различни нивоа на реалност (меми) и неизбежните модели на движење нагоре и надолу на динамичен спирала. Добро владеење олеснува на појавата на лица во текот на нивоа на зголемување на комплексноста (вгнездени хиерархија) .А €

8. Холистички / Тиркизна: Тиркизна е на највисоко ниво досега перцепира од страна на теоретичарите. Според Бек, тиркизна и жолта ќе ги координира заедно да се отвори спирала за понатамошна еволуција. Сè ќе биде сеопфатен и â € œgrand обединување на everythingâ € е можно во теоријата и реалноста. â € œThe преовладуваат светски поредок е резултат на постоење на различни нивоа на реалност (меми) и неизбежните модели на движење нагоре и надолу на динамичен спирала. Добро владеење олеснува на појавата на лица во текот на нивоа на зголемување на комплексноста (вгнездени хиерархија) .А € (Saiter).

За разлика од овие осум основни поделби, постојат неколку варијации во vMEMEs. Мемите може да биде уапсен / затворено / отворено; тие можат да бидат во фази како алфа, бета, гама, делта итн .; тие можат да ги изразат неколку услови како потенцијал, дисонанца, увид, бариери и др .; Исто така, тие можат да имаат различни варијации.

Преку овие вредноста меми, Дон Бек и другите интегрални филозофи како Сузан Кук-Greuter, Керол Гилиган, Роберт Kegan, Лоренс Колберг, Јане Loevinger, Жан Пијаже, Џени Вејд, Чарлс Александар, Хауард Гарднер, а Михали Csikszentmihalyi намера да се најде системски решенија за проблемите на светот. Примена на Спирални Динамика ќе вклучува анализа на условите за живот, â € œawakened SYSTEMA € или vMEME дека е доминантен и анализа за тоа како кодови се изразени во реалниот живот.

Референтен Линкови:

А 1. Шон А. Saiter е € œ општ вовед во интегрална Теорија и сеопфатен Mapmaking â €

2. â € œ Дон Бек Што е Спирални Динамика Составен ? â €

3. Кристофер Кук и Бен Леви: Спирални Динамика Составен

4. Спирални Динамика Составен â € " срцето и душата на Спирални Динамика движење -

Назад пост:

Нареден пост: