Либералната рамничарски vs worldcentric свест: Зошто Integralism не е либерализмот

од страна на уредникот

Ова е продолжение на претходниот напис на Интеграл Политика: Кен Wilber е "Третиот пат" на ентериер и екстериер развој. Кен Wilber верува дека â € œThird Waya € треба да биде фузија или интеграција на либерализмот и конзервативизмот, десната и левата страна. Но, зошто да не може на друг начин да биде можно? Зошто не на â € œrational-egoicâ € либерализмот се imbibed во интегрална теорија или на â € œThird Waya €? Причини Wilber го следат.
Integralism не е либерализмот - сите од нас го знаат тоа. Но, постои во либерализмот повисок вид на развој на свеста и worldcentric пристап кон животот. Тој е повисок во споредба со мислата â € œmythic-memberâ € конзерватизам кој се потпира само на вредности, моралот и индивидуални конвенционалните, sociocentric поглед на светот. Но либерализмот не е најдобар од сите. Тоа е, според Кен Wilber, само â € œsick верзија на повисоко levelâ €, додека конзервативизмот е â € œhealthy верзија на пониска levelâ €.

Тоа е затоа што либерализмот не успее да се признае дека постојат фази на внатрешен развој и тоа придонесува за промени во надворешниот свет. На liberalist не може само да се проголта фактот дека за внатрешни работи може да влијае на екстериерот и дека тоа не е премногу има свои фази на развој. Според него, сите ентериери се исти како и дискусијата завршува таму. Да се ​​анализира зошто либерализмот не е идеален начин, мора да се ископа своите идеологии малку повеќе во длабочина.


Либералната просветлување: Либерализмот е отцепена од традиционалната, конвенционални и што Кен Wilber повикува â € œmythic-membershipâ € sociocentric бран на развој. Додека вредности и традиции на конзервативизмот се чини дека се втемелени во митска религиозна ориентација, дека на либерализмот се worldcentric. Поставена во аристократски корени, конзервативизмот има тенденција кон патријархатот и милитаризмот и со тоа е, sociocentric и етноцентрични. Либералната просветлување случи како â € œreactionâ € против митски-членство на конзервативната фундаментализам. Либерализмот специјално наспроти два аспекти на конзервативната свест и тие се: 1. етноцентрична предрасуди и митски рендерирање на општеството, и 2. не-научни природата на знаењето тврди од страна на митови. Спротивставени по основ на не-научната и митски предрасуди, конзервативизмот, според liberalists, обвинет невидено страдање на луѓето. На потребата на час беше â € œego тоа беше идентитет ослободени од етноцентрична пристрасност и врз основа на рационални и научни inquiryâ € (Wilber). Либерализмот залагаше токму тоа и transitioned општеството од егоцентричен / етноцентрична идентитетот на онаа на worldcentric пристап. Либерални просветителството, според зборовите на Кен Wilber е, претставен, â € œevolution на свест од конвенционалните / sociocentric да postconventional / worldcentricâ €.

Но, зошто не е либерализмот Integralism? Причините се различни, но еден од основните показатели е, либерализам е â € œpoor или болни верзија на повисоко versionâ €, па затоа не е â € œThird Waya € бара од страна на политичките теоретичари. Тоа е затоа што, либерализам настана во клима која Wilber повикува â € œThe flatlandâ €. По рамничарски, тој мисли на научниот материјализам на модерната ера и очигледната важност со оглед на прашање пред сè. Растат среде политичка рамничарски, либерални просветлување верува дека се што е десна рака е реално, па дури и на идеологиите левата рака се во корелација со нивната поврзаност кон десно. Со тоа што е € œpolitical шампион на flatlandâ € на либерализмот opines дека умот е â € œtabula rasaâ € (празно државата), кој е исполнет со претставите на десната рака или на цел свет. Значи, ако има проблем за внатрешни работи или субјективен свет, тоа треба да се случи за сметка на објективни причини. Со други зборови, за сите повисокиот развој на либералната политичка теорија, тоа е фатен во политичкиот рамничарски, во една патолошка состојба без никаква можност за само-спасување. Ова е местото каде Wilber укажува на â € œgreat иронија на liberalismâ €. Либералната просветлување се случило, бидејќи на развој на една внатрешна свест, повисока форма на мисловен процес. Кога тоа избија како теорија, таа се залагаше за причината на цел свет, заборавајќи, а негирање на постоењето на неговото раѓање. Да се ​​стави во зборови Wilber е, â € œThe либерален став е производ на фазите кои го негира, а потоа ова, е својствени контрадикција liberalismâ €.

Либерализмот, на тој начин, наместо анализа односно судскиот процес на внатрешното фази во развојот на поединците, наоѓаат начини да се фокусираат на екстериерот, економски, социјални институции. Откривање од внатрешноста развој, либерализмот е но хендикеп како политичка теорија. Тоа не може и нема да може да го замени на интегрирани â € œThird Waya € која има за цел да ги донесат најдобрите на либерализмот и конзервативизмот. Третиот начин би прегратка на повисоко ниво, кои ќе се фокусираат и на â € œgrowth и развојот на свеста и субјективната добросостојба, како и раст и развој на економскиот и материјална благосостојба beingâ € .А два начина, Кен Wilber пропишува како чекори кон Integralism се: â € œ1. Обединување на субјективни и објективни и 2. Гледајќи фази на субјективни и што пристигнале во главниот directive.â €

Назад пост:

Нареден пост: