Составен Феминизмот: Душата на интегралните Женски â € "Дел I

од уредникот

Што би феминизмот изгледа ако станува Интегрален? Или, она што ќе биде во вид на феминизмот се залагаше од страна Интегрален феминистки? Оваа статија ќе се обиде да даде одговор на сите овие со анализа на идеи на жените кои припаѓаат на интегрална институт (основана од страна на Кен Wilber) и мислите на феминистки, кои ги засноваат своите теории за Integralism. Значи, сега прашањето ќе биде â € "она што е составен Феминизмот или како теоретичари се стави, природата и душата на интегрален Женски? Прочитајте преку оваа серија да ги најдете одговорите.

Постојат неколку размислувања за тоа како интегрална Феминизмот треба да биде или нема да биде. Како и секогаш, феминистичките перспективи разликуваат една од друга во неколку работи. Кен Wilber себе го има спомнато, во прилично lighthearted начин, во својата Окото на Духот, â € œThe единственото нешто што сите тие се согласуваат е дека жените exist.â € Во толку очајни-идеолошки на животната средина, како да се дојде до феминистичка теорија или идеологија која би имал корист на развојот на интегрална возраст? Многу Интегрален жени имаат дадено оваа поради мислата. Оваа статија ќе ја претстави како различни мислења за интегрална женски.


Феминизмот составен од Integralists: интегрален Институтот основана од страна на Кен Wilber има многу жени прават ефективна составен феминистички дела во неа. Кога три истакнати жени од Институтот Wilber беа во прашање на она што е составен Феминизмот од страна на списанието EnlightenNext, жените дојдоа со своите мисли на оваа тема. Еве еден приказ на она што се чувствува Софија Дијаз, Дајан Musho Хамилтон и Врба Пирсон (на Integralists на интегралните институт) на појавни Интегрален Феминистичката теорија: Првото нешто што треба да се забележи во врска со овие три жени е овие жени доаѓаат од различни културни и професионални средини што пак придонесе за интегрална филозофија со нивното искуство. Софија Дијаз е yogini, на bharathanatyaram танчер и духовен лекар кој предава Hatha јога, свети движење и јужно индиската култура и уметност. Diane Musho Хамилтон е Буда-дхарма лекар кој е, исто така, посредник, група олеснувач, тренер во решавање на конфликтот, адвокат и олеснувач на Големата ум, процес дизајниран од страна на Genpo Роши. Врба Пирсон не се разликува од другите две â € ", таа е еден од основачите на Институтот, кој е, исто така, музичар, композитор и изведувач.

Софија Дијаз, Дајан Хамилтон и Врба Пирсон имаат спроведено неколку семинари за интегрална Феминизмот и интегрална пракса на жените. Сите овие семинари беа насочени кон духовна основа за жените кои помагаат да ги најдете на â € œfeminine лицето на Divineâ € во себе и да донесе нов Интегрален израз на женската дека ќе се балансираат â € œThe машки навалување на нашите culture.â € составен феминизам, според овие жени, ќе биде интегрален пристап кон целиот свет, или со други зборови, животот на интегрален пракса. Бидејќи тоа е во основа да се создаде рамнотежа во машки род и феминистичките принципи во животот, интегрална пракса ќе им овозможи на жените да се стекнат со духовна основа, кој ќе им помогне да го најдат своето место во рамките на и надвор од верски традиции. Овие жени им помогне на жените се најде Женски Божествена во себе и со тоа да се зацврсти нивната душа и во космосот. Како Врба Пирсон го става, â € œThe Интегрален Женски Иса € "Таа Кана € ™ т да се создаде; Таа Кана € ™ т да се уништи. Жените можат да бидат маргинализирани, жените можат да бидат угнетувани, жените може да се спушти, но самата Женски е присутна во секоја ситуација. Нема да има појави без Her.â €

Софија Дијаз â € "феминистичката Принцип: Софија Дијаз повикува на женскиот принцип да биде â € œreceptive principleâ € и машкиот принцип да биде â € œpenetrative principleâ €. Таа opines дека, да се анализира машкиот принцип, дури и на јазикот што се користи, е â € œmasculineâ € - високо â € œpenetrative, functionalâ € и â € œDo нешто за Ita € тип. Но, женскиот принцип е за сите â € œbeing itselfâ €. Тоа никогаш не бара, или постапува енергично. Тоа е едноставно, рецептивното, егзистенцијалниот принцип, кој работи сите од себе како постоење. Како што вели Дијаз, принципот на â € œfeminine е сето она што се појавува и сето она што е забележано, па дури и самиот noticer или herself.â € Таа оди понатаму и додава дека дури и телото на жената е олицетворение на женскиот принцип â € "приемчив принцип.

Diane Хамилтон â € "интегрален Женски: Според Diane Хамилтон, интегрален Женски е жена која во основа е интегрален лекар, свесни за својата еволуција и изразување во сите четири квадранти на интегралниот модел. Таа го зема на различни перспективи за да дознаете кој е и што е, и го гледа нејзиниот раст во сите квадранти â € "на поединецот внатрешни работи, колективниот внатрешни работи, на поединецот надворешноста и колективно надворешноста.

Во поединечни внатрешни квадрант, таа е свесна за себе како поединец обликувани од спомените, ја климатизација Анда верувања во врска со нејзиното искуство на полот. Сепак, таа се мачи во врска со ваквите прашања родова лесно, â € € œfluidlyâ ​​како Diane го става, и ги надминува сè да се постигне â € œThe безусловен простор, блаженство и отвореност, тоа е фундаменталните nature.â € Според Diane е, интегрален Женски е € € œfearlessâ да се истражуваат темните нејзината сенка или на дел од неа само што е блокиран од свеста или она што е игнориран од неа во текот на вековите. Овие можат да вклучуваат прашања поврзани со родовата дискриминација и нееднаквост. Сите елементи на â € œshadowâ € свет од областа изведоа и да се помири со својата позиција, идентитет и интегрална место во светот.

Во колективното внатрешноста квадрант, интегрален Женски е активен учесник на заедниците, во односите и култура. Таа комуницира добро, е заинтересиран во историјата на човештвото, разбира сите училишта на феминизмот, ги прифаќа како делумна вистини и интегрира и ги обединува во корист на својата заедница. Diane додава, â € œMoreover, лојалност неа е на двата пола и на поддржувањето на мажите и жените во манифестирањето поубаво кои се тие. А понекогаш и таа има различни искуства кои што таа ги нуди на другите е уникатно feminine.â €

Во неа поединецот надворешноста искуство, интегрален Женски е целосно свесен за физичко тело. Таа не е ништо повеќе срами од своите облини и ја прифаќа својата сексуалност (прав / лезбејка) целосно. Таа станува извор на енергија, која таа циркулира и негува во корист на нејзиното тело. Таа практикува танц, јога или други слични телото вежби или уметноста да се знае нејзиното тело подобро. Нема срам или конфузија â € "едноставно, среќен прифаќање на нејзиниот физички, суптилна и причинско-последична себе.

Колективен надворешноста искуство интегрален Женски е оној кој е повеќе социјална отколку сите негови претходни улоги. â € œWhether е во својата локална заедница и / или на глобално ниво, таа се залага за закони, структури и процеси кои се фер и праведен, лекување на жените и мажите како еднакви учесници во ваквиот развој на еволуцијата на човекот и culture.â €

Врба Пирсон â € "интегрален Женски: на интегралниот Женски Врба Пирсон е различна од онаа на другите. Таа објаснува концептот преку фразата - â € œI часот љубов. Јас сум обичен. Јас Love.â € атрибуира фрази - â € œI сум љубов. Јас сум Lovableâ € на индивидуалните внатрешни работи, Пирсон тврди дека Интегрален Женски себеси и нејзината положба во космосот го разбира. Со други зборови, таа сфаќа дека таа е приемчив принцип, постоењето тоа е и оттука, таа е самата љубов. На ист начин, нејзиниот однос кон Космос е таква што таа е € œLovableâ €. Според зборовите на Пирсон, â € œA жена е достоен за љубов од самиот почеток â € "во сите нејзини конфузија, сите нејзини заблуда, сите величието, и сите нејзини radiance.â € ова, повторно, за воспоставување свест неа на нејзиниот позиција во однос на горниот лев квадрант. Следниот, â € œI сум Lovedâ € - взаемната љубов што се дели меѓу неа и нејзината заедница. â € œI Loveâ € - идентификација и препознавање на својата позиција во светот во целина. За тоа како таа е извор на исцеление, што ги поврзува и духовна сила, кој ги интегрира сè во една внимателна прегратка. Како составен женски во акција е пример на интегрална феминизмот.

Да ги користи зборовите Пирсон, â € œThe Интегрален теоретичари се признае дека Интегрален акција Женски-во-е интегрален дел од интегрален феминизмот. Ако вториот бран феминистичкото разбирање е радикални идејата дека жените се луѓе, составен феминизам промовира ова разбирање од страна признавајќи дека жените се луѓе, жените се на Бога, и жените се nothingâ € "нема работа во all.â €

Повеќе за она што е составен Женски и како да се постигне повисоко ниво на интегрална Феминистичка принципот на ИНА Дел II.

Референтен Линкови

1. Составни Феминизмот со Софија Дијаз, Дајан Musho Хамилтон и Врба Пирсон

2. Феминистичка фисија или фузија? Кен Wilber Одговара на феминистичката теорија од страна Џојс McCarl Нилсен

Назад пост:

Нареден пост: