Елементи на Integralism: Вовед во интегрална ера â € "Дел II

од уредникот

Ова е продолжение на нашите претходни пост на Елементи на Integralism: Вовед во интегрална ера â € "Дел I . Хенри Августин, составен научник, го направи предвидувања за тоа како различни оддели на интегрален ера ќе биде во својот есеј â € œIntegral Политика: Краток преглед на и вовед во интегрална Eraâ €. Во есејот, тој ја анализира на различни возрасти на свест â € "на модернистичките, постмодернистичката и, конечно, на integralist. Според мислењето на Августин, сегашната ера може да биде наречена како € ера â € œholisticâ и еден е да се следат, третиот под-ерата на интегрален ера ќе биде вистински Интегрален ера. Иако не се знае временскиот период од ерата на холистички, Августин верува дека интегрален Ера ќе значи повисока состојба на општествена и културна свест во светот. Во претходниот напис, ние се мери колку ќе биде составен ера, кога станува збор за моралот, уметност, перспектива и технологија. Оваа статија ќе се анализира како integralism ќе се одрази на моќност / Владата, економијата, образованието и Архитектура полиња ОРД светот во текот на интегрална ера.

Составен орган или Моќност: Во примитивните, â € œArchaicâ € свет, кога свест е â € œtribalâ € Анда â € œinstinctualâ €, власта беше ограничена на неколку старешини. Во следните фази, â € œtraditional или warriorâ фази € Â на Спирални Динамика, власта беше со луѓе во власта, особено на оние кои знаеле како TOA врши контрола во текот на масите, со освојување или верска власт. Често ова повисок орган бил религиозен систем со цел, како и Црквата. Во модернистички ера, демократијата се провна, отфрлајќи autocratism. Постмодерната ера, ги виде бавен неуспеси на демократијата и на потребата од создавање на глобалната тела. Интегралниот ера ќе видам промена на власт. Според Августин, â € œAuthority хармонично ќе се синтетизираат улогата на индивидуата со тоа на колективот, заедно работат во компатибилност и productivity.â €

Слично на тоа, нема да има промена на намената за која постои орган. Преминот ќе биде од € œkeeping општество од chaosâ € да â € œmaintaining организацијата, хармонија, и сјај на Земјата како whole.â € тоталитаризам или воспоставување на врховна власт ќе дојде до загинат и повеќе составен, holonic светски државата ќе дојде во битие. Августин се предвидува дека ќе биде околу 7 големи светски држави, а сите овие ќе бидат управувани од страна на еден одреден светска држава. Таквиот integralized орган ќе ги обедини сите светски држави со силна провинциски структура која ќе ги имаат како најмалиот нејзиното единство на заедницата. Сите провинции ќе бидат поделени подеднакво и се состојат од членови кои допринесуваат кои имаат € œextraordinary морална, комуникативни и когнитивните abilities.â €

Накратко, интегрален ера ќе биде во која луѓето не ќе отфрли луѓе, но живеат во, како една интегрирана заедница, adopting унифицирани вредности, политички идеологии и светски устав. Во моментов, Европската унија е единствената светска држава знаеме.

Составен економија: економија е за сите хармоничен, слободниот пазар. Поединци ќе трговија во она што тие се заинтересирани и ќе има минимална владините ограничувања во однос на економијата. Често интервенција од Владата ќе го ограничи слободното движење на економијата и според тоа, интегрален економија ќе биде полн со слободен пазар, без намалување на-грлото прописи. Според зборовите на Августин, â € œThe економија е најмногу хармоничен кога нејзините составни делови индивидуално и независно да го прават она за што тие се страстни и она на кое тие се квалификувани. Нема потреба за владата да се меша со текот на конструктивен животот на луѓето, односно нивните занимања, кога таквите струки се во согласност со соодветните Destiny.â € секоја личност

Составен образование: А холистички образование за сите и Преземање. Августин opines систем на образование ќе бидат формирани врз основа на AQAL Wilber е и ќе биде универзален. Сите наоколу ќе се добие пристап до интегрирано образование. Парите потрошени за такво образование, исто така, ќе биде многу поевтино во споредба со сега. Растот на свеста ќе им помогне на луѓето прават разлика помеѓу она што да правам а што не да се направи. Значи прекумерна губење на пари ќе се избегне со цел за образование сам.

Составен архитектура: Хенри Августин има малку несигурен став во врска со областа на архитектурата. Иако тој цврсто верува дека интегрален архитектура ќе биде синтеза помеѓу механички и естетски совршенство, смета тој дека ќе внесат поголема вистина од сегашната. Составен архитекти ќе постапува по сознанието дека нивната уметност обликува начинот на кој општеството гледа и според тоа, мора да биде во акција привлечен и комплементарни на општеството структурни шминка. Архитекти ќе мајстори на уметноста, естетиката, инженерството и математиката и подготвени да ја преземат на секој нов предизвик.

Референтен Линкови:

Есеј 1. Хенри Августин интегрална политика: краток преглед и вовед во интегрална ера

2. Integralism.com: Елементи на Integralism: Вовед во интегрална ера â € "Дел I

3. Хенри Августин интегрална политика: Вовед во интегрална Владата

Назад пост:

Нареден пост: