Кен Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "Wilber Фаза V

од страна на уредникот

Ова е петти дел од серијалот на постови на пет фази Кен Wilber е на Интеграл теорија, â € œKen Wilber колумнист: Од Wilber јас да Wilber VA €. Во нашите претходни постови, анализирани и се мери добрите и лошите страни на различни фази Wilber, од Wilber јас, Wilber II, Wilber Синодот да Wilber IV. Овој пост се фокусира на тековните и најважната фаза Wilber е, Wilber V во детали. Овој пост го илустрира со поддршка на идеи и теории за тоа како Wilber V е пауза Wilber е далеку од космологија за социјално ангажирани и прагматизам. Накратко, овој пост наоѓа одговори на сите овие прашања на Wilber V - Зошто е важно Wilber V? Што е толку посебно во врска со оваа тековната фаза, а тоа е последниот збор Wilber за Integralism, или тој е одговорен да се промени?

Пред да пристапиме кон анализа на Wilber В, подобро е да се видат на претходните фази од Wilber и она што беше точно теорија Wilber пред неговиот фаза В.

Wilber Фаза I (Од 1977- 1979): теоријата на Интеграл Свеста Wilber започна во 1977 година со спектарот на свеста. Книгата пријде развој на човековата свест во Јунговите и фројдовската начин, ставајќи секој друг раст од претпоставена основа на Битие. Тоа е она што се нарекува Wilber â € œRomantic-Jungianâ € фаза која се претпоставува дека свеста се развива од Земјата на постоењето или â € œcollective unconsciousâ €, а потоа, се подели на двојностите во секоја фаза на раст. На дуалните спротивности се: Земјата на Битието-самоуправа; Организам-животна средина; Его-Тело и Персона-сенка. Да се ​​постигне апсолутна реалност или Бог или Ultimate свест, треба да се најде на обединувачка основа меѓу овие двојностите и регрес во колективното несвесно држава на раѓање.

Инспириран од Езотерични традиционалистите и Theosophists, во оваа фаза се претпоставува во првата фаза на свест да биде иста како во завршна фаза на свесност. Со други зборови, јас Wilber е обележана со она што се нарекува € œPre-Транс Fallacyâ €, недоразбирање на пред-свест фаза со онаа на транс-свест фаза. Самиот Wilber препорачува Интеграл студентот почнува со Wilber II отколку со Wilber И.

Wilber Фаза II (од 1980): Wilber II е пробивот во историјата на Интеграл филозофија. А зрели пристап кон развојот на свеста, Wilber е Фаза II предлага модел еволутивен-развојна првенствено врз основа на Шри Ауробиндо и Махајана будистите. Сепак, сите фази предложени во Wilber II се линеарни и хомогена. Воопшто не се спомнуваат на холографски раст како и во Wilber III. Инспирирана од животот Божествена Ауробиндо, Wilber II споменува околу 13 фази на развој на свеста, од Pleromatic до крајниот или апсолутна состојба реалност. Постои сознајни, психолошки и авто-раст во кој секоја фаза / ниво на â € € œtranscendsâ уште â € œincludesâ € претходната фаза / ниво.

Wilber е Фаза II, исто така, зборува во детали за концептот на инволуција и еволуција на Шри Ауробиндо, што било критикувано од Arvan Harvat кои Смета дека пред-Транс теорија има â € œdubiousâ € основа. Во неговата статија â € œThe Атман Fiascoâ € (критика за проектот Атман страна Wilber), тој ја обвини Wilber недоразбирање Махајана будизмот и живот Божествена Ауробиндо. Иако фаза се соочува со многу критики, се уште е една од најинтересните и пробивот фази на Wilber.

Wilber Фаза III (Од 1983 â € ", 1987): линеарниот режим на втората фаза добивки маса и насока Wilber е да се развие во неколку линии на развој. Wilber, во Wilber III, сфаќа дека развојот не е хомогена, но холографски. Примена на теоријата на Кестлер holons, тој го гледа секој втор степен на развој како Холон (цела единица во себе), како и дека универзумот е формирана не од атоми или молекули, туку од holons. А holarchy е систем во кој хиерархија Холон се состои од голем holons, кои за возврат се состои од помали holons и кои за возврат, се дели на помали holons додека не се достигне најниско ниво на holons. Wilber III листи за дваесетина линии на развој € "когнитивниот, емоционалниот, просторни, морални, интерперсонални, социјалните и духовните за да именува неколку. Бидејќи еволуцијата е самата holarchy, може да ги пратите одредување на повеќе линии во развојот, како овие. Критичарите сметаат дека ова како преодна фаза меѓу pre-Транс заблуда и AQAL модел. По оваа фаза, Wilber отиде преку личен криза која го принуди да остане надвор од Интеграл сфера за неколку години. Сепак, тој се врати со страшен тресок во Wilber IV.

Wilber Фаза IV: Wilber IV kickstarted со објавувањето на книгата Wilber е феноменален, секс, екологија и духовност. Во книгата, Wilber соединува она што се нарекува â € œBig Threeâ € - уметноста, моралот и наука и предлага за прв пат на моделот AQAL на развојот на свеста. Биг Три, според Wilber, може да значи ништо од â € œThe Убава, Доброто и Вистински или јас, Ние, it или на првата, втората и третата персона €. Биг Три ги застапува неколку работи во текот на вековите.

Како Wilber го става во една статија под наслов, "составен Теорија на свест", â € œSir Карл Popperâ € ™ с â € ~three worldsâ € ™ (субјективен, културни и објективна); Platoâ € ™ а на Велики (како што е на теренот на моралот, на â € ~weâ € ™ на долниот лев), вистинската (објективна вистина или-искази, на десната рака), и прекрасната (естетски убавина во Јас на секој очевидец, во горниот лев агол); Habermasâ € ™ три тврдења важење (субјективен вистинитоста на Јас, културни верност на ние и објективна вистина на својата). Историски гледано од големо значење, тие се, исто така, на три главни области на Kanta € ™ а три критики: наука или неговите (Критика на чистиот ум), моралот или ние (Критика на практична причина), и уметноста и самоизразување на I ( Моќта на судењето) â €.

Обединување на големата тројка е важно како и недостатокот од неа претставува различни, неповрзани области на знаењето и фрагментација на идеи / перспективи. Да се ​​направи измени, Wilber врамува Четири квадрант Модел во Фаза IV. Моделот се состои од следниве карактеристики: Намерно или Индивидуални субјективни или внатрешни работи или I; Невролошки или поединечна цел или тоа или надворешноста; Културни или колективен интерсубјективна или ние или внатрешни работи; Социјална или социо-економски или колективен Interobjective или тоа или надворешноста. Во Wilber IV, основниот модел четири квадрант се развива понатаму во AQAL модел или сите квадранти сите нивоа модел во кој Wilber формулира свест мапа која вклучува сите можни димензии на човековата свест наречена физичките, невролошки, социјални, културни, филозофски и духовен. Моделот AQAL означува преминот од Велики гнездо на постоењето и холографија / четири квадрант модел на нова структура, која ги опфаќа сите аспекти на развој на свеста, вклучувајќи ги и сите линии во развојот.

Во Wilber IV, поглед на свет станува се повеќе комплексни и дефинитивно и одговара на секоја друга област во моделот AQAL. Секој квадрант има свој сет на поими и постапки на заверување, со свој â € œrelative, автентични и делумна truthsâ €. Сепак, Wilber IV има свој сет на ограничувања â € "експерти праша дали постојат само четири видови на важење. Друго прашање што е подигната е, зошто не сите квадранти сплотена заедно? Слично на тоа, има самоволие во таксономијата на моделот. Исто така, за сета негова сложеност, моделот AQAL е линеарна и поени само на â € œone песна линеарна секвенца на growthâ €.

Wilber Фаза V (2001 Тековна): AQAL развиена во пост-метафизички царството малку подоцна, околу 2000 година Ова â € œPost-Metaphysicalâ € модел сега се нарекува како на â € œIntegral Пост-Metaphysicalâ €. Wilber се пресели подалеку од метафизиката во оваа фаза. Постои одбивање на Хјустон Смит perennialist метафизиката и објективна реалност, со акцент на перспективи. Како Алан Kazlev го става во неговото резиме за Wilber V и Интеграл Пост-метафизиката, â € œNow Wilber додава kosmic навики, методолошки перспективи, перспективи на перспективи, и altitude.â € Бред Рејнолдс во неговиот Wilber На € œWhere е? Â € вели дека Wilber Фаза V е резултат на â € œtransformation во личниот изглед Wilber, еден духовен продор или скок на повисоко levelâ €. Во куса белешка, Wilber V може да се каже дека е во врска со â € œperspectivesâ €. Wilber признава дека одредени не-гностичките метафизиката се непотребни и ровови, она Kazlev повикува â € œesoteric или гностички metaphysicsâ €, менувањето на неговиот фокус на â € œhere-сега еволуционистичко сфаќање врз основа на идејата Руперт Sheldrake е на морфогенетски полиња и формативна causationâ €.

Во Wilber V, Wilber, исто така развива интерес за Спирални Динамика Дон Бекс и работи ревидираната верзија на истата. Со други зборови, Wilber го остава светот на космологијата да работат на прагматичен свет кој е пост-метафизички и акутно составен. На шемата подолу објаснува моменталната идеологии Wilber е:

Во дијаграмот, боите претставуваат чакри и претставуваат повеќе од три илјади години стара учења. Но, критичарите чувствуваат дека ова виножито од спектарот се развива само во последните неколку години и не е толку стара колку и триесет години како што се гледа во нуклеарна Еволуција Кристофер Хил. Инспириран од Yogachara будизмот, Wilber вели â € œeverything е perspectiveâ €.

Wilber V â € "критика: Од Wilber V е следната фаза, што не е многу критики за тоа. Сепак, тоа се соочува со истите реакција која недоразбирање на Ауробиндо Wilber е доведена во интегрална спектар. Слично на тоа, виножито од чакри Wilber се критикуваат за нејзината â € € œrecentnessâ и нивното барање да се добиени од три илјади години на наставата.

Wilber V е, исто така, фаза во која Wilber основал Интеграл Институтот за проучување на науката и општеството во една интегрална начин. Мислителот основан Институтот во 2001 година, која има, од тогаш бил вклучен во прашањата поврзани со психологијата и интегрален составен политиката. Ова е потег кој Kazlev нарекува како â € œmovement подалеку од само теоретизирање-пристап, во практични светот, како и; тешката царството на 'ahirman' како Рудолф Штајнер би рекол, кој мора да совладате ако едно е да имаат никаков ефект или да направите некоја сериозна промена во world.â €

Wilber V има повеќе да дојде. Ние ќе го задржи ажурирање на овој пост време и повторно!

â € œKen Wilber Revisitedâ € е серија на постови на Кен Wilber и развојот на неговата интегрална теорија. Можете да дознаете повеќе за Wilber и критиките на неговиот фази во нашите мислења Wilber јас, Wilber II, Wilber III, Wilber IV и Wilber V.

Референца со линкови:

1. Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "одговори на Wilber јас, Wilber II, Wilber III и Wilber IV

 2. Алан Kazlev е € œKen Wilberâ € на неговиот веб-сајт

3. Алан Kazlev е Wilber е фаза IV

4. Критика на AQAL модел Wilber е

5. Кен Wilber: составен Теорија на Свеста (во весник на свеста студии)

6. Алан Kazlev на рационалистичката Пристрасност Кен Wilber е

Назад пост:

Нареден пост: