Кен Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "Wilber Фаза IV

од уредникот

Ова е четвртиот дел од серијата на постови на петте фази на Кен Wilber е теорија на човековата свест. Во нашите претходни постови, ги анализиравме на првата , втората и третата фаза на Wilber и неговото објаснување за тоа како свеста развиена од Pleromatic до крајната реалност. â € œKen Wilber Revisitedâ € мислења, исто така, се фрли увид во критика на Wilber и неговите теории на свеста, почнувајќи од неговата прва книга, спектарот на Свеста .А актуелната пост дискутира за Wilber-IV, четвртата фаза на Wilber во која тој создава неговото најпознато AQAL модел на свеста . Инспириран од есеи Алан М. Kazlev за Kheper.net и серија други критики за Wilber, оваа серија замрзнува врз суштинските Wilber, на Wilber што треба да знаете за да се разбере Integralism.

Wilber â € "од Фаза I на Фаза III: Wilber е теорија на интегрална размислување започна со првата фаза во 1977 година со својата книга, спектарот на свеста. Во книгата се приближуваше развој на свеста во Јунговите начин, ставајќи секој друг раст од претпоставена основа на Битие. Тој објасни дека од â € œcollective unconsciousâ € држава, човековата свест подели на двојностите како време напредуваше и раст во собата во постигнување на состојба на апсолутна реалност ќе значи обединување на овие двојностите (Ground на Битието-самоуправа;. Организам средина; Его-Тело и Персона-сенка) и регресија во колективното несвест држава. Wilber јас во основа е инспириран од Јунговите модел и привлекува храна од Езотерични Традиционалистите и Theosophists. Ова би значело дека Wilber претпоставува првата држава на свеста (на Pleroma на гностиците) да биде иста како и во завршна фаза, на апсолутната реалност на Advaitins или Mahayanists. Но, самиот Wilber го отфрли неговото I фаза за време на неговата Фаза II. Нарекувајќи го неговиот â € œRomantic-Jungianâ € фаза, тој рече дека тоа е резултат на â € œPre-Транс Fallacyâ €, а тоа е, недоразбирање на pre-свест и Транс-свест држави да биде една и иста .

Wilber II е позрел пристап кон развој на свеста. Тој предложи развојни-еволутивниот модел базирана пред се врз Шри Ауробиндо и Махајана будистички традиции. Wilber II предложи околу 13 етапи на свеста за развој почнувајќи од Pleromatic до крајната апсолутната реалност на државата. Се разговараше за когнитивен стил, начинот на себе и психолошка состојба на индивидуата или човечките видови во секоја фаза и објасни како на следната фаза â € œtranscendsâ € сепак € œincludesâ € претходната фаза на секој и секое ниво на раст. Фаза II, исто така, бил прикован на два концепти на Ауробиндо â € "инволуција и еволуција. Оваа фаза започна во 1980 година со објавувањето на Атман проектот, проследено со други антологиски дела like Up Од Едем, Дружељубив Бога и со очите. Критиките против оваа фаза е врз основа на недоразбирање Wilber на Шри Ауробиндо Животот Божествен, заради што тој збунет членки на Supermind / Overmind и предложи сосема линеарна теорија на човековиот развој свест. Сепак, Wilber II е значајна фаза во животот на мислител како сите негови идни теории се вкоренети во оваа еволутивниот модел на свеста.

Wilber III е повеќе од преодна фаза која се јавува во периодот од 1983 до 1987. Во текот на оваа фаза, инспириран од Пијаже и Хауард Гарднер, Wilber вели дека не постои еден или линеарен развој на државите, но постојат неколку развојни линии или различни аспекти на развој на на човечката личност. Идентификувани се околу дваесетина аспекти или линии на развој, почнувајќи од когнитивните на просторните на кармички, без сигурност за сите развојни линии се онтолошки еднакви едни на други. Wilber е, исто така, е инспириран од филозофијата на Артур Кестлер на holons и holography. Тој рече дека универзумот не е формирано од атоми или молекули, но на holons. А Холон е систем кој е и целина и е дел од една целина. А holography е Холон хиерархија која се состои од голем holons, кои за возврат се состојат од неколку помали holons и тие за возврат, поделени во повеќе помали holons и така натаму. Од еволуцијата е holarchy, може да се согледа развојот на повеќе долж линии â € "когнитивниот, емоционалниот, просторни, морални, интерперсонални, социјални, духовни итн

Wilber IV е голем чекор во развојот на човековата свест теорија. За прв пат, Wilber создава напредни четири-квадрант модел кој ги вклучува и ги обединува различните полиња на знаење. Како Алан Kazlev го става, унифицирана теорија € œThe првата форма Кен Wilber ја презеде беше на bifurcating спектар на Свеста поддржан од страна на основните основа на Битие. Ова тогаш даде начин да се многу различни дијаграм - на инволуција-еволуција пред-транс циклус. Во завршна фаза или преобразба на неговата космологија, и најсофистицираните, е Холон-quadrant.â €

Wilber IV â € "Преглед: Wilber е Фаза IV kickstarted со објавувањето на неговата најважна работа, секс, екологија и Духовност во 1995 година Во книгата, Wilber предложи теорија да се обедини она што тој го нарекува â € œBig Threeâ € - уметност , моралот и наука. Ова Биг Три може да значи нешто од убавината, доброто и на Вистинска или јас, ние, или прв, втор и трет човек. Како Wilber се наведува во една статија под наслов, â € œAn Интегрален Теорија на Consciousnessâ € во весник на Свеста студии, â € œSir Карл Поперовите "три светови" (субјективен, културни и цел); Платон е добра (како на теренот на моралот, на "ние" на долниот лев), Вистинската (објективна вистина или-искази, од десната страна), и убавина (естетски убавина во I од секој очевидец, на горниот лев агол); Хабермас "три валидноста побарувања (субјективна вистинитоста на I, културни верност на нас, и објективна вистина на својата). Историски гледано од големо значење, тие се, исто така, на три главни области на Кант три критики: наука или неговиот (Критиката на чистиот ум), нивниот морал и ние (Критика на практична причина), и уметноста и себе-изразување на I (Критика на Судниот ) â €. Биг Три може да значи која било од овие. Но, ова обединување Биг Три е важно како и тоа претставува фрагментацијата на знаење во различни, неповрзани области. Значи, она што го прави Wilber повторно да се обедини овие домени е да се создаде неговите четири квадрант модел.

Четири Квадрантот Модел: Wilber формулира четири-квадрант модел кој ќе се приближи до развојот на свеста на еден поинаков начин. Неговиот модел се состои од следните четири карактеристики â € "Намерно или Индивидуалните субјективни или јас или внатрешни работи; Невролошки или поединечна цел или тоа или надворешноста; Културни или колективен интерсубјективна или ние или внатрешни работи; Социјална или социо-економски или колективен Interobjective или тоа или надворешноста. Ова Биг Три од квадрантите â € "Јас, Ние, Тоа â €" може да значи било на архетипско тријади на езотеричните традиционализам или теолошки trinities (на хиндуизмот, христијанството) или Vedantic тријада (на постоењето свест и блаженство) или тријади на Samkhyans, Neoplatonists, Гностиците, тврдат таоистите и др секое поле на знаење може да се вклопат во четири квадранти без никаков напор. На пример, уметност ќе се вклопи во горниот лев квадрант, наука во горниот / долниот десен, Вистината во горниот / долниот десен, добрата во долниот лев, убавото во горниот лев итн Ние веќе разговаравме за модел AQAL во оваа претходната пост .

AQAL модел или интегрална Теорија на Свеста: По основните четири квадрант модел, Wilber продолжува да се формулира детални свест карта во неговите подоцнежни книги, Окото на Духот (1997) Интегрален психологија (2000) и Теорија на сè (2000 ). Во новата, деривати модел, наречен сите квадранти, сите нивоа (AQAL) модел, Wilber вклучува сите можни димензии на човековата свест, наречен физички, невролошки, социјални, културни, филозофски и духовно. Овој комплекс светоглед е само еден игра на четири квадранти или она што може да се нарече â € œdistinct но комплементарни и меѓусебно поврзани, испреплетувајќи realitiesâ € секој со свои Големи гнездо на Битието. Wilber отфрла Голем Ланец На Постоење концепт тука и вели дека се што е дел од една â € œGreat гнездо на Beingâ €: â € œThe Голем Ланец е можеби погрешно. Тоа не е линеарен ланец но една серија на enfolded сфери: се вели дека духот надминува но вклучува и душа, која е присутна, но вклучува умот, која е присутна, но вклучува и телото, која е присутна, но вклучува прашање. Според тоа, ова е повеќе точно се нарекува Велики гнездо на Beingâ €, вели Wilber во бранови, струи, државите и јас.

Ова â € œnested хиерархијата на Spiritâ € вклучува, но ги надминува другите нивоа на постоење. Преку моделот AQAL, Wilber докажува дека holography го замени четирите квадрант модел и Голем Ланец На Постоење концепт. Секој Холон не може да се објасни, но преку четирите квадранти. Wilber вели дека holons имаат дискови да ги задржат своите â € œwholenessâ € и â € œpartnessâ €, а со тоа се â € œunits на consciousnessâ €.

Во окото на духот, тој опишува како свест се разлева низ четири квадранти: â € œConsciousness всушност постои дистрибуирани низ сите четири квадранти со сите нивни различни нивоа и димензии. Не постои еден квадрант (и, секако, никој ниво) на кои можеме да укажеме и да каже, постои свест. Свеста е во никој случај не локализиран во таа мода. Точно е дека горниот лев квадрант е центарот на свест како што се појавува кај индивидуа, но тоа е поентата: како што се појавува во една единка. Сепак, свеста на целата е укотвен во, и дистрибуирани низ, сите квадранти намерно, однесувањето, културни и социјални. Ако "избрише" било квадрант, сите тие исчезнуваат, бидејќи секој е суштински неопходно за постоењето на others.â € Со ова, се подразбира дека Холон не може да се сведе на која било посебна квадрант, без исклучување на другиот квадранти. Ако такво нешто се случи, Wilber термини како â € œflatlandâ € поглед. На пример, цел која го исклучува разгледување на левицата Квадранти и вклучува само право Квадранти се вика â € € œflatlandâ перспектива. На космолошки дијаграм дава дава погледот на Wilber:

Како е Wilber IV различни? Wilber IV е унапредување на Wilber II и III. Во поглед на свет станува се повеќе комплексни и дефинитивен, но во исто време има потенцијал да се вклопи секоја друга област на знаење во својата AQAL модел. Алан Kazlev opines дека кога Wilber го користи зборот â € œIntegralâ €, тој ја употребува во смисла на â € œmeaning да се интегрираат, да се соберат заедно, да се приклучат, да се поврзат и да embraceâ €. Тој е повеќе свиткана на обединувачки работи и доведување на сите школи на мислата под еден покрив, отколку за еволутивна трансформација. Загриженост Wilber е во Фаза IV е околу заеднички заедништво меѓу различни струи на знаење и тој не се спои големата тројка заедно со неговиот прилично € œprocusteanâ € модел (Kazlev).

Секој квадрант има своја важност услови и свои â € œrelative, делумно и автентичен truthsâ €. Постапката за валидација за еден квадрант се разликува од другите исто така. На пример, според Wilber, пропозициите во горниот десен квадрант се вистинити, доколку тие се совпаѓаат со â € œspecific факт или цел состојба на affairsâ €. Истото во горниот лев квадрант се вистинити, ако тие â € œrepresent субјективно realityâ €. Во долниот десен квадранти, може да сведочи за важноста на holons врз основа на â € œhow индивидуални holons се вклопуваат заедно во испреплетени systemsâ €. Во однос на долниот лев квадрант, Wilber opines, â € œIn долниот лев квадрант, од друга страна, ние сме загрижени не само со тоа како објекти се вклопуваат заедно во физички простор, но колку предмети се вклопуваат заедно во културниот простор. Барањето на важност тука се однесува на начинот на кој мојот субјективен свеста се вклопува со вашиот субјективна свест, и како можеме заедно одлучуваат за оние културни практики, кои ќе ни овозможат да живеат во ист културен простор ... со други зборови, се однесува на соодветноста или верност од нашите изјави и активности (етика во најшироката смисла на зборот) .А €

Wilber IV Ограничувања: Wilber IV има свои ограничувања. Иако Wilber IV е почетокот на постмодернизмот Wilber и неговите техники за да ги собере на â € œdisconnected поглед на свет на науката, религијата и ethicsâ € во повеќе унифицирана и интегрирана еден, тој никогаш не се обидува да осигурач сите квадранти заедно. Друго прашање што е подигната е, зошто постојат само четири видови на важење? Е нема простор за други видови на важење? Кристофер Хил го поставува седум различни видови на важност во неговата "Феникс Еволуција" концепт, додека Стен Gooch прави многу исти во својата Вкупно Човекот. Wilber, исто така, не успева да кисна полиња на â € œesotericism, метафизиката и occultismâ € во AQAL.

Крис Roose во својата критика на AQAL, посочува грешките во мапирање Wilber на свеста. Тој објаснува како само долниот десен квадрант експонати € œreverse holismâ € (од поголема holons на помалите holons) до 7-ми и 8-ми точка, а потоа, станува нормално. Тоа е, дека квадрант сам започнува со œgalaxiesâ € € во бр.1, наместо почнувајќи со помали holons. Слично на тоа, додека Wilber вклучува мистицизам во неговиот модел, не постои знак на окултното насекаде. Ова, велат критичарите, е дел од рационалистички пристрасност Wilber е. Во друга гледна точка, се чини дека нема крај на ова € € œholarchyâ на Wilber. Не е ова € œinfinite regressâ € со секој Холон состои помали holons, кои за возврат се дел од поголеми holons.

Некои критичари го сметаат за самоволие во мапирање или таксономијата на моделот. Тоа е затоа што Wilber места мислители Шри Ауробиндо, Буда, Плотин и под еднакви услови со Фројд, Јунг и слухот. Додека поранешниот збир на поединци се оние кои испукани целата мистерија на свеста, вториот припаѓа на областа на психологијата, кој сам по себе е само дел од распарчените целина. Наместо на ставање Шри Ауробиндо, Буда и Плотин на посебен авион (да речеме, на кругот во средината која конвергира сите квадранти), и самиот Wilber станува жртва на â € œpostmodernist relativistâ € критики со таква таксономски групацијата.

Друга обвинението против Wilber е линеарноста на целата работа. Модели Wilber, без разлика дали во Wilber II или Wilber IV истакне само â € œone песна линеарни sequenceâ € на раст. Секој, без оглед на тоа што областа на знаењето што доаѓаат од, треба да помине низ сите фази â € "од Pleromatic до Високиот Причинска да стигнат Апсолутот. Не постои втора начин или на друг начин. Тоа е секогаш ист, еднонасочен пат. Arvan Harvat во неговата критика на Wilber го нарекува ова, â € œpreposterous покровителствено поглед на тарифните mindâ € (на Wilber).

Што и да биде критики, AQAL модел Wilber е до денес е значаен мапирање на човековата свест. Но Wilber се надмина и влезе во следната фаза премногу. Неговата следна фаза, сегашната, наречен Wilber V, е всушност скок од AQAL. Ќе видиме повеќе на Wilber V во следниот пост.

â € œKen Wilber Revisitedâ € е серија на постови на Кен Wilber и развојот на неговата интегрална теорија. Можете да дознаете повеќе за Wilber и критики од неговите фази во нашите мислења Wilber јас , Wilber II , III Wilber , Wilber IV и V Wilber .

Референтни линкови:

1. Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "Мислења на Wilber јас , Wilber II и III Wilber

A 2. Алан Kazlev е € œKen Wilberâ € на неговиот веб-сајт

3. Алан Kazlev е Wilber е Фаза IV

4. Критика на AQAL модел Wilber е

5. Кен Wilber: составен теорија на свеста (во весник на Свеста студии)

6. Алан Kazlev на рационалистичката Пристрасност Кен Wilber е

Назад пост:

Нареден пост: