Кен Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "Wilber Фаза III

од страна на уредникот

Ова е третиот дел од серијата на постови на Кен Wilber и фазите на неговите теории за развој на човековата свест. Во нашите претходни постови на Wilber јас и Wilber II, зборувавме за еволуцијата на Wilberian теорија и идеи. Нашиот мислење на Wilber јас се фокусираше првенствено на Романтични-Јунговите период на Wilber, периодот кој произведува спектарот на свест, и како таа објасни еволуцијата на човекот и духовен развој. Нашиот мислење на Wilber II концентриран на нова промена во Wilberian теорија â € "промена изведен со проучување на Шри Ауробиндо, на Махајана будизмот и концептите на инволуција и еволуција Wilber е. Во тековната пост, ние ќе ги анализира Wilber III, третата фаза на Wilber и модификации Wilber направени на неговата теорија, во однос на перцепцијата на еволуцијата на свеста.

Wilber Wilber I и II: Пред да се преселат во Wilber III, тоа е подобро да се враќате Wilber Wilber I и II и на добрите и лошите страни на двете фази.

Wilber јас (1977-1979) е за сите рани фази Wilber како составен мислител. Тој црпи инспирација од Езотерични традиционалисти, на Theosophists и од областа на психологијата, особено Јунг. Како и повеќето од Jungians, тој верува во колективното несвесно и централниот дел на неговата парадигма прави. Тој верува дека постои еден универзален настава трчање преку € œapparently спротивставени духовни, филозофски и психолошки traditionsâ €. Тој претставува спектарот кој објаснува растот на свеста од земјата на Битието сцена до апсолутната реалност или крајната фаза. Според книгата на спектарот на Свеста текот на оваа фаза, свеста произлегува од земјата на постоењето и разурнува прогресивно во двојностите, крајната фаза на кој е Персона-сенка. Духовно просветлување ќе значи регресија во земјата да се биде € "враќање кон колективното несвесно. Духовност е, всушност, наоѓање на основните единство меѓу двојностите и, конечно, се врати на оригиналниот, непречено состојба на свест â € "фазата на Pleroma на гностиците. Оваа теорија се состана со голем број на критики и се Wilber (до денес) се повикува на оваа фаза неговиот â € œRomantic-Jungianâ € фаза која не е за да се смета од страна на Интеграл студент.

Wilber II (од 1980 година) е комплетен одмор далеку од Wilber I. Во мислител отфрла Фаза I нарекувајќи како конфузија предизвикани од pre-Транс заблуда. Wilber е Фаза I смета фазата на пред-свест да биде иста како и транс-сцената свест и термини духовност како враќање на состојбата пред-фази. Ова е фундаментално погрешни и оттаму Wilber отфрла целата фаза I. Во Wilber II, со книгите како проект Атман, од Едем, Дружељубив Бога и очи во очи, Wilber објаснува еволутивен-развојна циклус на свеста. Усвојување на филозофии на Шри Ауробиндо и тибетскиот будизам, Wilber објаснува за 12 степени (од Pleromatic до Високиот Причинска) доведоа до 13-ти степен на апсолутната реалност или на Ultimate. Оваа фаза исто така наиде на критики од сите страни. Критичарите се отвори отвориле оган врз недоразбирање на Божествениот Живот на Шри Ауробиндо и неподобните разбирање на Махајана будизмот Wilber е. Wilber, исто така, беше обвинет за спојување Advaitin, Vedantic концепти со Supermind / Overmind на Шри Ауробиндо. И покрај сите критики, сите ценети Wilber напори да се интегрираат и да се обедини со Источна философија западната мисла. Сите концепти кои следат (во другите фази Wilber, од III до V) се базирани на циклус Wilber Втори на развој на свеста.

Wilber III â € "на холографски ум: Wilber III се случува меѓу 1983 и 1987 година е преодна фаза меѓу pre-Транс циклус и AQAL, во која Wilber е инспириран од Западен развојни модели како предложен од Пијаже и Хауард Гарднер оние . Одбивање на симплистички и хомогена развојот на свеста од Pleromatic на апсолут на втората фаза, Wilber Смета дека постојат неколку линии на развој на човековата личност.

Донесување на парадигмите на â € œHolographic Mindâ € населени од страна на Артур Кестлер, Wilber вели дека постојат различни аспекти на развој или неколку линии во развојот отколку едноставно, Pleroma, Urobora и други. А Холон хиерархија или holarchy сочинуваат holons. А Холон е систем кој е и една целина (само по себе), а е дел од поголем систем. На пример, на човечкото тело е Холон кој има неколку holons (органи) во неа. Органите (мозокот и бубрезите или срцето) се holons во себе, во чии рамки можеби неколку holons, толку многу што на последните Холон можеби човечка клетка или атом. За Wilber, еволуција сега станува â € œholarchyâ €, што значи хиерархија направени од € œholonsâ € со неколку линии на раст / развој. Бидејќи еволуцијата е holarchy, постои повеќе развој што се согледува долж линии â € "когнитивниот, емоционалниот, просторни, морални, интерперсонални, социјални, духовни и така натаму. Едно лице може да достигнаа највисоко развој заедно со една линија (да речеме, когнитивните), но сепак може да се залепи на најниско крајот заедно уште една линија на развој (да речеме, морал). Нацистички лекари, вели еден критичар, се примери на такви високи когнитивни и низок морален развој. Но, како да знаеме еден особено Холон е важно или значително од другите?

Алан Kazlev објаснува тест на Холон хиерархија Wilber е: â € œThe тест на holarchy е дека, ако еден вид на Холон е отстранета од постоењето, тогаш сите други holons на која формираше дел мора да мора да престане да постои премногу. Така еден атом е на пониска позиција во хиерархијата од една молекула, бидејќи ако се отстранат сите молекули, атоми се уште може да постои, а ако ги отстрани сите атоми, молекули, во строга смисла на зборот ќе престане да постои. Концептот Wilber е познато како доктрина на основните и значајни. Водороден атом е позначајна од мравка, но мравка е повеќе significant.â €

Значи, кои се во насока на изработка е предложено од страна Wilber? Постојат околу дваесетина â € "когнитивни, етички, естетски, духовна, кинестетички, афективни, музички, просторни, логичко-математичка, кармички итн за да именува неколку. Додадено на ова, â € œnot сите линии за развој се онтолошки equivalentâ €, а со тоа случајот со докторите нацист.

Критика на Wilber е Фаза III: Фаза III не се сретне со многу критики како тоа е само преодна фаза пред AQAL. Исто така, на концептот на развојните линии се базира на претпоставката на циклусот на еволуцијата, што е илустрирано во втората фаза. Во однос на концептот на holons, таа беше прифатена и ценети од страна на многу. Холографски Умот, всушност, објасни причината за неочекуваното / вулгарно однесување на дел од духовно развиени гуруа. Се вели дека тие можеби се развива заедно когнитивните линија, но не по должината на моралните линија. За разлика од теории, Фаза III е еден од најзначајните периоди на Wilber, за време на која тој беше подложен на многу лична преобразба.

Последните години на Wilber III: Во последните неколку години на Wilber III (од 1987 година) беше време на тестирање за Wilber на лично ниво. Неговата сопруга од 10 дена, Treya Wilber беше дијагностициран рак на дојката од најжестоките вид. Следните пет години беше во врска со негата на Treya (кој се стави крај на студии Wilber е) и осени на смрт врз животот на двојката. Како што пишува Кристијане Champendal во нејзиниот преглед на Грејс и Грит (повеќето лични книга Wilber е - на Treya и нејзината смрт), â € œThey мораше да се справи со родовите прашања: зависноста од неа, нејзините гради се отстрануваат, на невозможноста да ја има дете, неговата одлука да престане да работи со цел да се нејзиниот емотивен неговото повлекување, неговото пиење, и насилство својата поддршка. Овие се пресвртници расфрлани по патот што водеше преку радикална transformation.â € Кристијане понатаму продолжува: â € œKen додава некои од неговите клучни учења кои се живи илустрирано со неговото искуство во текот на овие пет години. Тој ги предизвикува силно Њу Ејџ верувања за тоа како некој прави себеси болни, и, утврден од страна на неговото искуство, тој му дава совети на луѓето кои ќе се најдат во улога на поддршка another.â €

Она што следува Wilber III е моделот AQAL во Фаза IV. Ќе се дискутира дека во нашиот следен пост.

"Кен Wilber revisited" е серија на постови на Кен Wilber и развојот на неговата интегрална теорија. Можете да дознаете повеќе за Wilber и критиките на неговиот фази во нашите мислења Wilber јас, Wilber II, Wilber III, Wilber IV и V. Wilber

Референца со линкови:

1. Кен Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "пресек на Wilber Фаза I

2. Кен Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "Wilber Фаза II

A 3. Алан Kazlev е € œKen Wilberâ € на неговиот веб-сајт

4. Алан Kazlev е Wilber е Фаза III

5. Преглед на Holarchies

6. Holarchy и хиерархија

7.А Кристијане Champendal е преглед на Грејс и Грит Wilber е

8. Што е интегрална: Стожер Придонес Кен Wilber да Integralism

9. Интеграл Политика: Кен Wilber е третиот начин на ентериер и екстериер развој

comment… read it below or add one } {1 коментар ... прочитате што се подолу или додадете еден}

gwenhwyver 17 јули 2010 година во 08:00

Назад пост:

Нареден пост: