Кен Wilber колумнист: Од Wilber јас да Wilber V â € "Wilber Фаза III

од уредникот

Ова е третиот дел од серијата на мислења на Кен Wilber и фазите на неговите теории за развој на човековата свест. Во нашите претходни мислења на Wilber јас и Wilber II , разговаравме за развојот на Wilberian теорија и идеи. Нашиот мислење на Wilber јас се фокусираше првенствено на Романтични-Јунговите период од Wilber, периодот кој произведува спектарот на свеста, и како тоа го објасни еволуцијата на човекот и духовен развој. Нашиот мислење на Wilber II концентриран на нова промена во Wilberian теорија â € "промени предизвикани од студијата на Шри Ауробиндо, Махајана будизмот и концептите на инволуција и еволуција Wilber е. Во актуелната пост, ние ќе ги анализира Wilber III, третата фаза на Wilber и модификации Wilber направи неговата теорија, во однос на перцепцијата на еволуцијата на свеста.

Wilber I и II Wilber: Пред да се преселат во Wilber III, подобро е да се враќате Wilber Wilber I и II и на добрите и лошите страни на двете фази.

Wilber јас (1977-1979) е за сите раните фази Wilber како составен мислител. Тој инспирацијата од Езотерични традиционалисти, на Theosophists и од областа на психологијата, особено Јунг. Како и повеќето од Jungians, тој верува во колективното несвесно и централниот дел на парадигма на неговата прави. Тој верува дека постои еден универзален настава трчање преку € œapparently конфликтни духовни, филозофски и психолошки traditionsâ €. Тој претставува спектар, која објаснува растот на свеста од земјата на Битието фаза на апсолутната реалност или на сцената Ultimate. Според книгата на спектарот на свеста во текот на оваа фаза, свеста произлегува од земјата на постоењето и разурнува постепено во двојностите, крајната фаза на која е Персона-сенка. Духовно просветлување би значело регресија во земјата на Битието â € "враќање кон колективното несвесно. Духовноста е, всушност, наоѓање на основните единство меѓу двојностите и, конечно, се врати во оригиналната, непречено состојба на свест â € "фазата на Pleroma на гностиците. Оваа теорија се сретна со многу критики и се Wilber (до денес) ја нарекува оваа фаза неговиот â € œRomantic-Jungianâ € фаза која не треба да се смета од страна на интегрална студент.

Wilber II (од 1980 година) е целосно да се оттргне од Wilber I. мислителот отфрла Фаза I нарекувајќи го како конфузијата предизвикана од пред-Транс заблуда. Wilber е Фаза I смета фазата на пред-свест да биде иста како и на транс-свест фаза и услови духовност како враќање во претходна фаза. Ова е фундаментално погрешни и оттаму Wilber отфрла целата фаза I. Во Wilber II, со книги како проект Атман, од Едем, Дружељубив Бога и со очите, Wilber објаснува еволутивен-развојни циклус на свеста. Усвојување на филозофии на Шри Ауробиндо и тибетскиот будизам, Wilber објаснува околу 12 фази (од Pleromatic до Високиот Причинска), што доведува до 13-ти фаза на апсолутна реалност или Ultimate. Оваа фаза исто така наиде на критики од сите региони. Критичарите отворени отвориле оган врз недоразбирање на живот Божествена Шри Ауробиндо и неправилното разбирање на Махајана будизмот Wilber е. Wilber, исто така, беше обвинет за спојување Advaitin, Vedantic концепти со Supermind / Overmind на Шри Ауробиндо. И покрај сите критики, сите ценети напори Wilber е да се интегрираат и да се обединат Источна философија со западната мисла. Сите концепти кои следат (во другите фази Wilber, од III до V) се базираат на Wilber II циклус на развој на свеста.

Wilber III â € "Холографски ум: Wilber III се случува меѓу 1983 и 1987 година е преодна фаза меѓу Pre-Транс циклус и AQAL, во која Wilber е инспириран од Западен модели во развојот како и предложени од страна на Пијаже и Хауард Гарднер оние . Отфрлањето на симплистички и хомогена развој на свеста од Pleromatic на апсолут на втората фаза, Wilber opines дека постојат неколку линии на развој на човековата личност.

Донесување на парадигмите на â € œHolographic Mindâ € населените од Артур Кестлер, Wilber вели дека постојат различни аспекти на развој или неколку линии во развојот отколку едноставно, Pleroma, Urobora и други. А Холон хиерархија или holarchy е составен од holons. А Холон е систем кој е и целото (само по себе) и е дел од поголем систем. На пример, на човечкото тело е Холон кој има неколку holons (органи) во неа. Органите (мозокот или бубрезите или срцето) се holons во себе, во кој има можеби повеќе holons, толку многу што на последните Холон можеби човечка клетка или еден атом. За Wilber, Еволушн станува â € œholarchyâ €, што значи хиерархија направени од € œholonsâ € со неколку линии на раст / развој. Од еволуцијата е holarchy, има повеќе развој што се согледува долж линии â € "когнитивниот, емоционалниот, просторни, морални, интерперсонални, социјални, духовни и така натаму. Едно лице може да достигнаа највисоко развој заедно со една линија (да речеме, когнитивните), но сепак може да се залепи на најниско крајот заедно уште една линија на развој (да речеме, морал). Нацистички лекари, вели еден критичар, се примери на такви high-когнитивни и низок морален развој. Но како да знаеме еден особено Холон е важно или значително од другите?

Алан Kazlev објаснува тест на Холон хиерархија Wilber е: â € œThe тест на holarchy е дека, ако еден вид на Холон е отстранета од постоењето, тогаш сите други holons на која формираше дел нужно мора да престане да постои премногу. Така еден атом е на пониска позиција во хиерархијата од една молекула, бидејќи ако се отстранат сите молекули, атоми се уште може да постои, а ако се отстранат сите атоми, молекули, во строга смисла на зборот ќе престане да постои. Концептот Wilber е познато како доктрина на основните и значајни. Водороден атом е повеќе од основните мравка, но мравка е повеќе significant.â €

Значи, она што се во насока на изработка е предложено од страна Wilber? Постојат околу дваесетина â € "когнитивни, етички, естетски, духовен, кинестетски, афективни, музички, просторни, логичко-математичка, кармички итн за да именува неколку. Додадено на ова, â € œnot сите развојни линии се онтолошки equivalentâ €, а со тоа случајот на лекарите нацист.

Критика на Wilber е Фаза III: Фаза III не се сретне со многу критики како тоа е само преодна фаза пред AQAL. Исто така, концептот на линии развој се базира на претпоставката на циклусот на еволуцијата, што е илустрирано во втората фаза. Во однос на концептот на holons, беше прифатена и ценети од страна на многу. На Холографски ум, всушност, ја објаснува причината за неочекуваното / вулгарен однесување од страна на духовно развиени гуруа. Се вели дека тие можеби се развива заедно со когнитивните линија, но не по моралните линија. За разлика од теориите, фаза III е еден од најзначајните периоди на Wilber, за време на која тој беше подложен на многу лична преобразба.

Последните години од Wilber III: Во последните неколку години на Wilber III (од 1987 година) беше време на тестирање за Wilber на лично ниво. Неговата сопруга од 10 дена, Treya Wilber беше дијагностицирана со рак на дојка од најжестоките вид. Следните пет години беше во врска со нега на Treya (со кој беше ставен крај на студии Wilber е) и да ја засени на смрт врз животот на двојката. Како што пишува Кристијан Champendal во својот преглед на благодатта и Грит (повеќето лични книга Wilber е - на Treya и нејзината смрт), â € œThey мораше да се справи со родовите прашања: зависноста од неа, градите се отстрануваат, на невозможноста да ја има дете, неговата одлука да престане да работи со цел да се неа, емоционална неговото повлекување, неговото пиење, и насилство својата поддршка. Овие се моменти расфрлани по патот што водеше преку радикална transformation.â € Кристијане понатаму продолжува: â € œKen додава некои од клучните учења кои се живи илустрирани со неговото искуство во текот на овие пет години. Тој предизвикува силно Њу Ејџ верувања за тоа како се прави себе си болен, и, утврден од неговото искуство, тој му дава совети на луѓето кои се наоѓаат во улога на поддршка another.â €

Она што следува Wilber III е моделот AQAL во Фаза IV. Ќе се дискутира дека во нашиот следен пост.

"Кен Wilber Revisited" е серија на пораки на Кен Wilber и развој на неговата интегрална теорија. Можете да дознаете повеќе за Wilber и критиките на неговиот фази во нашите мислења Wilber јас , Wilber II , III Wilber , Wilber IV и V. Wilber

Референтен Линкови:

1. Кен Wilber колумнист: Од Wilber јас да Wilber V â € " пресек на Wilber Фаза I

2. Кен Wilber колумнист: Од Wilber јас да Wilber V â € " Wilber Фаза II

A 3. Алан Kazlev е € œKen Wilberâ € на неговиот веб-сајт

4. Алан Kazlev е Wilber е Фаза III

5. Преглед на Holarchies

6. Holarchy и Хиерархија

7.А Кристијане Champendal е преглед на благодатта и Грит Wilber е

8. Што е составен: Стожер Придонес Кен Wilber е да Integralism

9. интегрална политика: Кен Wilber е Третиот пат на внатрешно и надворешно развој

comment… read it below or add one } {1 коментар ... прочитате што се подолу или додадете еден }

gwenhwyver 17 јули 2010 година во 08:00

Назад пост:

Нареден пост: