Кен Wilber колумнист: Од Wilber I до V Wilber â € "Wilber Фаза II

од страна на уредникот

Ова е вториот дел од серијата натписи за пет фази Кен Wilber е на Интеграл теорија. Додека нашата претходниот пост во серијата се мери добрите и лошите страни на Фаза Wilber е јас (или, како што се нарекува, Wilber I), актуелната пост ќе се истражуваат Фаза II на Wilber, особено неговата позната Проектот Атман. Зошто треба да има фаза II, во првиот случај? Како е тоа така, феноменолошки, различен од фаза I и она што го направи Wilber префрли своето внимание во нова насока, се одлучите за патување Wilber-II? Овој пост ќе одговори на сите прашања кои можат да произлезат во умот на читателот во врска со втората фаза и како различни, дека е од Фаза I.

Wilber-II или Wilber е Фаза II: Додека I фаза на Wilber е повеќе € œRomantic-Jungianâ €, втората фаза е повеќе еволутивен-развојот. Да го цитирам еден научник, тој претставува â € œgrowth да goodnessâ € модел со елаборат серија на психо-развој од пред личните да транс-лични фази. II фаза претставува еден циклус кој опфаќа концептите на инволуција и еволуција, што доведува до мистичниот постигнување. Тоа се интегрира Западен психологија со источниот мистицизам (особено онаа на Шри Ауробиндо, Махајана будизмот и други) да се промовира една теорија која вели дека човековата свест се развива од сцената Pleromatic на гностиците до апсолутната реалност (Крајната) држава на Advaitins по минувањето низ рационално-егото на државата.

Wilber инспирацијата за Фаза II од неговата тибетскиот будизам и Животот Божествен на Шри Ауробиндо. II фаза може да се каже дека започна со објавување на Атман Проектот за во 1980 година, по што следи објавување на книги како Up Од Едем (1981), вечеринка Бога (1983) и очи во очи (1983). Wilber прави комплетна пауза од неговата претходна психо-космолошки структура на спектарот на свеста и станува дел во еволутивен циклус кој вклучува развојни фази, како оние споменати Фројд или Рудолф Штајнер. Пред нуркање во Wilber-II, во детали, ние треба да се анализира зошто Wilber сакаа да откријат од Фаза I.

Зошто Wilber негираат Фаза I? Како што веќе рековме во нашиот мислење на Wilber â € "Јас, самиот Wilber негира научници анализа Фаза неговиот I. Тој вели дека тоа не е вистинскиот фаза да се започне со и да им сугерира да се започне со Wilber â €" II. Но, нашето прашање е, зошто? Wilber Смета дека во неговата â € œRomantic-Jungianâ € или Фаза I, тој предлага теорија дека верува дека пред-лични и транс-лични држави да бидат исти. Тоа е, како и сите Јунговите теории, Фаза проповеда дека човековата свест се враќа кон колективното несвесно по минувањето низ егото и постигнување на Божеството. Ова е фундаментално погрешно. Ова е инспирирана од Карл Јунг, кој изнесуваше Pleroma со онаа на колективните расната несвесното. Оваа идеја е сосема апсурдно како враќање во првобитна состојба на бездната или она што се нарекува â € œmateria primaâ € не може да се спореди со достигнувањето на океанските блаженство или просветлување.

Иако многу научници истакнуваат разликите помеѓу пред и Транс- состојби на свест, Wilber е првиот да го илустрирани со примери и цитати. Тој привлекува помош од големите индиски мистик, Шри Ауробиндо и од идеологиите на Махајана будизмот да докаже разликата помеѓу претпристапна личен и Транс-лични држави.

Пред / Транс заблуда: Wilber однос на конфузија помеѓу претпристапна личен и Транс-лични држави како пред / Транс заблуда. Погрешно е да се поимот духовност како враќање кон колективното несвесно како што е еволутивен процес кој расте од пред-свест да просветлување или Божеството преку его-трансценденција. Јунг, што се должи на неговото верување во колективното несвесно, се чувствува дека не постои Pre / Транс држава и дека сè што останува е еден â € "колективното несвесно. Значи, според Јунг и Wilber-Јас, предвремено човечкиот ум се подложува на промени, се дели на дуалните од земјата на Битието (како основа за да се биде € "Авто; Организам - Животна средина; Его â €" Тело и Персона â € "Сенка) и конечно се враќа или назадува во земјата на Битието, која е ништо друго освен колективно несвесно. Ова навистина е Пре / Транс заблуда што не е како расте свеста / развива. Wilber во Wilber-II Смета дека постои процес на инволуција и еволуција преку кои самостојно ги идентификува што е различен од неговото опкружување, развива и индивидуален его и тогаш, подоцна ги надминува дека егото да се логирате со апсолутната реалност.

Пред / Транс циклус на инволуција и еволуција: Алан Kazlev го става убаво на неговиот веб-сајт Kheper.net: централна теза € œWilber е "пред-транс" циклус на инволуција и еволуција (или нанадвор и навнатре лак лак како што тој поглед тоа). Ова е идејата дека во тоа е развој на психата - дали новороденче човечки новороденчето или праисториска хоминид развива поголема интелигенција, или на почетоците на митот и цивилизација - почнува во состојба на бесознание неиздиференциран универзализам. Од таму тој поминува низ фази на зголемување на индивидуализацијата и его-развој (надворешен лак) при што е во состојба да се препознае како посебен ентитет. Само откако ќе се оствари оваа состојба е онаа во можност да напредува за мистичниот пат и да ја надминеме егото, со цел да се врати на свесно неиздиференциран Еден (увоз лак) .А € Иако овие фази на Wilber се донекаде сличен на Anthroposophic фази на Рудолф Штајнер и теоријата на Процесот на Артур М. Јанг, Wilber е истргнато од многу од источна и западна референци за интеграција и синтеза на сите еволутивни теории во една како ниеден друг.

Циклична Редослед на Атман проектот или pre / Транс Теза: На циклична секвенца претставена од страна Wilber минува низ повеќе од 12 држави, почнувајќи од Pleromatic а завршува во реалноста состојбата на Ultimate или Апсолутот. Ние ќе се има увид на сите 12 држави тука:

1. Етапа Pleromatic: Ова е првобитната фаза. Свеста сè уште не е формирана или правилно развиени. Нема смисла на време, без чувство за желба или избор. На авто се поистоветува со предмети наоколу и на владата на авто Wilber е она што го нарекува како â € œoceanic, protoplasmic, Материја primaâ €. Кен Wilber се опишува ова во својата Атман проект: â € œThe себе е "pleromatic", како што алхемичарите и Гностиците би рекол, што во суштина значи дека јас и материјалот космосот се неиздиференциран. Себството е вграден во Материја Прима, која е и првобитниот хаос на физичка материја и матрицата на мајката или Prakriti од каде сето создание беше fashioned.â € себеси се занимава со материјал унија со физичката средина, â € œThe најниска единство на Ала € со ништо метафизички висок за тоа. Не постои субјект / објект диференцијација. Иако ова е слично на Транс- фази, и фазите Pre и Транс се светски едни од други.

2. Фаза Uroboric: Има некои познанието случува и само се обидува да го направи првиот субјект-објект диференцијација. Но, ова е моментално и како Kazlev го става, когнитивен стил е € œacausality, prototaxic режим со моментални членки на субјект / објект differentiationâ €. Постои исконска страв од работите / атмосферата околу. Постои примитивна нагон за опстанок и исконска глад е само физиолошки аспект. Нема чувство на времето и местото. Начинот на себе е генерално се нарекува како â € œarchaic, пред-лични, рептили, рефлекс, alimentary.â €

3. Аксијално и Прана Фаза: Ова е фаза само-по-раѓање каде во хронолошката возраст на детето е од 4 до 6 месеци до 15 до 18 месеци. Постои сознание на нештата â € "сензомоторна чувства, перцепцијата на аксијален слики (објекти различна од физичкото тело) и присуство на основното емоции на алчност, страв, бес, задоволство, итн Не постојат специфични чувството за време, освен дека тоа е минување, моментално и сегашноста. Само присуството на аксијален тело е призната како себе, кој е често нарцистички. Постои, исто така, иманентната потреба за опстанок и задоволство.

4. Сликата тело Авто â € "Доцна Тело Его фаза: когнитивен стил е она што се нарекува € € œParataxicâ - тоа е, постојат различни искуства, но никој од нив не е поврзан. Работи само да се случи и дека нема смисла на разликата меѓу нештата, поливалентни слики ниту јасно разграничување меѓу субјект / објект. Рудиментирана желби доминираат во себе, која е не-рефлексивен, без чувство за време, освен во продолжениот присутни. Децата од 15 до 18 месеци до 2 години искуство на оваа фаза.

5. Вербална â € "Членството фаза: когнитивен стил на оваа фаза е она што го нарекува Алан Kazlev, â € œautistic јазик; paleologic и митски размислување; членство cognitionâ €. Темпорален желби, сака / не и се допаѓа површина во mind. Постои чувство на минатото, сегашноста и иднината и јас е навистина време се обврзувачки. Wilber однос на начинот на себе како â € œverbal, напнати-membershipâ € себе. Исто така постои и чувство на припадност, волја и чувство на автономија / автократија.

6. Ментално egoic Фаза: Ова е речиси најнапредната фаза на егото. Јас е рационално, egoic и вкоренети во нејзината идеологии. Постои јасна, линеарна смисла на време и јас е во можност да го гледаат историското, сегашноста и да се прошири минатото и иднината. Когнитивен стил, како Kazlev го става, претставува € œsyntaxical-членство; средно процес; вербален дијалог размислување; бетон и формални оперативна thinking.â € јас е егоистично, е во режим на дијалог-размислување, се состои од различни персони и има добра замисла за себе. Постои напредни чувство на сила на волјата, самоконтрола, самодоверба и др

7. Biosocial Фаза: Ова е една преодна меѓу зрели его и транс фази. Когнитивните стил е една од интуиција, иако постои перцепција на концептуални / формално знаење. Постои чувство на спонтаност, импулсивен изразување и позитивен пристап. Сегашноста станува сите важни и на умот е центриран во сегашноста и покрај тоа што е во можност да се согледа во линеарен режим, минатото и иднината. Јас е â € œindividualistic, самостојни и одвоени од rolesâ € телото / персона игра. Како што и самиот Wilber ја опишува, на Biosocial самоуправа е преодна фаза меѓу зрели его и кентаур -А â € œThe општите линија на поделба помеѓу зрела и општествено-адаптиран его и автентичната кентаур (со користење дека Италик мандат како егзистенцијалисти направи) - е она што јас го нарекувам "Biosocial бендови. "Био 'означува" тело "и" социјална "означува" членство "и" членство concepts'.â €

8. Кентаур Фаза: Ова е прв на транс-фази и содржи поголем когнитивен стил од оние во вербална-его фази. â € œTrans-вербални, визија-слика, транс-consensualâ € познанието доминираат во ментална слика. Supersenory елементи, спонтаност и импулсивни изразување се афективните елементи на сцената. Самоактуализација, креативни желба и вежбање на спонтан волја, автономијата се фактори кои влијаат на себе. Чувството за време е присутна, но не постои свест за пат во линеарниот режим исто така. Режим на себе, како Алан Kazlev што вели, е € œintegrated, автономна, транс-biosocial, вкупно тело-ум being.â € фаза Кентаурот е опишан како еден исклучителен, првиот транс сцена каде што, на умот разбира дека сите нешта се поврзани. Треба да се чита преку описи Wilber е на сцената за да се добие подобро разбирање: â € œOne контакти и да се стабилизира на ниво на кентаур, елементите на бруто personality- телото, егото, личноста, сенката, долниот chakras- тенденција за да падне во хармонија на себе. За поединецот е почетокот за да ги надмине, а со тоа престанува да компулсивно манипулира и да го искористи Thema € |.This е фаза опишува како една од автономија, на интеграција, на автентичноста, или на само-actualizationâ € |The кентаур, интегриран и вкупна себе, над и пред телото, умот персона и сенка, но прифаќање како што беа сите од нив како experiences.â €

9. низок Суптилна фаза: Од низок суптилни, транс-фази се во акција и сè е транс-лични. Когнитивен стил, како што е споменато од страна на Алан Kazlev, â € œclairvoyant перцепција, екстра-egoic и екстра-sensoryâ €. Бидејќи оваа фаза е надвор од кентаур, постои € œsuprasensoryâ € перцепција и â € œparanormal и пара-психолошки drivesâ €. Смисла на времето е транс-аксијално или транс-физички, со способноста да се прочита worldlines преку пред-и пост-сознавањето сознавањето. Себноста е € œastral-PHYSICA €.

10. Високиот Суптилна Фаза: Ова е повисока од низок Суптилна себе и со тоа само пристаништата огромна љубов, благодарност и сочувство и â € œkarunaâ € за универзумот. Wilber зема термини од Ауробиндо и го опишува начинот на себе како â € œOvermindâ €. Kazlev нарекува себеси како â € œarchetypal-божествена и над-selfâ €. Не постои чувство на физичка време и доколку ги има, време е транс-темпорална, â € œmoving во eternityâ €.

11. Ниски Причинска Фаза: Ова е фаза на финалниот осветлување или што Advaitins ќе се јавите на â € œsavikalpa samadhiâ €. Битието е полн со â € œradianceâ €, на â € œanandaâ €. Постои израз на â € œtranscendent љубов-во-onenessâ € и чувство на време е вечност себе. На авто станува â € œFinal-Бог, точка-извор на сите архетипски Formsâ €.

12. Високиот Причинска фаза: само се наоѓа во состојба на â € œnirvikalpha samadhiâ € или безгранична свест. Примарното блесок и заврши екстази надвладува битие. На авто станува â € œFormless самореализација или трансцендиран Witnessâ € до â € œlilaâ € од животот.

13. Крајната фаза: апсолутната реалност â € "на себе е апсолутната реалност. Оваа фаза не може да се опише и различни традиции согледа Апсолутна поинаку. Суфиите, училиште за Харе Кришна € "сите термин Апсолутот како личен Бог. Додека Neoplatonists, условите Advaitins и Wilber Апсолутот да биде безличен. Некои како Ramanuja инкорпорира елементи и на личен и безличен Бог во Апсолутот. Но, како што вели Ауробиндо, Апсолутната е надвор од ограничувањата на личните и безлична.

Критики против Атман Проектот Wilber е: Секоја друга теорија на Wilber (која ги следи во Wilber III, IV и V фази) се базираат на Wilber Втората фаза е проектот Атман. Но, има многу критики против Wilber во однос на парадигмата Атман и pre-Транс. Алан М. Kazlev ги прикажува сите од нив во својот есеј за Wilber е Фаза II: Прво, Пред-Транс теза негира мистични искуства на децата. Ова е во ред како што имало случаи на деца кои имаат мистични искуства како adults. Второ, теоријата прави претпоставка дека децата се во состојба на â € œundifferentiated unityâ € време на пред-фази. Трето, постои претпоставка дека магично размислување е инфериорен во однос на пред и рационално размислување, на ист начин како што постои претпоставка дека еволуцијата продолжи од â € œmagical-animisticâ € да â € œmythicalâ €, а потоа да â € œrational-scientificâ €. Ниту една од овие претпоставки се покажаа.

Покрај ова, Arvan Harvat Смета дека целата претпристапна Транс теорија има многу сомнително основа. Во својата статија, â € œThe Атман Fiascoâ € тој го критикува Wilber за недоразбирање на Махајана будизмот и за пуштањето на хинду филозофијата Веданта и Махајана филозофијата паралелно, без било кој елемент на сомневање или доказ. Тој смета дека тоа â € œlatitudinarian attitudeâ € како голем недостаток во теза. Прачка Hemsell обвинува Wilber недоразбирање Живот Божествена Шри Ауробиндо. Во својот есеј, â € œKen Wilber и Шри Ауробиндо: критичен Perspectiveâ €, односно Hemsell Wilber вели дека не го разбрал добро инволуција и еволуција теорија Ауробиндо, а со тоа го прави една збунувачка повикување на Supermind и Overmind на Ауробиндо.

Иако толку многу ваквите обвинувања се ставени против Wilber, тоа мора да се запомни дека Wilber е најистакнатата филозоф да â € € œintegrateâ и обедини Западен психологија со источниот мистицизам и да излезе со теорија се допаѓа ова. Ние ќе се погледне во критика на теории Wilber во посебен пост.

"Кен Wilber revisited" е серија на постови на Кен Wilber и развојот на неговата интегрална теорија. Можете да дознаете повеќе за Wilber и критиките на неговиот фази во нашите мислења Wilber јас, Wilber II, Wilber III, Wilber IV и V. Wilber

Референца со линкови:

А 1. Алан Kazlev е € œKen Wilberâ € на неговиот веб-сајт

2. Алан Kazlev е Wilber е Фаза II

3. Arvan Harvat: Атман фијаско

4.A Мајкл Bauwens: култот на Кен Wilber

5.а Што е интегрална: Стожер Придонес Кен Wilber да Integralism

6. Интеграл Политика: Кен Wilber е третиот начин на ентериер и екстериер развој

comments… read them below or add one } {2 коментари ... ги прочитате подолу или додадете еден}

vidhlai ЈУЛИ 13, 2010 во 06:13

fGSsZR dfgqbacavkcb, [url = http: //gttrcocjtivo.com/] gttrcocjtivo [/ url], [link = http: //otqecacznusd.com/] otqecacznusd [/ link], http://rrbdrwxprqeo.com/

Jujudapoet 16 јули 2010 во 07:27

Назад пост:

Нареден пост: