Кен Wilber колумнист: Од Wilber јас да Wilber V â € "Wilber Фаза II

од уредникот

Ова е вториот дел од серијата на мислења на пет фази Кен Wilber е на интегрален теорија. Додека нашата претходниот пост во серијата се мери добрите и лошите страни на Фаза Wilber е јас (или, како што тоа се нарекува, Wilber I), актуелната пост ќе се истражуваат фаза Wilber е II, особено познат по неговата Проектот Атман. Зошто треба да има Фаза II во првиот случај? Како е тоа така, феноменолошки, различни од фаза I и она што го направи Wilber префрли своето внимание во нова насока, да се одлучите за патување Wilber-II? Овој пост ќе одговори на сите прашања кои можат да произлезат во умот на читателот се однесуваат на Фаза II и како различни, дека е од Фаза I.

Wilber-II или Wilber е Фаза II: Додека Фаза I од Wilber е повеќе € œRomantic-Jungianâ €, фаза II е повеќе еволутивен-во развојот. Да го цитирам еден научник, тој претставува â € œgrowth да goodnessâ € модел со елаборат серија на психо-развој од пред личните да транс-лични фази. II фаза претставува еден циклус кој вклучува концептот на инволуција и еволуција, што доведува до мистична постигнување. Тоа се интегрира Западен психологија со источниот мистицизам (особено онаа на Шри Ауробиндо, Махајана будизмот и други) да се промовира една теорија која вели дека свеста се развива од сцената Pleromatic на гностиците на апсолут реалност (Ultimate) држава на Advaitins по минувањето низ рационално-егото на државата.

Wilber инспирацијата за неговиот фаза II од тибетскиот будизам и Животот Божествена Шри Ауробиндо. II фаза може да се каже дека започна со објавување на Атман проектот за во 1980 година, по што следи од страна на објавување на книги како Up Од Едем (1981), вечеринка Бога (1983) и очи во очи (1983). Wilber прави комплетна пауза од неговата претходна психо-космолошки структура на спектарот на свеста и станува дел во еволутивен циклус кој вклучува развојни фази, како оние споменати од страна на Фројд или Рудолф Штајнер. Пред нуркање во Wilber-II во детали, ние треба да се анализира зошто Wilber сакаа да откријат од Фаза I.

Зошто Wilber негираат Фаза I? Како што веќе беше споменато во нашиот мислење на Wilber â € "Јас, самиот Wilber негира научници анализа Фаза неговиот I. Тој вели дека тоа не е вистинскиот фаза да се започне со и да им сугерира да се започне со Wilber â €" II. Но, нашето прашање е, зошто? Wilber opines дека во неговата â € œRomantic-Jungianâ € или Фаза I, тој предлага теорија дека верува дека пред-лични и транс-лични држави да бидат исти. Тоа е, како и сите Јунговите теории, Фаза I проповеда дека човековата свест се враќа назад кон колективното несвесно по минувањето низ егото и постигнување на Бог. Ова е фундаментално погрешно. Ова е инспирирана од Карл Јунг, кој изнесуваше Pleroma со тоа на колективот расни несвесното. Оваа идеја е сосема апсурдно како враќање во првобитната состојба на бездната или она што се нарекува â € œmateria primaâ € не може да се спореди со постигнувањето на океанските блаженство или просветлување.

Иако многу научници истакнуваат разликите помеѓу пред и Транс- состојби на свест, Wilber е првиот да го илустрирани со примери и цитати. Го вади помош од големите индиски мистик, Шри Ауробиндо и од идеологиите на Махајана будизмот да докаже разликата помеѓу Pre-лични и Транс-лични држави.

Пред / Транс заблуда: Wilber однос на конфузија помеѓу Pre-лични и Транс-лични држави како пред / Транс заблуда. Тоа е во ред да се рок духовност како враќање кон колективното несвесно, како што е еволутивен процес кој расте од пред-свест на просветлување или Бог преку его-трансцеденција. Јунг, што се должи на неговото верување во колективното несвесно, се чувствува дека не постои Pre / Транс држава и дека сè што останува е еден â € "колективното несвесно. Значи, според Јунг и Wilber-I, пред зрели човечкиот ум претрпи измени, се дели на двојностите од земјата на постоењето (како основа на Како â € "Авто; организам - Животна средина; Его â €" Тело и Персона â € "Сенка) и конечно се враќа или назадува во земјата на постоењето, кој не е ништо, но колективното несвесно. Ова е навистина Pre / Транс заблуда што не е како расте свеста / развива. Wilber во Wilber-II opines дека постои процес на инволуција и еволуција преку кој Авто идентификува што е различен од неговата околина, се развива индивидуален егото и потоа, подоцна ги надминува дека егото да се логирате со апсолутна реалност.

Пред / Транс циклус на инволуција и еволуција: Алан Kazlev го става убаво на неговиот веб-сајт Kheper.net: централна тема € œWilber е "пред-транс" циклус на инволуција и еволуција (или надворешен лак и внатрешна лак како што тој поглед тоа). Ова е идејата дека во тоа е развој на психата - дали новороденче човечки новороденчето или праисториски луѓе кои се развива поголема интелигенција, или почетоците на митот и цивилизација - почнува во состојба на недиференцирани несвесното универзализам. Од таму што поминува низ фази на зголемување на индивидуализацијата и его-развој (надворешен лак) при што е во состојба да се препознае како посебен ентитет. Само откако ќе се постигне оваа состојба е една можност да напредува на мистичниот пат и да го надмине егото, со цел да свесно се врати на недиференцирани Еден (увоз лак) .А € Иако овие фази на Wilber се донекаде сличен на Anthroposophic фази на Рудолф Штајнер и теорија на процесот на Артур М. Јанг, Wilber е истргнато од многу од источна и западна референци да се интегрираат и да синтетизираат сите еволутивен теории во еден како ниеден друг.

Циклична Редослед на Атман проект или Pre / Транс Тема: цикличен секвенца претставена со Wilber минува низ повеќе од 12 држави, почнувајќи од Pleromatic, а завршува во реалноста состојбата на Ultimate или Апсолутот. Ние ќе се има увид на сите 12 држави тука:

1. Pleromatic фаза: Ова е првобитната фаза. Свеста е уште да се формираат или правилно развиена. Нема смисла на време, без чувство за желба или избор. Само се поистоветува со работите и начинот на себе е она што Wilber нарекува како â € œoceanic, protoplasmic, материја primaâ €. Кен Wilber се опишува ова во својата Атман Проект: â € œThe себе е "pleromatic", како што алхемичарите и Гностиците би рекол, што во суштина значи дека со себе и со материјал космосот се недиференцирани. Само е вграден во материја Прима, која е и првобитниот хаос на физичка материја и матрицата на мајката или Prakriti од каде сето создание е fashioned.â € На само се занимава со материјал унија со физичката средина, â € œThe најниска единство на Ала € со ништо метафизички висок за тоа. Нема субјект / објект диференцијација. Иако ова е слично на фазите транс, двете фази пред и Транс се светски едни од други.

2. Uroboric фаза: Има некои познанието се случува и само се обидува да го направи првиот субјект-објект диференцијација. Но, ова е моменталната и како Kazlev го става, когнитивен стил е € œacausality, prototaxic режим со моментални членки на предмет / објект differentiationâ €. Постои исконска страв од нештата / атмосферата околу. Постои примитивни нагонот за преживување и исконска глад е само физиолошки аспект. Без чувство за времето и местото. Начинот на себе е генерално се нарекува како â € œarchaic, пред-лични, рептили, рефлекс, alimentary.â €

3. Аксијално и Прана фаза: Ова е фаза само-по-раѓање, каде што во односот на возраста на детето е 4-6 месеци до 15 до 18 месеци. Постои осознавање на нештата â € "сензомоторни чувства, перцепцијата на аксијално слики (објекти различен од физичкото тело) и присуство на основното емоции на алчноста, страв, гнев, задоволство, итн Не постои специфична смисла на време освен што поминува, моментални и сегашноста. Само присуство на аксијален тело е призната како себе си, кој е често нарцистички. Постои, исто така, иманентната потреба за опстанок и задоволство.

4. Слика тело Авто â € "Крајот на тело Его фаза: когнитивен стил е она што се нарекува € € œParataxicâ - тоа е, постојат различни искуства, но никој од нив не е поврзан. Работи едноставно се случи и дека нема смисла на разликата меѓу нештата, мултивалентен слики ниту јасно разграничување меѓу субјект / објект. Рудиментирана желби доминираат само што е не-рефлексивен, без чувство за време, освен во продолжениот присутни. Деца од 15 до 18 месеци до 2 години искуство оваа фаза.

5. Вербална â € "Членството фаза: когнитивен стил на оваа фаза е она што го нарекува Алан Kazlev, â € œautistic јазик; paleologic и митски размислување; членство cognitionâ €. Временска желби, сака / не и се допаѓа површина во mind. Постои чувство дека минатото, сегашноста и иднината и на себе е навистина време-обврзувачки. Wilber однос на начинот на себе како â € œverbal, напнати-membershipâ € себе. Исто така постои и чувство на припадност, волја и чувство на автономија / автократија.

6. ментално Egoic фаза: Ова е речиси најнапредна фаза на егото. Јас е рационално, egoic и вкоренети во својата идеологии. Постои јасна, линеарна смисла на време и јас е во можност да ја согледа историски, сегашноста и да се прошири минатото и иднината. Когнитивен стил, како Kazlev го става, претставува € œsyntaxical-членство; средно процес; вербален дијалог размислување; бетон и формално оперативна thinking.â € јас е егоистично, е во режим на дијалог-размислување, се состои од различни ликовите и има добра замисла за себе. Постои напредни чувство на сила на волјата, самоконтрола, самодоверба и др

7. Biosocial фаза: Ова е една преодна меѓу зрели его и транс фази. На когнитивен стил е една од интуиција, иако постои перцепција на концептуални / формално знаење. Постои чувство на спонтаност, импулсивен изразување и позитивен пристап. Во моментов станува сите важни и на умот е центриран во моментов покрај тоа што е во можност да се согледа во Линеарниот режим, минатото и иднината. Јас е â € œindividualistic, самостојна и одвоени од rolesâ € телото / персона игра. Како што и самиот Wilber ја опишува, на Biosocial самоуправа е преодна фаза меѓу зрели его и кентаур -А â € œThe општи линија на поделба меѓу возрасни и социјално прилагодени его и автентичната кентаур (со користење дека Италик мандат како егзистенцијалисти направи) - е она што јас го нарекувам "Biosocial бендови. "Био- 'означува" тело "и" социјална "означува" членство "и" членство concepts'.â €

8. Centaur фаза: Ова е прв на транс-фази и содржи поголем когнитивен стил од оние во вербална-его фази. â € œTrans-вербални, визија слика, транс-consensualâ € познанието доминираат на ментална слика. Supersenory елементи, спонтаност и импулсивни изразување се афективните елементи на сцената. Само-актуелизацијата, креативни желба и вежбање на спонтани волја, автономијата се фактори кои влијаат на себе. Чувството за време е присутна, но постои свест за време на Линеарниот режим премногу. Начин на себе, како Алан Kazlev го става, е € œintegrated, автономна, транс-biosocial, целото тело-ум being.â € фаза кентаур е опишан како еден исклучителен, првиот транс сцената каде што, на умот разбира дека сите работи се поврзани. Треба да се чита преку описи Wilber е на сцената за да се добие подобро разбирање: â € œOne контакти и се стабилизира на ниво на кентаур, елементите на бруто personality- телото, егото, личноста, сенката, толку е помала chakras- имаат тенденција да се падне во хармонија на себе. За индивидуалните почнува да ги надмине, а со тоа ќе престане со компулсивно манипулира и да го искористи Тема € |.This е фаза опишува како една од автономија, на интеграција, на автентичноста, или на само-actualizationâ € |The кентаур, интегриран и вкупно себе, над и пред телото, умот персона и сенка, но прегрнување како што беа сите од нив како experiences.â €

9. Ниско Суптилна фаза: Од Ниско суптилни, транс-фази се во акција и сè е транс-лични. Когнитивен стил, како што е наведено од страна на Алан Kazlev, â € œclairvoyant перцепција, екстра-egoic и екстра-sensoryâ €. Од оваа фаза е надвор од кентаур, постои € œsuprasensoryâ € перцепција и â € œparanormal и пара-психолошки drivesâ €. Смисла време е транс-аксијално или транс-физички, со способност за читање worldlines преку pre-познанието и пост-спознание. Само е € œastral-PHYSICA €.

10. Високиот Суптилна фаза: Ова е повисока од ниска Суптилна себе и со тоа само пристаништа огромна љубов, благодарност и сожалување и â € œkarunaâ € за универзумот. Wilber го условите од Ауробиндо и го опишува начинот на себе како â € œOvermindâ €. Kazlev нарекува само како â € œarchetypal-божествена и над-selfâ €. Нема смисла на физичка време и доколку ги има, време е транс-темпорална, â € œmoving во eternityâ €.

11. Ниски Причинско-последична фаза: Ова е фаза на финалниот осветлување или што Advaitins ќе се јавите на â € œsavikalpa samadhiâ €. Битието е полн со â € € œradianceâ, на â € œanandaâ €. Таму е израз на â € œtranscendent љубов-во-onenessâ € и чувство на време е вечност себе. Само станува â € œFinal-Бог, точка-извор на сите архетипски Formsâ €.

12. Високиот Причинско-последична фаза: Јас е во состојба на â € œnirvikalpha samadhiâ € или безгранична свест. Примарното сјај и целосна екстази преовладува над битието. Само станува â € œFormless самореализација или трансцендиран Witnessâ € на â € œlilaâ € од животот.

13. крајната фаза: Апсолутната Реалност â € "на себе е Апсолутната Реалност. Оваа фаза не може да се опише и различни традиции согледа Апсолутна поинаку. Суфи, училиште за Харе Кришна € "термин Апсолутната како личен Бог. Додека Neoplatonists, условите Advaitins и Wilber Апсолутната да биде безличен. Некои, како Ramanuja инкорпорира елементи и на личен и безличен Бог во Апсолутот. Но, како што вели Ауробиндо, Апсолутната е надвор од ограничувањата на личните и безлична.

Критики против Атман Проектот Wilber е: Секоја друга теорија на Wilber (што следува во Wilber III, IV и V фази) се базираат на Wilber II фаза е проектот Атман. Но, има многу критики против Wilber во однос на парадигма на Атман и pre-Транс. М. Алан Kazlev ги прикажува сите од нив во својот есеј за Wilber е Фаза II: Прво, Pre-Транс теза негира мистични искуства на децата. Тоа не е точно како што имало извештаи на децата кои имаат мистични искуства како adults. Второ, теоријата прави претпоставка дека децата се во состојба на â € œundifferentiated unityâ € за време на пред-фази. Трето, постои претпоставка дека магично размислување е инфериорен во однос на пред и рационално размислување, на ист начин како што постои претпоставка дека еволуцијата потекнуваат од â € œmagical-animisticâ € да â € œmythicalâ €, а потоа да â € œrational-scientificâ €. Ниту една од овие претпоставки се покажаа.

Освен тоа, Arvan Harvat opines дека целата претпристапна Транс теорија има многу сомнително основа. Во својата статија, â € œThe Атман Fiascoâ € Тој ја критикува Wilber за недоразбирање на Махајана будизмот и за пуштање во филозофијата на Хинду Веданта и Махајана филозофијата паралелно, без било кој елемент на сомневање или доказ. Тој смета дека тоа â € œlatitudinarian attitudeâ € како голема пукнатина во тезата. Род Hemsell обвинува Wilber на недоразбирање живот Божествена Шри Ауробиндо. Во неговиот есеј, â € œKen Wilber и Шри Ауробиндо: критична Perspectiveâ €, а Hemsell вели дека Wilber нема правилно би се разбрал инволуција и еволуција теорија на Ауробиндо, а со тоа го прави збунувачки однос на Supermind и Overmind на Ауробиндо.

И покрај тоа што толку многу ваквите обвинувања се ставени против Wilber, тоа мора да се запомни дека Wilber е водечки филозоф да â € œintegrateâ € и ги обедини Западен психологија со источниот мистицизам и да излезе со теорија се допаѓа ова. Ние ќе го разгледаме во критика на теории Wilber во посебен пост.

"Кен Wilber Revisited" е серија на пораки на Кен Wilber и развој на неговата интегрална теорија. Можете да дознаете повеќе за Wilber и критиките на неговиот фази во нашите мислења Wilber јас , Wilber II , III Wilber , Wilber IV и V. Wilber

Референтен Линкови:

А 1. Алан Kazlev е € œKen Wilberâ € на неговиот веб-сајт

2. Алан Kazlev е Wilber е Фаза II

3. Arvan Harvat: На Атман фијаско

4.A Мајкл Bauwens: Култот на Кен Wilber

5.а Што е составен: Стожер Придонес Кен Wilber е да Integralism

6. интегрална политика: Кен Wilber е Третиот пат на внатрешно и надворешно развој

comments… read them below or add one } {2 коментари ... ги прочитате подолу или додадете еден }

vidhlai јули 13, 2010 во 06:13

fGSsZR dfgqbacavkcb , [url = http: //gttrcocjtivo.com/] gttrcocjtivo [/ url], [link = http: //otqecacznusd.com/] otqecacznusd [/ link], http://rrbdrwxprqeo.com/

Jujudapoet 16 јули 2010 во 07:27

Назад пост:

Нареден пост: