Составен Политика: Кен Wilber е "Третиот пат" на ентериер и екстериер развој

од страна на уредникот

Кен Wilber е човекот зад она што е сега широко се вика "Интеграл теорија". Теорија Кен Wilber е поддржана од многу политичари и општествени дејци како сите квадрант теорија која ја нагласува интеграција на идеологиите на политиката десната и левата страна. Во предговорот на Том 8 на Собрани дела на Кен Wilber, Wilber фрла светло врз зошто тој мисли за внатрешни и надворешни развој може да стане само â € œThird Waya € или Интеграл начин бара од страна на политичките мислители. This ⠀ œThird Waya €, Wilber Смета, треба да биде во брак на â € œbest на либералната и conservativeâ € и треба да обезбеди сите на ниво, сите-квадрант рамка за поддршка на worldcentric промена пророкуваше од политичарите.

Која е потребата за сите-квадрант политичка теорија? Со премногу се случува меѓу крилата десницата и левицата, може да се прашувам дали некој треба уште една политичка теорија која е за сите-квадрант и ги носи со најдобрите идеи и од либералните и конзервативните точки на гледање. Додека потребата од â € œThird Waya € можеби тема за посебна дебата, тоа може да се соберат од ставовите на политичарите дека многу мислители денес се во потрага за една опција, кој е различен, а сепак е кохезија и на десната рака и лев политички теории. А оплодување на оригинални идеи е потребата на час и Кен Wilber, заедно со многу други теоретичари, има сетено пулсот на политичари и идеолози кои имаат силна желба да се најде â € œThird Waya € да се расчисти нередот и уништат страдање и нееднаквоста во светот. Веројатно, Бил Клинтон зборувал за ова Третиот пат кога тој ја повтори â € œVital Centerâ € во неговите говори и можеби, Џорџ Буш беше да разговараат со иста, кога тој го спомнува на â € œCompassionate Conservatismâ € или Тони Блер беше ruminating за ова кога тој, всушност, се осврна на потребата за â € œThird Waya €.


Интегрален Политика Кен Wilber е: Според Ја Кен Wilber Од Едем, либералите и конзервативците имаат различни мислења во врска со причината за човечкото страдање. Додека либералите тврдат дека секоја втора страдање овековечува од објективна причина, конзервативците секогаш атрибут предмет како причина. На пример, ако еден поединец е страдање, либералите имаат тенденција да се обвинува општество, социјални установи, лошата состојба на економијата и др, како единствена причина за состојбата на поединецот. Во овој случај, индивидуата станува објект кој е принуден да страдаат поради објективни причини / factors. Од друга страна, конзервативен обвинува индивидуалните како причина за своето страдање. Мрзеливост или недостаток на знаење или соодветна само-мотивација можеби е наведено дека се причините.

Додека либералите бараат € œobjective interventionâ € за решавање на социјални ситуации, конзервативците препорача поведување на вредности и субјективни уред на поединецот и неговото / нејзиното семејство. Либералната на барањата за реформи ќе се состои од прераспределба на богатството, па дури и режење од економскиот колач, и еднаквост меѓу сите класи и слоеви на општеството. Типичниот конзервативна на барањата за реформи ќе биде да се всади чувство на одговорност, семејни вредности, моралот, работна етика итн во и индивидуални и со тоа да го мотивира да ексел во својата околина.

Бидејќи и двете овие начини се екстреми во кои сакаме да се напредува на сметка на другиот, Кен Wilber бара â € œThird Waya €, кој ги интегрира најдобрите на либералните и конзервативните преку внатрешни и надворешни развој.

Третиот начин - Внатрешни и надворешни развој: Wilber Смета, â € œBoth ентериерот и екстериерот квадранти се подеднакво реални и подеднакво importantâ € и бара да присуствуваат на двете фактори со леснотија и worldcentric пристап. Третиот начин, според Wilber, може да биде успешна само ако тоа ја нагласува и внатрешна и надворешна развој, на левата и на десната страна, субјективни и објективни. Ентериер фактори ќе се состојат од вредности, значење, моралот, развојот на свеста итн Надворешни фактори ќе вклучуваат економски раст, технолошки достигнувања, материјалниот просперитет, социјална заштита, заштита на животната средина итн Кога и на внатрешноста и на надворешноста се негуваат и споени заедно, човечкото страдање може да се ублажи и здрав политичка теорија може да се пристигнаа. За да се случи, еволуцијата на индивидуално само треба да се случи од â € œegocentricâ € до â € œsociocentricâ € и â € œworldcentricâ € на на. Со други зборови, ова значи калење симнат на општеството € œrational-egoicâ € само што се појави со либералната мисла. Исто така, со силна верба во â € œflatlandâ € или â € œscientific materialismâ € треба да се контролира.

Ние можеме да се погледне во мисли Кен Wilber е зошто либерализмот стана â € œpolitical шампион на flatlandâ € и зошто тоа е една од главните пречки за да се постигне œThird Waya € € во следните статијата.

Назад пост:

Нареден пост: