Историски Интегрален мислители: Алан Вотс преку â € œIntegralâ € леќа

од уредникот

Смета од површна гледна точка, Алан Вотс не е поврзана со интегрален движење. Тој не кажа многу за интегрална движење, нивото на свест или за тоа прашање, дури и се користи терминот â € œIntegralâ € во смисла во која ние ја користиме. Алан Вотс, во основа филозоф, мислител и говорник, кој имаше клучна улога во премостувањето на Истокот и Западот. Тој го стори она што некој би го нарекол œpopularization € од Источна философија на Западен audienceâ €. Иако очигледно Алан Вотс беше ништо друго туку помеѓу Исток и Запад филозоф кој зборуваше за мистицизмот, свест, фази на свеста, медитација итн, гледајќи во него преку â € œIntegralâ € леќа ќе го открие неговиот придонес за интегрален начин на размислување. Како читател на двете Вотс и Кен Wilber ја става на блог Shamansun.wordpress.com, â € œWilber самиот научил да пишува со копирање на сите книги Вотс во longhand.â €

Алан Вотс, живот и дела: Алан Вотс беше британски филозоф кој мигрирале од Англија во САД, со својата љубов за Источна мисла во западните, материјалисти публика. Говорник, писател и зен будистички (во идеолошка смисла на зборот), Алан Вотс има напишано повеќе од 25 книги, есеи, статии за природата на реалноста, свест, смислата на животот, Зен, значењето и концептот на Бог итн Како експерт во компаративна религија, книги Вотс, Духот на Зен, начинот на Зен и др донесе целиот Западен публика на праг на просветлување преку ориентален начин на живот и thought. Но прашањето е, она што го направи Алан Вотс точно придонесе за Integralism ?

Алан Вотс, Integralism: Во еден од неговите објаснувања за тоа кој е индивидуа во овој Космос, Алан Вотс opines на поединецот да биде â € œvortex во река која може да остане таму за долго time.â € животот на поединецот може да постои во космосот и да се развие чувство на â € œunique и одделни existenceâ € онолку долго колку што тоа е таму, но откако таа се раствора, се завршува и нови форми вител на некое друго место. Смета како целина, тоа е само вода вртлог на одреден начин. Ова â € œintegralâ € концепт на поединецот, како дел од целина (Универзумот) се пронајдени во текот дела Алан Вотс.

На ист начин, вати инсистира на интеграција на сè во универзумот. Според него, секој друг поглед / идеја / концепт е во право и погрешно, позитивни и негативни. Ништо не е апсолутно право начин или на погрешен начин. Значи, она што е потребно е â € œintegrationâ € на идеи, прифаќање кои можат да донесат во â € œintegrationâ € .А Во своето дело Ова е таа, вати вели: â € œPsychologists со гледиште на материјализмот затоа тврдат дека мистицизам е ништо повеќе туку сублимат сексуалноста и фрустрирани fleshliness, со оглед на тоа spiritists тврдат дека љубовната имагологија е ништо друго туку алегорија и симболизам никогаш не треба да се преземат во бруто и животински смисла. Но, не е можно дека двете страни се во право и погрешно, и дека љубовта кон природата и љубовта на Духот се патиштата по круг што се среќаваат во нивните крајности? Можеби средбата е откриена само од страна на оние кои го следат и двете одеднаш. Таков курс се чини невозможно и недоследно само ако тоа може да се смета дека љубовта е прашање меѓу алтернативи, ако, со други зборови, љубовта е ексклузивен став на умот, кој го раскинува да на објектот и ги отфрла сите други. Ако е така, тоа мора да биде сосема друго од она што се вели дека е Godâ € ™ с сопствената љубов, â € ~who го остава Своето сонце да грее над лошите и над добрите, и sendeth неговиот дожд на праведните и на unjust.â € ™ Љубовта е сигурно диспозиција на срцето која зрачи од сите страни како light.â € Линијата â € œBut тоа не е можно дека двете страни се во право и погрешно ... â € е многу â € œIntegralâ € по дух.

Алан Вотс придонесе за развојот на будизмот во Америка. Ова, пак, под влијание еволуционизам Wilber во Up Од Едем. â € œWilber успеа да го подигнете неговата две главни контемплативен интереси (Vajrayana и Зен) за единствен еволутивен статус. Тоа американски будизмот стекнато transpersonal квалификации кои се склони да го величаат улогите на Chogyam Trungpa и Алан Вотс ... â €, opines овчар во неговиот ум и Sociocultures (Vol. Еден).

Голем дел од â € œIntegralâ € размислување Вотс беше вкоренета во она што се вели дека неговото верување во интимна врска помеѓу човекот и природата. Во своето дело psychedelics и религиско искуство, тој вели дека â € œLack на свеста на основните единство на организмот и животната средина е сериозна и халуцинации. За во цивилизацијата опремени со огромна технолошка моќ, чувството на отуѓеност помеѓу човекот и природата води кон употреба на технологијата во непријателска духот â € "за освојување на природата, наместо на интелигентни соработка со nature.â € Ова е навистина јадрото мисла шема на â € œIntegralâ € свест. Како и секој друг Интегрален филозоф, вати верува дека промената е да доаѓаат и ние треба да се отвори за тоа. Идеологијата на мирен соживот со природата Вотс, може да биде корисно во оваа клима на глобалното затоплување и нуклеарната енергија.

Референтен Линкови:

1. Алан Вотс, а неговите дела

2. детална биографија Алан Вотс,

3. Алан Вотс како филозоф

4. Алан Вотс на â € œIntegralâ € во неговиот Ова е таа

Назад пост:

Нареден пост: