Integralism Дон Бекс: Спирални Динамика, боите на размислување и развој на човечки

од страна на уредникот

Д-р Дон Бек е пионер теоретичар на човековиот развој, чии идеологии се imbibed во интегрална размислување Кен Wilber е. Дон Бек е развој, спроведување и примена на теоријата на â € œSpiral Dynamicsâ € на човечката еволуција за повеќе од три децении и има пофалба рекорд за правење на разбирањето на еволуцијата / трансформација на човечките вредности и култури полесно и поедноставно. â € œSpiral Dynamicsâ € како термин, е роден во една книга со ист наслов, автор од страна на Дон Бек и Крис Кауан. Врз основа на ниво професор Клер Базедова â € œbiopsychosocialâ € на човековиот развој, â € œSpiral Dynamicsâ € елаборира нивоа на човечката еволуција (размислување, перспектива, културата и вредноста системи), во смисла на спирали што напредокот во нагорен движење и во кој едно ниво / слој ги надминува, но, исто така, вклучува и други.

Што е спирала Динамика? Ако â € œSpiral Dynamicsâ € е сите за развој човековата свест, зошто тоа треба да биде застапена во спирали и што мора да имаме заедничко со integralism? За првиот дел од прашањето, спирали се динамична израз на космички сили. Нашата ДНК структура е спирала. Галаксии се развива како спирали. Пред сè, спирала е симбол на еволуцијата и â € œdominant универзална fractalâ € .Кога Дон Бек и Крис Кауан врамени книгата Спирални Динамика: Мастеринг вредности, лидерство и промени во 1996 година, тие беа градење на вредносните системи р Клер Базедова на човековиот развој.

Преку децении на истражување, Грејвс изграден како што го нарече, â € œThe појавни, циклична, двојна спирала модел на возрасни biopsychosocial системи developmentâ €. Бидејќи Грејвс сметам дека со â € œdouble-helixâ € спирала е одличен начин да се визуелизира на процесот на човековиот развој, тој се користи за да се илустрира на различните фази, видови и видови на развој во својот прв ред и вториот ниво структури. Дон Бек и Крис Кауан зеде Gravesian спирала и изградена врз него да стигнат до еден поширок, разновидна публика. Тие развија Базедова поимот на меметиката или вредносни системи за да одговараат на сите светски култури и групи.

â € œSpiral Dynamicsâ € вклучува меметиката, или како што се нарекува различни меми или системи основната вредност. Овие системи се основна вредност дејствува како организирање на принципите и се изразуваат преку € œmemesâ € или само-за размножување идеи, култури, обичаи и практики. Постојат прв ред меми и второто ниво меми. Дури и по толку долга историја на човештвото на земјата, имаме завршено само прва ниво и се само во второто ниво. Прва ниво на спиралата се вклучени 100.000 епоха една година беше во основа доминираат инстинктот за преживување. На вториот ниво, според Бек и Wilber, е голем скок од нивото на â € € œsurvivalâ на онаа на еден € œbeingâ €. Првите шест нивоа, исто така, се нарекува € € œsubsistence levelsâ се означени со â € œfirst нивоа thinkingâ €, а во наредните две нивоа се означени со â € œsecond-tierâ € или интегрален размислување. Составен размислување Кен Wilber е составена врз идеологии од оваа спирала, со цел да се дефинира она што беше и она што ќе биде во состојба на развој човековата свест.

Спирала Динамика и бои на размислување: Кен Wilber користи спирала Динамика за дефинирање на предвидување на иднината составен ера. Според Бек и Кауан, секое ниво на човеков развој е илустрирано со боја и доминантна карактеристика или размислување модел на луѓето во тоа ниво. Подолу е еден поглед на боите на размислување:

1. архајскиот-инстинктивното (беж боја): Ова е првата фаза и е обележана со ништо од нагонот за преживување. Основните опстанок, храна, засолниште, безбедност и сексот има важност. Умот користи сите обичаи, навики, инстинкти само да преживее. Оваа особина е доминантно во првиот човечките општества и се уште може да се најде во нови родени бебиња, ментално болните или стари лица, улични гладни маси и пациенти дури доцна фаза на Алцхајмерова болест. Во историјата на човештвото, во оваа фаза беше отворени од 100, 000 п.н.е.

2. анимистичките-Магичен (виолетово): Сè е анимистичките на ова ниво. Магични суштества оди на шеталиштето на земјата и да се направи паметен записи во животот на луѓето. Клетви, магии, благослови и зла доминираат. Сродство е почитуван и лоза добивки значење. Ова може да се види во семејството ритуали, антички шамани, духот животни, врачеви, магичен и етичките верувања, племиња, суеверие, Третиот свет во собата-up прозорци, итн Главната карактеристика беше да â € œsacrifice на начините на старешините и обичаи, како еден вбројат во groupâ €.

3. егоцентричен-Power боговите (црвена): импулсивен, моќен, егоцентричен и херојски. Ова беше прва појава на ексклузивното, вонредни егоцентричен особина и, генерално, беше пронајден во моќните племиња како Викинзите. Магичен духови, змејови, ѕверови, богови, божици, моќни суштества итн доминираше на сцената и сите беа под контрола на еден моќен лидер или група. Феудалци се крена во ова време со империи основана во сила и слава. Во овој свет, моќен налози, на потчинет покорува. Оваа особина или свеста може да се види во феудална собата и прозорци, водачи на бандата, рок ѕвездите, луѓето во граници или бунтовен младите.

4. Absolutistic-Митски ред (сино): Светот е под доминација на еден € "Орден, религија или еден семоќен други. Оние кои го следат на праведните налог или друго се благословени со небесниот живот, додека оние кои се противат на тоа се изложени на суровост и казна. Секој мора да го следат кодот за да живеат во заедница и со општеството и ги користи придобивките од се биде верен. Постои само еден вистински начин да се мисли и на законот и редот е диктирана од тоа право начин / ред. Претежно фундаменталист conventionalist и конформистички начин на живот. Оваа особина или ниво може да се најде во фанатички религиозни групи, пуритански Америка, Dickensian Англија, тоталитарни општества групи кои се држи до моралните кодови.

5. Multiplistic-Achievist (портокалово): портокал е боја на научната и стратешки општество. Доминирана од самоволие, тоа означува раст на општеството преку научни и индустриската револуција. Наместо да подлегнат на â € œherd mentalityâ €, луѓето се индивидуалисти, рационално и достигнување ориентирана. Материјализам овдека доминира и во светот е место каде што правилата на науката над сè. Оваа карактеристика може да се види во Wall Street, во кој средната класа во светот, во мода и козметичката индустрија, студената војна земји / стратегии итн

6. релативистички осетлива (зелено): зелена период доминираше во текот на почетокот на 20 век. Доминантна црти се комуникација, вмрежување, човечки сврзување и еколошки чувствителност. Сет против хиерархијата и социјални институции, ова ниво се постигнува € œlateral сврзување и linkingâ € и рамноправноста меѓу групите. Постои верување и прифаќање на плурализмот, разновидноста, мултикултурно општество, системи релативистички вредност итн â € œValue communitiesâ € или групи се формираат врз основа на заедничките ставови носат оваа особина. Ова исто така може да се најде во движења како Гринпис, за правата на животните, еко-феминизмот, движењата за човекови права, движења разновидност.

Со над шест, растот на развој на човечката свест прв ред е над и да продолжиме со вториот ниво. Раст на вториот ниво е интегрален и според Грејвс, Бек, кравар и Wilber, ќе биде развојот на интегрален ера на Земјата. Две големи бранови кои доминираат на вториот ниво:

7. Системски-Интегративна (Жолта): Според теоретичарите Спирални, овој бран почна околу 1950 година. Ги прифаќа сите видови на системи на верување и форми, се темели во pluralities и интеграција на pluralities. Сè што се смета дека се надополнуваат својата спротивност особина. Со зборови Wilber е, â € œEgalitarianism е надополнета со природните степени на рангирање и совршеност. Знаења и компетентност да важи моќ, статус, или група sensitivity.â €

8. Холистички (Тиркизна): Интегрирање на разлики. А универзална холистички систем кој функционира со â € œgrand обединување на thingsâ € или што Wilber повици, â € OEA теорија на everythingâ €. Висината на ова ниво на развој може да биде на висина на интегрален размислување, иако составен свест се вели дека се појавија по себе 1970. â € œTurquoise размислување користи целата спирала; гледа повеќе нивоа на интеракција; детектира хармоници, мистични сили, и продорни тек-држави кои обземам било organization.â €

Составен размислување или интегрална политика ќе биде, но е нус-производ на комплетна бран на развој на човековата свест од втор ред. Таквиот развој ќе ги собере земји и континенти и да ја видите во светот како единствена целина. Во политиката, тоа ќе го означи стартот на голем â € œThird Waya € дека â € œtranscends, но сепак includesâ € сè што минуваше и сето она што е да се следат. Но, за да се случи тоа, ние треба да се надминат прв ред меми на научни материјализам (портокалово), митски фундаментализам (сина), egocentricism (црвено), магичен хиерархија (виолетово) и над-чувствителни релативизам (зелена).

Референца со линкови:

1. Преглед на Спирални Динамика на Дон Бек

2. Спирала Динамика интегрален или SDI Дон Бек и Кен Wilber

3. Боите на Спирални спомнати од Грејвс

4. Дон Бек и неговиот Спирални Динамика

5. Биографија и ресурси Дон Бекс

Назад пост:

Нареден пост: