Иднината на интегрална политика â € "Дел I: Преземање на Интеграл Парадигма на масите

од страна на уредникот

Интегрална политика. Дали е тоа реалност? Дали истиот се практикува во денешниот свет? Во развиените земји и интелигентни политичари може да се одговори со да и не. Смета искрено, интегрална политика, како Zakariyya Ишак вели, е во најголем дел ги Име € OEA без realityâ €. Истата постои и е во островски свет на филозофи, мислители и интегрален приврзаници, но не многу во практичната светот на политиката. Во овој геополитички свет, составен политиката е многу hyped за нов начин или â € œthird Waya € на гледање на работите / политички сценарија, но тоа никогаш не е начинот на кој работите се гледа. Со други зборови, составен политиката допрва треба да се спроведува во денешното општество. Иако некои џебови на светот населението може да се каже дека тие се практикуваат â € œintegral politicsâ €, ништо не се појави голема од сега. Но, зошто? Зошто е составен политика сеуште е далечен сон? Пред тоа, зошто е важно на прво место? И, што е иднината на интегрален парадигма и политичка теорија?

Инспириран од член Zakariyya Ишак за â € œEstablishing Интегралниот парадигма и иднината на Интеграл Politicsâ €, овој пост постулати на методите кои се потребни за да се направи интегрална политика реалност. Ишак наведува зошто е потребно да го отвори патот за меѓународна составен политички свет само преку ширење на интегралната филозофија меѓу населението во светот. Пост исто така се истакнува зошто потребна е претпазливост при ракување со нова тема like integralism, особено интегрална политика. Тоа е затоа што, негативни сфаќања на нештата може да се здроби интегрална политика, дури и пред неговото полетување. Значи, најдобар начин за излез е да се земе составен парадигма на масите. Ишак детали за начините да се направи ова.

Составен Политика: Секоја друга политичка идеологија, всушност, е спореден производ на менување worldviews. Почнувајќи од сега, секој мисли на интегрален политиката како еволуција од актуелната политичка ситуација во нешто поголемо, подобро и поздраво. Составен политиката, како Стив McIntosh го нарекува, ќе биде â € œsubstantial политички evolutionâ € со релативно повеќе еволуирале вредности и вишите идеали на моралот. Имало неколку погледи на светот и досега, и идеологии поддршка на истиот. Всушност, демократијата и плурализмот требаше многу време за да се оформува и тие мораа да се всушност се поддржани од страна на органот на западниот филозофи и мислители да стане норма на општеството. Скок од една во друга идеологија не е ново во историјата. Сме го виделе во текот на нашата политичка сцена и McIntosh го фотографира подобро во овие редови:

â € œEach новите светот viewâ € ™ а новата политичка визија служи како пример за релативно повеќе еволуирале вредности и вишите идеали на моралот. На пример, ние се напомене дека новите модернизмот отфрли угнетувачка структури на феудализмот и апсолутната монархија и се залагаше за нови идеали на слободата и еднаквоста отелотворени во повикот за демократија. Ова движење за демократија беше, всушност, една од главните теми на â € œNew Philosophyâ € артикулирани дека модернистичката визија и служи за да се дефинира карактерот на просветителството. Потоа повторно, во 20 век, се појавуваат постмодернизмот отфрли етноцентрична морал како што поддржувале расизам и колење на невините во странство и се залагаше за политички прашања на граѓанските права, womenâ € ™ с права и мир во Виетнам. Политичките прашања од војната во Виетнам, и борбата за еднаквост служеше да ги зближи луѓето во заедничката кауза. Па многумина кои го прифатија постмодернистички светоглед во шеесеттите и седумдесеттите години го стори тоа, бидејќи тие биле политизирани преку својата верност кон овие causes.â € Ова се заклучува дека со промената светогледи се причината поради менување на политичките идеологии. И менување на идеологии, пак, последиците од она што се случило во минатото или што се случува во актуелните политички / социјални сценарио. Тоа е како на човековата свест се развива во повисоки и повисоки сфери постојано, да учи од своите успеси и неуспеси. Во моментов, ние сме во минатото постмодернизмот и се на работ на integralism.

Составен филозофија е романот парадигма која се појави од пресудни моменти на постмодерното мислење. Многу модерна, постмодерна и елитистичка мислители се восхитува на своите идеали и вредности, предвидувајќи дека составен филозофија ќе биде норма на иднината. Интегралниот парадигма, исто така, се вели дека имаат потенцијално влијание врз нашата култура и промени нашиот поглед на светот до огромна мера. Кога таквата промена се случи, она што се нарекува € € œIntegral Politicsâ ќе се појави од општествениот и политичкиот поставеност. Иако многу мислење сум дека составен политиката е потребата на овој геополитички свет, ништо од сега, е чисто € œintegralâ € за политички идеологии се практикува во целиот свет. Составен политиката е главна тема на дискусиите на универзитетите, составен семинари и политички кампањи, но не постои имплементација реално време на политичката идеологија за секоја голема, глобален проблем во светот. Главната причина зад ова е, недостаток на свест за интегрален парадигма. Овој пост ќе постулат на начини и средства да се направи интегрална политика реалност (како што е предложено од страна на Zakariyya Ишак и другите интегрални приврзаници).

Иднината на Интеграл Политика

Преземање на интегрален парадигма на масите: Иднината на интегрална политика зависи од колку интегралниот парадигма достигне до масите. Смета Ишак, â € œI ќе постулат на идејата дека тоа може да биде императив дека оваа филозофија станува повеќе универзално позната и разбрана во јавниот плоштад на идеи во светот пред интегрална политика може да има било каква можност за уште еден reality.â € Тој чувствува дека само како демократијата и плурализмот беа принудени врз политичари од страна на луѓе, integralism треба да стане норма во популарната култура, пред да се нафрли врз владите светски презеде функцијата на следното ниво на политиката.

За да се случи, треба да стане составен филозофија вообичаени работи кои се прифатени од страна на јавноста и е достапна во секое време да секој друг лаик. Но, ова не е лесна како шега integralism се уште е непознат поим во денешниот свет. Да се ​​шири составен филозофија, што треба да се направи една кампања за едукација во целиот свет и ги натера луѓето да се разбере на вредностите и идеалите на новите светоглед. Но, повторно, тоа не е толку едноставна. Многу идеологии се појават со блиц, покривање на дел од човештвото, а потоа исчезнуваат, никогаш нема да се врати повторно на светската сцена. Ако постапува без грижа, составен светоглед исто така може да се претстави како â € œJim Џонс или Медисон Аве stuffâ € и умре надолу за неколку години.

Со цел да се спречи тоа од случување, едукација на масите за интегрално парадигма треба да биде направено имајќи предвид следново:

1. Интегритет: â € œIntegral филозофија треба да имаат integrityâ €. Тоа никогаш не треба да се раствори или нарушена заради дојдеме до пошироката јавност. Ублажени верзии само ќе ја ослабне интелектуалната ни носи како порака.

2. Не елитистичка пристап: Не треба да има â € œelitist или abstruseâ € презентација на интегрален филозофија. Се презентира како далечна идеја само што ќе го направи тоа за медиумска каприз, и на крајот да се намали неговото влијание врз општата јавност. Ишак вели дека треба да се направи обид да â € œtruly донесе Интеграл парадигма на свеста на човештвото го распространетото ниво како и да има морални impact.â € соодветна едукација на заинтересираните ќе се постигне она што е наменет.

3. пробие на островски свет: Integralism треба да се отстранат од нејзината â € œinsular светот на филозофијата, науката, духовноста и научни mysticismâ €. Со цел таа да има позитивно влијание врз политиката, тоа треба да се направи една секуларна алатка за да се обединат и да се посветам на братството меѓу масите.

4. Пресечен култ-нешто: Интегрален култ треба да се избегнуваат по секоја цена. Во текот на времето, дури и заводлива составен парадигма ќе се претвори во култот. Ригидност и култ менталитет ќе постави во, со што на идеологијата догма, што го прави тешко за нас да работат низ него. Ишак, како што вели, â € œIt не треба да се шири опсесивно или догматски или со било која култниот променливи, но во една интелигентна мода кај општата многу humanity.â €

Пред да можеме да започнете овој бизнис на ширење на зборот на интегрален парадигма, ние треба да се разбере придобивките зад ширењето на интегрален филозофија. Зошто тоа треба да се шири? Што е толку посебно во врска со политиката или интегрален составен теорија дека тоа треба да допрат до дури и на лаик? Зошто се смета во иднина поглед на светот?

Зошто Интеграл парадигма? Генерално постојат два аспекти на една идеологија. Со други зборови, една идеологија или филозофија може да влијае на луѓето на два начина â € "експлицитно и имплицитно. Zakariyya Ишак тоа на â € œouter заштитни Кореа € и â € œessential внатрешниот Кореа € повици. Во однос на Интеграл парадигма, надворешните аспекти се â € œPower, елитизам, интелектуализам и speculationâ €, додека суштинските аспекти се внатрешна, â € œUnity, Љубов, промени, Knowledgeâ €. Интегралниот парадигма може да се каже да направат бенефиции за четири различни сегменти на животот на луѓето, â € "морално, духовно, филозофски, и научно. Сепак, составен парадигма не е лишен од ограничувања. Ние ќе се погледне во ограничувањата во дел II на пост.

Референци:

1. Zakariyya Ишак: â € œ Утврдување на Интеграл парадигма и иднината на интегрална политика â €

2. â € œ Стив McIntosh е интегрална политика и еволуцијата на свеста и култура â €

3. Реј Харис: â € œ лево, десно или едноставно: Политиката во интегрална движење â €

4. Од Интеграл Живот - â € œ Интеграл Политика: промената што дишат во â €

Назад пост: