Интегрален Практична работа: Интегрално Стратегии за Блискиот Исток криза â € "нов почеток иницијатива Дон Бек â €" Јас

од уредникот

На Блискиот Исток. Зона на постојани политички пореметувања, на бомбаши-самоубијци, на cordite мирис и човечки жртви. Софистицирана воздух-сноси ракети, солзавец и скриени автомобил-бомби кои победи животи како ништо. А светската политика која го гледа загуба на животи и крвави битки без кои не се во можност да ги укине прст. Две земји (Израел и Палестина), кои седат на маси преговори само да се засади повеќе одмазда и направат повеќе вина. Интензивна криза, која е полна со крв страста, одмазда и анимистичките однесување. А земјата каде што масовно убиство е секојдневна работа и холокаустот е неподносливо историја.

Интегрален Политика Блискиот Исток: Дури и откако еволуираше во текот на неколку десет илјади години, човечкиот род не е во можност да се најде â € œThird Waya € со чувствителни прашања и војните што се водеше во името на раса, боја и етничка припадност. На Блискиот Исток е само еден од нив. Било да е тоа на Џорџ Тенет метод или Џорџ Мичел напор, сè има само збир на исчезнатите елементи што се прости од важните фактори кои пламен двете страни по должината на Зелената линија. За да го користите Интегрален Жаргон, имало неколку â € œpartial truthsâ € изрази, неколку парцијални решенија дискутира, но таму никогаш не е целосно и сеопфатно решение за намалување на тензиите и да се спушти страсти. Со појавата на интегрална поглед на светот, време е дека ние се однесуваат на идеологијата на интегрална политика и worldcentric свеста на Блискиот Исток криза. Неколку Интегрален научници се обиделе ова и Дон Бек (човекот зад Спирални Динамика) е само еден од нив. Оваа статија ќе се истражуваат на Интеграл решенија понудени од него за решавање на блискоисточната криза и се постигне консензус, кој е поволен за двете Израелците и Палестинците.

Зошто Интегралниот пристап? Просто. Сите пристапи â € "Лево и десно â €" не успеаја во зоната на Блискиот Исток. Некои пристапи само повик за табелите преговори и кога ќе почне да се оформува, умре половина пат без да се најде било кој начин за излез. Понекогаш тие предизвика исклучување повеќе одмазда. Како што и самиот Бек го става, â € œWe често одбиваат да се справи со хард вистини до сите страни да лежи крвави, исцрпени, vanquishedâ € уништување на дури и на односите и физички ресурси кои се потребни за да се измисли подобра иднина. â € œThe митски феникс што се крева од пепелот е премногу често се одмаздољубиви vulture.â € В интегрален пристап е нов пристап кој ветува дека ќе се погледне во сите аспекти на проблемот. Тоа не е â € œpartial truthâ € (како и другите), но теорија која ги обединува сите парцијални вистини. Примена на Интегралниот пристап, исто така, ќе сведочи практична примена на пристапот е. Всушност, â € œIntegral Practicalâ € е серија која ќе се фокусира на сите такви практични, ден-за-ден примената на Integralism во областа на политиката, воопшто животот, бизнисот и образованието. Дон Бек, Реј Харис, Џеф Meyerhoff и неколку други Интегрален научници се преземат потруди да најде интегрално решение за проблемот на Блискиот Исток. Ајде прво да видиме што Бек има да понуди.

Дон Бек е тешко вистини: Дон Бек нуди стратешка решение за проблемот на Блискиот Исток во својот есеј со наслов, â € œHard Вистини и свеж почеток: храбар, сеопфатна и интегрална стратегија за Блискиот Eastâ €. Што е толку посебно во врска со оваа теза е долга, Бек става факти низ фикцијата (претпоставки) со цел да ги споделите со луѓе се разбере основни прашања или под-на-предизвикувачи на површината на земјата. Смета тој дека â € œHard Truthsâ € на земјиштето треба да биде прифатен и ако ништо друго, решение треба да биде експерт по анализа на тешко вистини.

Дон Бек вели дека постојат неколку â € œhard truthsâ € на Блискиот Исток криза која ние треба да се признае. Откако ова е направено, да се одлучите за нов почеток ќе биде лесна и едноставна. Подолу е листа на сурова вистина изјави Бек:

1. Нема лидер на земјиштето ќе бидат во можност да се реши кризата â € "особено израелските и палестинските лидери. Бек opines дека не постои точка во изведувањето на лидерите на земјата за преговори маси. Ова е затоа што и лидерите се надминат со емоции како лутина, крв страста и одмаздата, а со тоа тоа е невозможно за нив да се дојде до мирно решение. Исто така, двете партии се обидуваат да ги обвинуваат другите камп за актуелните состојби. Инцидентите се укажа и на минатото е раскажана со одмазда и бес толку многу што на другиот табор е надминат со вина. Додека Израел е исполнет со ужасни сеќавања на минатото холокаустот, Палестинците се â € œtrapped во животот на беда, додека останатиот дел од светот се движи ahead.â € двете страни се почувствува моќта на на еден противнички играч во различни начини â € ", додека еден (Израел) е технолошки супериорен и софистициран, а другата е на ниско ниво во хај-тек оружје и со тоа прибегнува кон едноставно, но катастрофални техники како автомобили-бомби, бомбаш-самоубиец, човечки жртви и други форми на нарушувања. Овој вид на asymmetrics во војна води кон понатамошно фрустрација, страв од непријателот и бес.

Што е всушност проблемот? Дали мировните мотиви или методи надлежен доволно за да се справи со реалноста на теренот? Наместо да завршува играјќи вината-игра, треба да се погледне на овој психолошки развојното ниво. Бек вели, Израелците со своите напредни општества претставуваат Првата светска во Блискиот Исток, додека Палестинците, уште се бори да излезе, претставуваат Третиот свет. На омраза меѓу двете можат да бидат предизвикани поради општа омраза против развиените Првата светска. Но, и покрај тоа што во Првата светска, одмаздата инстинкт е уште иманентна во двете земји.

2. парализирачки и поларизирана динамика: Двете општества покажуваат она што го нарекува Бек, â € œparalyzing и polarizingâ € динамика. Еден насилен чин, од една страна ќе предизвика други да дејствува во истата kind. Око за око, крв за крв инстинкт сè уште е присутна дури и во најнапредните општества. Израел лидери кои се умерени се загрозени, злоупотребувани или убиен. Значи, лидерство расте од отворен и прогресивен да тврдоглавите идеологии на црвено во заб и да се пробијат. Ако лидер мора да постои во неговата улога, тој мора да се заборави да се биде умерен и да разговараат за неговото општество. Лидерите во двете општества се изложени на интра-социјални проблеми, исто така. â € œMassive интрига, фрагментација и recriminationsâ € се некои од нив. А â € œvirulent jihadâ € smothers сите умерена гласовите на израелски и палестински племе и само оние кои ја поддржуваат џихад се да преживее што лидерите во општеството.

3. криза е симптом, а не главната акт: Ова гледиште е најстариот â € œIntegralâ €. Бек гледа оваа криза како симптом на глобалната трансформација, наместо на еден чин на комуналните дисхармонија. Тој гледа постојат неколку скриените струи под оваа криза. Смета тој што луѓето сакаат да се отцепи од â € œpredator-preyâ € постави и оттаму кризата. â € œOne моќен и немилосрдните струја, предизвикани од крајот на Студената војна, е возење на милијарди луѓе, да се избега од предатор-плен постоење од формите на социјална и психолошка феудализмот. На пребарување е за значењето на трансцедентен цел, често се заробени во пуритански верски форми или патриотски прикажува на несомнената loyalty.â € Друга тековната обидува да се отцепи од наметна Охридскиот рамковен договор â € œ-ismsâ €. Сите луѓе сакаат е секуларна, индивидуален живот. Постои и трета струја која е против растечката материјализам â € "еден свет каде што монетосечене пари во развиените земји", додека недоволно развиените Третиот свет без да денар во изобилие за следниот оброк. Последните струја е против сите материјалистот земји, било да е тоа Израел или на Обединетите нации или некоја развиена земја во Европа.

4. Експлозивни услови се експлоатираат за само-добивка: Уште еден тешко вистината, експлозивни услови се експлоатираат за само-добивка. â € œDemagogic лидери и непријателските управувано statesâ € играат огромна улога во ова. Постојат многу индивидуи кои ги искористат овие услови и манипулира со нив, за нивна лична корист â € "тоа да биде капиталист мотив или политички мотив. Како Дон Бек го става, â € œWe често се види влијанието на брутален страна, или расипани исплата или тајни испорака на оружје или на подмолен â € € œdealâ како поединци ги заштитат јавна личност преку побожни прикажува на верски занес, етничка гордост или културен идентитет. Домот на Срамот многу современи candidates.â € Бидејќи овие елементи се присутни во двете страни на зелената линија, не постои висока морална основа во двете општества.

5. Медиумска покриеност прави работите полоши: ситуација на криза треба да се ракува со претпазливост од страна на медиумите. Но глобалните медиуми и не е така. И има многу играчи во текот на телевизискиот свет кои сакаат да вртоглаво се зголемуваат нивниот ТВР отколку да се загрижени за гориво чувства на одмазда и омраза. Поголемиот дел од медиумите се страни â € "тоа е секогаш € œusâ € и â € € œthemâ и не постои трета перспектива. Минатото е ископан на сметка на иднината. Со репродуцирање на минатото инциденти, тие поттикне дополнителни немири и поттикнување на имплантација на самоубиство бомби. Бек вели дека ова â € œbipolar formatâ € на медиумите треба да бидат остро го осуди и нова третиот аспект треба да бидат прикажувани. Бек го нарекува овој еден â € œflatlanderâ € перспектива. Гледна точка која не е од употреба до медиумите или на луѓето и предизвикува само дополнително немири.

Бек стратегија: Бек започна со изјавата на сурова вистина, наместо на приближување кон проблемот директно. Под овие â € œhigh его-involvementâ €, дури и трета страна œneutralâ € € гласови загубат и двете â € œcredibility и објективност во главите на идеолози и extremistsâ €. Иако еден свет полн со тинк-тенкови се вклучени во решавањето на кризата, и секој се обидува да најдат заеднички јазик и исцелување води на простувањето на криза останува и продолжува да се влошува. Стратегија Бек за проблемот Иса долга и вклучува разгледување на многу аспекти. Ние ќе го разгледаме во неговите стратегии во нашата следниот пост .

Ова е серија на постови на Блискиот Исток криза. Можете да пристапите до тука на Дел I , Дел II и III Дел од пост ", составен Практична работа: Интегрално Стратегии за Блискиот Исток криза - свеж почеток иницијатива Дон Бек"

Референтни линкови:

А 1. Дон Бек € œ Хард Вистини и свеж почеток: храбар, сеопфатна и интегрална стратегија за Блискиот Исток â €

2. Реј Харис: â € œ Интегрален Белешки за Израел / арапскиот конфликт â €

3. Надер Саид: â € œ биде Арап во Израел: составен Перспектива однатре â €

Назад пост:

Нареден пост: