Составен Политика: на потребата и целта на една интегрална Владата â € "Дел III

од страна на уредникот

Ова е продолжение на претходните постови на â € œIntegral Политика: на потребата и целта на една интегрална Governmentâ € Дел I и II дел, кој е инспириран од еден Хенри Августин € œIntegral Политика: Вовед во интегрална Governmentâ €. Во Дел I и II на член, разговаравме за потребата од интегрален Владата, врз основа на проблеми со моменталната рационално-правни аргументи сет up. Августин врз зошто рационално-правни влада со портокалова и зелена поглед лидери ќе не успеваат да се соочи со глобалните прашања и зошто тоа е од клучно значење да се има светска влада со неколку светски држави. Оваа статија ќе разговараат за тоа како треба да биде структурата на таков свет-влада и кои треба да се упатат таква влада.

Составен Влада: Да го цитираме зборовите на Рихард фон Weizäcker, претседателот на Западна Германија, â € œExperience учи дека тоа не е разоружување што го покажува патот кон мир, туку дека мирните односи ја отвори вратата за разоружување. Мирот е последица на практични cooperation.â € Тоа е практична соработка која е потребата на час. Но â € œpractical cooperationâ € не може да се постигне освен ако сите народи во светот се на исто ниво на свест, со лидери кои можат да се бараат решенија по разгледување на сите нивоа и сите квадранти. За да се постигне како составен политичко ниво, за управување треба да биде во рацете на добри лидери. Августин се занимава во длабочина за Интеграл Лидерство во својот есеј, објаснувајќи квалитети на лидерот, когнитивни и перцептивните способности итн Дозволете ни да ги погледнеме во кој е способен да биде составен лидер и она што е неговата / нејзината улога во интегрална влада.

Составен Лидер наспроти Политичар: Во составен свет, само € € œleadersâ не â € œpoliticiansâ € треба да ги води. Има море од значење кој е лидер, а кој е политичар. Политичарите се оние кои генерално се усвојат и да дејствува со еден вид на â € œrational-egoismâ € или она што може да се нарече како макијавелистички тенденција да владее. Тие имаат тенденција да биде € œcunningâ € и â € œruthlessâ € (во врска со â € œrationalâ € и â € œegoismâ € по филозофија). Бидејќи рационално-егоизам не е лидерски, составен свет треба да бидат ослободени од каков било вид на политичар. Но, она што се разликите помеѓу лидер и политичар? Августин листи неколку: Еден лидер е навистина алтруистички, додека политичарот е алтруистички само за негово добро. Еден лидер мисли во холистички поглед, додека на еден политичар е залепена за линеарна линија на мислата. Еден лидер empathizes и има волја, сочувство, и увид што било светец или света душа како Исус, Мајка Тереза ​​или Мартин Лутер Кинг го имаат. Каде што, на еден политичар е само-центрични, се фокусираше на својата позиција и да се добри или не е во состојба да се мотивираат, но само се пацифизира другите. Значи, лидерите се најде начин за напредок на политичарите, и Интеграл универзум ќе бара вистински лидери, а не € œrational-egoisticâ € политичари Врзувањето за рационално-правен модел на владеење.

Составен Лидер Персона: Сега дека ние сме сигурни дека составен еволуцијата може да се случи само со лидерите, како треба да бидат лидери? Што треба да биде нивната личност? Со други зборови, особини и карактер? Августин продолжува да се објасни дека е премногу. â € œLeaders, која ги опфаќа Интеграл влада, ќе се пример за повеќето целокупната заслуга на anyone.â € Тоа е, тие ќе бидат во најразвиените и холистички на човечките суштества, во најголем дел со центар во Тиркизна царство, во морална, когнитивни, креативните аспекти како и intrapersonally, sociably и комуникативно.

Моралот: Важно е интегрален лидер покажува Тиркизна моралот, за разлика од портокал или Зелена морал. Тоа е од суштинско значење за да имаат worldcentric поглед, всушност, multiworldcentric поглед. Страна multiworldcentric поглед, Августин значи цел, што опфаќа и не се грижи само за целото човештво, туку и за сите на Земјата.

Креативност: креативност е она што ги разликува еден лидер од другите и е императив за промена или новина во владата. Како Пирс посочува, еволуцијата не може да се случи без тројца метафизичко-физички сили â € "можност, потребата и креативност. Августин Смета дека сите овие три се потребни и на сите најважна е креативноста. Интегрален лидер треба да покажат, според него, креативноста на вид тиркизна.

Cognitivity: Проследено со моралот и креативноста е cognitivity, што е ништо друго освен на перцепција на реалноста, како стојат работите. Исто како што му доликува на моралот и портокал портокал креативност да се оди со портокал cognitivity, слично, Тиркизна моралот и креативноста треба да го придружува Тиркизна cognitivity.

Други квалитети: Сепак, сите овие квалитети не се доволни и дека треба да бидат придружени со други карактеристики како и дружељубивост, intrapersonal интелигенција и комуникативни способности. Intrapersonal интелигенција може да е присуство и на духовната и емоционалната мудрост и дека може да биде кредитен во светот како единствен ваков сеопфатен интелигенција може да се справи со глобалните проблеми на вистински начин. Intrapersonal интелигенција, исто така, значи дека не-присуство на рационално-егоизам и присуство на worldcentric поглед. Во однос на дружељубивост и комуникативни способности, и се меѓусебно поврзани и никој не може да постои без другиот. И двете се потребни за лидер, дури и во тоа рационално-модел на законот, а со тоа е задолжително во развојот Интеграл модел исто така. Значи, вешти со сите Тиркизна линија на мислата, составен лидер треба да биде аа скок нанапред од тековниот светски политичар.

Како да се идентификуваат Интеграл лидери? Со оглед на тоа дека многу луѓе имаат некои мерка на сите овие способности, како ние да ги идентификуваат? Дали постои рационално тест како тест за интелигенција кои можат да потврдат кои се подобни за Интеграл Лидерство и кои не се? Августин е со Кен Wilber во ова издание: â € œI не верувам дека било кој човечкиот ум е способен за 100 проценти грешка. Па наместо да прашаш кој пристап е во право, а кој не е во ред, ние се претпостави секој приод е вистина, но делумно, а потоа обидете се да дознаам како да ги собере овие делумни вистини заедно, како да се интегрираат нив, но не како да се избере еден и ослободете се од другите (-Ken Wilber во предговорот Окото на Духот) .А €

Тој инсистира на тестирање на лидери-да-биде во неколку начини â € "субјективни и објективни начини. На пример, со цел да ги тестираат на моралот на една личност, тој предлага тројна методи. Првиот од овие тестови треба да биде да се насочи на серија на прашања за поединецот и да се анализира одговорите на неговите субјективни (вистинитоста на се) и цел (суптилна импликации на неговите одговори) начини. Со вториот метод треба да биде повеќе објективна анализа на резимето на поединецот, на животот, претходните записи итн Третиот метод треба да биде една дискусија со тестирање на моралот на лицето преку прашања на она што е добро и зошто е тоа важно итн Иако овие методи звук доволно добри за да им суди на моралот на поединецот, можеби го покрена прашањето на интелигенцијата на тестери. Августин Смета дека луѓето на погледот портокал се погодни доволно за оваа работа, како тие може да се препознае нешта со објективност и може да го оправда лидери да бидат избрани. Ние треба да се земе во предвид Интеграл познавање на лидери и врз основа на резултатите, лидерите треба да заземаат позиции â € "на поединецот со најголем број бодови ќе врвот владини позиции.

Светска влада и светски држави: Пред изборот на лидер, треба да се утврди до кое ниво на власта тој / таа се вклопува во. Августин е видено Интеграл Владата да се состојат од следново (во хиерархијата) â € "светска влада, светска држава, нација-држава, држава, област, град / град и заедница. Смета тој треба да има уште шест светски држави, заедно со Европската унија. И овие светски држави треба да се подели на националните држави, а потоа во држави, област, градови и конечно заедниците кои не треба да содржи повеќе од 100 луѓе. Исто така, со оглед на Августин, сите четири квадранти на секоја заедница или секое ниво на владата треба да бидат управувани одделно. На пример, на сите нивоа на Интеграл владата треба да се состои од â € œThe Оддел за Индивидуална Субјективни работи, Одделот за колективен Субјективни работи, Одделот за колективен Цел работи и Одделот за поединечна цел Affairs.â €

Накратко, Августин чини укажува дека основната рамка на интегрален влада ќе биде лидер кој е интегрално информирани и е центриран во Тиркизна морално, креативно и когнитивно, и има способност да ја води со холистички ethicism и multiworldcentricism. Со оглед на раѓањето и развојот на Интеграл мисла, или барем на потребата за â € œThird Waya € во светот, може да се каже дека ќе бидат потребни години да се земе само една таква влада да се спроведе. Жан Gebser го става во својата сеприсутна потекло (1953), â € œEpochs на голема конфузија и општата несигурност во дадена светот содржи дремење, не-уште-манифестот семето на јасност и сигурност. Манифестациите на aperspectival светот ... покажуваат дека овие семиња веќе притискање кон реализација. Ова значи дека ние се приближуваат на "Зенит" на конфузија и со тоа да се доближат на потребните breakthrough.â €

Референца со линкови:

1. Интегрални Политика: на потребата и целта на една интегрална Владата

2. Составен Политика: на потребата и целта на една интегрална Владата - дел II

3. Интеграл Политика: Вовед во интегрална Владата од страна на Хенри Августин

4. Интегрално Политика: Вовед во интегрална економија од страна на Хенри Августин

5. Хенри Августин Интеграл Политика: краток преглед и Вовед во интегрална Ера

6. Грег Wilpert: Димензии на Интеграл Политика

7. Кен Wilber: Некои мисли за интегрална политика

Назад пост:

Нареден пост: