Составен Политика: на потребата и целта на една интегрална Владата â € "Дел II

од страна на уредникот

Ова е продолжение на статијата со наслов, â € œ Интеграл Политика: на потребата и целта на една интегрална Владата â € "Дел I â €, инспириран од една Хенри Августин € œIntegral Политика: Вовед во интегрална Governmentâ €. Во првиот дел, ги анализиравме на целта на секоја власт и на прашањето на важност, правда и сл кои се вклучени во управувањето. Потребата и целта на една интегрална Владата што вклучува анализа на основните недостатоци во сегашниот систем е премногу. Дел II ќе се справи со проблемите witha постојните рационално-правни владеење и кои се клучните прашања кои како линеарна владеење не да се справат. В

Проблеми со актуелните политички системи: политичките системи на моменталниот тип, рационално-законски застапник, потекнува со модерен и постмодернистичка епоха. И покрај тоа што идеално опфаќа и портокал и Зелената луѓе, кои можат да го гледаат различни нивоа и димензии на проблемите кои другите не можат да зачнат (и покрај тоа што Зелена мем е подобар од портокал), на постојниот политички систем има неколку големи недостатоци и стапици. Овие недостатоци го дисквалификува за примена во овој проблем склони сегашниот свет.

Хенри Августин идентификува пет основни недостатоци со рационално-правен орган: 1. просечност, 2. мала промена, 3. линеарно размислување, не холистички, 4. Не практиката на реторика или било која друга филозофија, 5. Не постои светска влада обединети со светот -states. Августин opines дека сите овие проблеми се вкоренети во демократија со што на актуелниот политички системи се делува. Ние ќе ја разгледаме секој проблем во детали.

1. Просечност: Просечност е еден од главните проблеми на демократските општества. Ова во основа крева од самиот концепт на демократијата. Ако ние внимателно историја, ние разбираме дека демократијата имаше својата база во античка Грција. Тоа беше времето кога се случуваше транзиција од Феудалната системи за повеќе рафинирано, демократска поставеност. Погледот портокал служи тогашната политичка клима, развој на концептот на демократија, каде што секој има право на глас. Зелената светоглед премногу прифатија демократијата поради тоа што е во центарот на индивидуални и оттука, тоа се придобивките колективна група на поединци, на долг рок. Но светоглед Тиркизна е различно, тоа Смета дека демократијата не е идеален за â € œoptimal governanceâ €. Зошто е тоа така? Кои се проблеми?

Дури и Платон ги идентификуваше проблемите на демократијата. Тој вели дека еден таков систем кој им овозможува на сите да имаат еднаков удел ќе произведе € œresults кои доаѓаат во согласност со состојбата на лицата responsibleâ €. Платон објаснува ова со примерот на неговиот поглед на општеството во три групи. Според него, едно општество ќе се состои од три групи â € "занаетчии, воини и филозофи. Во Спирални Динамика видите, можеме да ја искористам оваа да бидат луѓе со Црвениот светоглед, Амбер поглед и портокал поглед. Процентот на нивното постоење е вака â € "60% Црвено, 30% и 10% Амбер портокал. Иако на лицата со портокал поглед се најдобри во мисли и знаеме на најдобрите решенија за проблемите со кои се соочуваат Црвена и Амбер, нивниот глас е изгубена во демократијата се состои од најголемиот број на Црвениот население. Ова резултира со просечни одлуките донесени за да се задоволат луѓето на мнозинството. Луѓе кои се најголемиот број во победа, додека другите, дури и ако тие се добри, се изгуби. Резултатите просечност, благодарение на луѓето во одлуките орган за задоволување на статус кво на оние кои се во голем број.

Некои може да мислење сум дека диктатурата може да биде добар лек за медиокритет демократија. Секако, тоа може да биде. Но, цената на една ваква тоталитарна држава може да биде премногу. Фактот дека сите диктатури во светската историја не успеаја досега покажува колку на невозможност е диктатура, кога станува збор за одржување на рамнотежа и хармонија во општеството. Иако тоталитарни држави дозволуваат брза промена и не се просечни, тие не се подобри од демократијата, ако владетелот или оној на власт нема политичка внимателност. Но, демократијата е полош во кои, како што вели Августин, â € œdemocracy не само што им овозможува на просечност, но, исто така, го одржува Ita €.

2. бавниот напредок: Просечност доведува до бавно промена. Промени во една демократија е бавен, често не-позитивни и многу помалку плодна. Во оваа ера на глобална криза, тоа е императив што ќе се направи брза и позитивна промена во нашите општества. Но демократии ретко се дозволат вакви работи. Иако една од причините за таквата бавниот напредок е поголемиот дел од Црвена, друг е когнитивна способност од групите. Иако Грин е подобар од портокал во поглед на светот, тоа не е како што Тиркизна холистички поглед. Бавен раст / промена се случува бидејќи на шемата на размислување на луѓето на мнозинството. Линеарни рационализација е изворот на проблемот.

3. Линеарни Реформи, не-сеопфатен поглед: Линеарна рационализација никогаш нема да помогне во сегашниот свет каде глобалните проблеми се повеќе од национални или меѓудржавни прашања. Кога еден прифаќа само линеарната логика за да ги видите овие проблеми, има многу шанси за губење на увид во целата природа на проблемот или криза. Сеопфатен поглед не е можно и ова резултира во некој инфериорен вид на авторитарноста, каде, поглед мнозинство е поздравена и 10% портокал поглед на се игнорира.

4. Непознавање на реториката и филозофијата: Имаше време кога владите се ракува само од страна на некои филозофија или на друг. Демократиите се, во голема мера, игнорирање на потребата за такви филозофии. Тие чувствуваат реторика, во смисла на ефикасна комуникација, не е потребна. Но, ова е погрешно. Августин укажува дека реториката е од клучно значење во рационално-правната поставеност како што тоа е единственото нешто што ги тера луѓето да се разбере / share плановите на другите или проблеми. На пример, еден конгресмен треба да се објасни (во ефективна комуникација) неговите планови / идеи за државата, со цел да се избегне спорот со друг колеги конгресмен. Со други зборови, рационално-правно овластување да ги убеди сите и Преземање за да го видите светот во неговата перспектива. Исто така, комуникација на теренот реалноста на прашања, ситуации и други, е од клучно значење за решавање на проблемите. Филозофија и реторика се важни за постигнување на ова. Постојните влади немаат идеја на интегралните филозофија на светот. Тие ќе останат заглавени во минатото начин на мислење, â € "демократија.

5. Од светска влада и светски држави: Не постои држава во светот за решавање на глобалните проблеми. Иако Европската унија е нешто од овој вид, тоа се уште не е завршена. Според Августин, â € œThe повеќе глобализиран човештвото станува, толку повеќе меѓусебно зависни станува. Затоа што на оваа растечката глобална конективност, човештвото на крајот ќе се бара да се формира преку организирање таквите потенцијални хармонија заради постигнување на вистински harmony.â € Покрај тоа, рационално-правни влада е во прв ред размислување и она што е потребно е второстепен орган кој може да се однесуваат на прашања со комплетна перспектива, наместо линеарна рационализација. Во зборовите на Августин, â € œIn цел за човештвото да се постигне управување светот â € ", што е она што ќе биде императив â €" потребно е дека ние се ослободат од старата кожа на рационално-правната филозофија и се приклучи на новиот слој кој се однесува на Интеграл paradigm.â €

Интегрален Политички поглед Августин не само завршуваат со укажување за потребата и целта на Интеграл влада или проблеми со рационално-судска власт, но исто така и на топ листите како интегрален Владата треба да функционира. Ќе разговараат за ова во длабочина во Дел III од серијалот за Политика и Интеграл Интеграл влада.

Референца со линкови:

1. Интегрални Политика: на потребата и целта на една интегрална Владата - I дел

2. Составен Политика: Вовед во интегрална Владата од страна на Хенри Августин

3. Интеграл Политика: Вовед во интегрална економија од страна на Хенри Августин

4. Хенри Августин Интеграл Политика: краток преглед и Вовед во интегрална Ера

5. Грег Wilpert: Димензии на Интеграл Политика

6. Кен Wilber: Некои мисли за интегрална политика

Назад пост:

Нареден пост: