Интегрален економија: На целта, опфатот и иднината на тиркизно економија â € "Дел I

од уредникот

Интегрален економија. Исто како и секоја друга област во светот, нашата економска структура е на работ на феноменален промена. Иако многу економисти предвидуваат падот на механички економски систем и појавата на интегрален економија, никој не е јасно дефинирана како и она што ќе биде на елементи од тиркизна / ТЕАЛ економија. Оваа статија има за цел да ги дефинираат Интегрален економија, нејзината цел, обемот и иднина, заедно со она што е потребно за еволуцијата на една ваква економија и придобивките од истиот. Инспириран од Хенри Августин € œIntegral Политика: Вовед во интегрална Economyâ € на Integralworld.net, овој напис ќе разговараат за темата во делови и дојде до заклучок на она што оптимална економија е / треба да биде.

Целта на економија: Пред да се дојде до она што оптимална економија е, ние треба да биде определен за условите или идеи или теории за економија како â € "Што е економијата, која е неговата цел, зошто го прави тоа постои, она што влијае тоа и кои се составни делови на идеалната економија. Збунувачки, како тоа може да изгледа за да разговараат како широк и разновиден содржини од областа на економијата, Августин дава како поим â € "да започне со дефинирање на œeconomyâ € € и неговата цел. Смета од симплистички гледна точка, целта на економијата е во врска со â € € œtradeâ и трговија вклучува ништо друго освен размена на работите на фер начин. Целта, како Августин термини, е да â € œbenefit двете лица кои се вклучени во tradeâ €.

Трговски стоки: Тргување може да се рече дека започна со развојот на рационалност â € "тоа е кога свест почна да се признае на â € œIâ € и â € œWeâ € аспекти на човековата природа. Главно, економијата почна со замена на основните потреби â € "она што е практично, корисно и потребно. Но, подоцна, како што е развиена свест, потребите на луѓето се зголемува и тргување порасна толку големи како економијата што ги доживуваме сега. Во општа смисла, трговија случува кога две лица се постави вредност на ставката тие планираат да разменуваат, а тоа е, € € œtradeâ и да се вклучат во чинот на тргување. Кога таквите вредности се поставени, има многу добри шанси за вредноста една стока да биде œunfairâ € € во замена за вредноста друга стока е. Ова значи дека вредноста една точка може да надмине или не да биде пропорционален или несоодветни на вредноста на предметот доби во замена. Ова нè носи до виталните прашање на економијата â € "како се вреднуваат елемент?

Прашање на â € € œvalueâ во една економија: Вредност е во основа се определува на два начина â € "1. Во зависност од трудот се вклучени во креирањето / производство на стока, 2. Во зависност од потребата и корисноста на објектот. На пример, на работа се вклучени во производство на облека е повеќе од еден вклучени во фаќање на риба. Значи, поранешен ќе биде од поголема вредност отколку вториот. Но, во истиот начин, ако тоа е од поголемо значење или реткост (да речеме, ти си во некои суви место каде што рибите се скапоцени и ретки), тогаш постои можност на вториот добива повеќе вредност.

Друга димензија на вредност â € ", освен од оној мери од страна на индустријата и оној мери со корисноста â €" е специјализација. Да, економија зависи од значењето на специјализација премногу. Економскиот динамизам е можно само ако има луѓе кои се специјализирани во производството на производ, кој е во неволја. Со други зборови, како Августин го става, â € œEvery commodic има потреба од соодветна економска потреба. Значење, одредена стручна специјализација е императив за некој поединец или група за да се исполни. Ако постои взаемна потреба за ѕидање, тогаш постои економска потреба за некој да се специјализираат во ѕидарски и да служи како such.â € Да се ​​поспецифични, економија им овозможува на луѓето да се специјализираат во различни форми на производство и на тој начин, да придонесат нивните пловни објекти за општеството.

Крајната цел на економијата: Дешифрирање од над изјава, може да се каже дека економијата постои за да им помогне на луѓето расте, се развива како видови, како што се специјализирани во различни форми на производство, кои се нејзините учесници. Но, се смета од практична, генерализирани поглед, крајната цел на економијата да â € œallow луѓето да поседуваат или искуството работи што треба или desire.â € Ова нè носи до прашањето за односот помеѓу € œneedâ € и â € œdesireâ € и нивната улога во економијата. Еве, Августин се однесува на хиерархија на бидувањето € Маслоу "смета тој дека â € œneedsâ € и â € € œdesiresâ се разликуваат во зависност од нивото во која едно човечко битие е. Додека племенски човек можеби задоволен од неговата потреба за безбедност и засолниште, материјалистички американската може да сакаат повеќе. На прашањето што е потребно и што е желба е предмет за поголема анализа, како што може да се чини желба може да има потреба за некои.

Слично на тоа, потребата и желбата да има психолошки, за разлика од физиолошки димензии. Ние може да се разгледа на примери на алкохол и кино. Зошто е алкохол и кино смета потреби? Причините се земе како на психолошките длабочини на човечкото битие. Платон претпоставува дека економската специјализација е предизвикана од различни â € œperceived needsâ €. Но, потребите на испитаниците се во однос на поединецот, општеството и на ниво на свест на општеството.

Ако â € œperceived needâ € е еднаква на производство или за специјализација, тоа значи дека сè, вклучувајќи потреба, професија, производство итн се меѓусебно поврзани едни со други. Ако на потребите / барања надмине, што доведува до прекумерно производство, економијата ќе ескалира потреба за професионалци, исто така. А едноставна потреба за храна, може да се развие во потребата за хортикултура, потреба за преработувачката индустрија, потребата за маркетинг, потреба за различни во храната, па натаму и така натаму. Августин мисли дека вистинската цел на економијата е да се задржи на рамнотежа помеѓу две крајности â € "потребата и производство. â € œA златни MEANA € помеѓу € œeconomic minimalismâ € и â € œeconomic excessivismâ € (Како што се гледа денес). И економски и минимализмот excessivism имаат свои недостатоци кои можат да ја оштетат целиот систем на човечкото тело и природната средина (внатрешно и надворешно), поради што, ние треба да се подготви златното правило меѓу двете да се постигне â € œoptimal economyâ €.

Зошто треба да има златна значи? Бидејќи ниту економски ниту минимализмот excessivism се добри за општеството. Додека економските минимализмот ќе доведе до недостаток на интелигенција, забавни и разновидност, економски excessivism ќе предизвика хаос на животната средина, товарот нас со конкурентни начин на размислување и консумираат значителна количина на убавина во светот.

Повеќе за она што е оптимална економија и зошто тиркизно економија може да ни помогне да се постигне вистинската цел на економијата во нашиот следен пост.

Референтни линкови:

1. Хенри Августин â € œ интегрална политика: Вовед во интегрална економија â €

2. Мајкл Холидеј е â € œ теренот: интегрален економија â € -

3. Тимотеј Ј Мелоди е â € œ Интегрален економија Новите? â €

Назад пост:

Нареден пост: