Составен економија: целта, опфатот и иднината на една економија Тиркизна â € "Дел I

од страна на уредникот

Составен економија. Исто како и секоја друга област во светот, нашата економска структура е на работ на феноменален промена. Иако многумина економисти предвидуваат падот на механички систем на економијата и на појавата на интегрален економија, никој не се јасно дефинирани, како и она што ќе биде елементи на Тиркизна / ТЕАЛ економија. Оваа статија има за цел да ги дефинираат Интеграл економија, нејзината цел, обемот и иднина, заедно со она што е потребно за еволуцијата на таква економија и придобивките од истиот. Инспирирана од еден Хенри Августин € œIntegral Политика: Вовед во интегрална Economyâ € на Integralworld.net, овој напис ќе разговараат за темата во делови и да се дојде до заклучок за тоа што е оптимална економија е / треба да биде.

Целта на економија: Пред да се дојде до она што оптимална економија е, ние треба да биде определен за условите или идеи или теории за економија како â € "Што е економијата, што е неговата цел, зошто го прави тоа постои, она што таа влијае и Кои се состојките на идеална економија. Збунувачки, како тоа може да изгледа за да разговараат како широк и различни содржини од областа на економијата, Августин дава како поим â € "да започне со дефинирање на œeconomyâ € € и неговата цел. Смета од симплистички аспект, целта на економијата е во врска со â € € œtradeâ и трговија вклучува ништо освен размена на работите на фер начин. Целта, како Августин однос на неа, е да â € œbenefit двете лица кои се вклучени во tradeâ €.

Трговски стоки: акции може да се каже дека започна со развојот на рационалноста â € "тоа е кога свест почна да го признае â € œIâ € и â € œWeâ € аспекти на човечката природа. Главно, економија започна со размена на основните потреби â € "она што е практично, корисно и потребно. Но, подоцна, како што е развиена свест, на потребите на луѓето се зголеми и тргување израснал како голем како на економијата што ги доживуваме сега. Во општа смисла, акции се случува кога две лица се постави вредност во оваа точка тие планираат да се разменуваат, а тоа е, € € œtradeâ и да се вклучат во чинот на тргување. Кога таквите вредности се поставени, има многу добри шанси за вредноста една стока е да се биде œunfairâ € € во замена за вредноста друга стока е. Ова значи, дека вредноста на една точка може да надмине или да не биде пропорционален или несоодветни на вредноста на објектот примена во замена. Ова нè носи до виталните прашање на економијата â € "како се вреднува некој објект?

Прашањето на â € € œvalueâ во една економија: Вредност е во основа се определува на два начина â € "1. Во зависност од трудот се вклучени во создавањето / производство на стока, 2. Во зависност од потребата и корисноста на објектот. На пример, на работа се вклучени во производството на облека е повеќе од еден вклучени во фаќање на риба. Значи, поранешниот ќе биде од поголема вредност од вторите. Но на ист начин, ако тоа е од поголемо значење или реткост (да речеме, ти си во некои суви место каде што риба е скапоцени и ретки), тогаш постои можност на вториот добива повеќе вредност.

Друга димензија да вредност â € ", освен од оној мери од страна на индустријата и оној мери со корисноста â €" е специјализација. Да, економијата е во зависност од значењето на специјализација премногу. Економскиот динамизам е можно само ако постојат луѓе кои се специјализирани за производство на производ, кој е во неволја. Со други зборови, како Августин вели, â € œEvery commodic потреба има соодветен економска потреба. Значење, одредена стручна специјализација е императив за некој поединец или група за да се исполни. Ако постои меѓусебна потреба за ѕидање, тогаш постои економска потреба за некој да се специјализираат во ѕидарски и да служи како such.â € Да бидеме поконкретни, економија им овозможува на луѓето да се специјализираат во различни форми на производство и на тој начин, да придонесат нивните пловни објекти за општеството.

Крајната цел на економијата: Дешифрирање од над изјава, може да се каже дека постои економија да им помогне на луѓето растат и да се развиваат како вид како што се специјализирани во различни форми на производство, што нејзините учесници. Но смета од практична, генерализиран став, крајната цел на економијата на една € œallow луѓето да поседуваат или искуство работи што треба или desire.â € Ова нè носи до прашањето за односот меѓу â € œneedâ € и â € œdesireâ € и нивната улога во економијата. Тука, Августин се однесува на хиерархија на бидувањето € Маслоу "смета тој дека â € œneedsâ € и â € œdesiresâ € разликуваат во зависност од нивото во која едно човечко битие е. Додека племенски човек можеби задоволни од потребата за безбедност и засолниште, материјалистички Американската да желбата за повеќе. Прашањето за тоа што е потребно и што е желба е предмет за поголема анализа, како што може да се чини дека е желба може да биде потребата за некои.

Слично на тоа, потребата и желбата да има психолошки, за разлика од физиолошки димензии. Да го земеме примерот на алкохол и кино. Зошто е алкохол и кино смета потреби? Причините се земе како на психолошките длабочини на човечко суштество. Платон претпоставува дека економската специјализација е предизвикана од различни â € œperceived needsâ €. Но и потребите на испитаниците се во однос на поединецот, општеството и на ниво на свест на општеството.

Ако една € œperceived needâ € е еднаква на производство или за специјализација, тоа значи дека сè вклучувајќи потреба, професија, производство итн се меѓусебно поврзани едни со други. Ако на потребите / барањата ги надминуваат, што доведува до прекумерно производство, економијата ќе ескалира потреба за професионалци, исто така. А едноставна потреба за храна, може да се развие во потребата за хортикултура, треба за преработувачката индустрија, потребни за маркетинг, треба за разновидност во храната, па натаму и така натаму. Августин мисли дека вистинската цел на економијата е да се задржи балансот помеѓу две крајности â € "потребата и производство. â € OEA златни MEANA € помеѓу € œeconomic minimalismâ € и â € œeconomic excessivismâ € (како што е евидентно и денес). Економскиот минимализмот и excessivism имаат свои недостатоци кои можат да ги оштетат целиот систем човечкиот систем и природната средина (внатрешно и надворешно), заради кои, ние треба да се подготви златното правило меѓу двете да се постигне â € œoptimal economyâ €.

Зошто треба да има златна значи? Бидејќи ниту економски ниту минимализмот excessivism се добри за општеството. Додека економскиот минимализмот ќе доведе до недостаток на интелигенција, забавни и разновидност, економски excessivism ќе предизвика хаос на животната средина, товарот нас со конкурентни начин на размислување и консумираат значителна количина на убавина во светот.

Повеќе за она што е оптимална економија и зошто економијата Тиркизна може да ни помогне да се постигне вистинската цел на економијата во нашиот следен пост.

Референца со линкови:

1. Хенри Августин â € œ интегрална политика: Вовед во интегрална Економија â €

2. Мајкл Холидеј е â € œ теренот: Интегралниот Економија â € -

 € œ 3. Timothy J Мелоди е интегрална Економија појавуваат?  €

Назад пост:

Нареден пост: